Dolu kelimesinin eş anlamlısı birçok kişi tarafından merak edilerek sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Dolu kelimesi yerine eş anlamlısı olan Yüklü kelimesi kullanılır ve bu kullanım da doğru kabul edilir.
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
DOLU KELİMESİNİN ANLAMI
İçi boş olmayan, dolmuş, meşbu. Bir yerde sayıca çok. Her yeri tutulmuş, boş yeri olmayan.
Dolu kelimesinin eş anlamlısı "meşgul" kelimesidir.
Dilimizde kullanılan kelimelere baktığımız zaman birçoğunun eş sesli olduğu görülmektedir. Bu eş sesli olan kelimeler yazılış olarak aynıdır. Ancak anlam yönünden baktığımızda farklı oldukları görülür. Bundan dolayı anlamları farklı ama yazılışları aynı olan kelimeler eş seslidir.
İlgili 21 soru bulundu
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Dolu kelimesinin zıt anlamlısı boş kelimesidir.
Dolu kelimesi zıt anlamı olan kelimelerden birisidir. Dolunun "içi boş olmayan, dolmuş, meşbu, pür" anlamına karşıtlık oluşturan bir kelime mevcuttur ve dolunun zıt anlamlısı sadece bu anlam doğrultusunda zıtlık oluşturur. Dolu zıt anlamlısı olan kelime: Boş
Dolu kelimesinin zıt anlamlısı boşdur. Dolu kelimesinin eş anlamlısı meşguldur.
Yağmur damlaları fırtına nedeniyle donar. Yere doğru inerken hava akımları donmuş yağmur damlalarını bir aşağı bir yukarı sürükleyerek daha büyük buz parçaları hâline getirir. Ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Bu hava olayına dolu denir.
Dolu, çapları 5-50 mm bazı durumlarda çok daha büyük küresel veya düzensiz buz parçacıklarının yağışıdır. Dolu, içerisinde çok güçlü dikey alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin olduğu Cumulonimbus (Cb) bulutundan düşer, kısa sürede sağanak şeklinde yağar ve fazla su bırakır.
Dolu, bildiğiniz gibi katı şeklinde olan ve buz biçiminde bir yağış tipidir. Yağış, yağmur gibi sıvı özelliğini kaybetmiştir.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Türkçe içerisinde birçok farklı eş sesli kelimeler yani diğer anlamıyla sesteş kelimeler bulunur. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır.
Kara, eş sesli sözcüklerden biridir. Dünya, kara, deniz ve hava olmak üzere üç bölümden oluşur. Kara kelimesinin sözlük anlamı yeryüzü ve topraktır. Toprağın rengi siyaha yakın olduğu için bu şekilde isimlendirilmiştir.
Kelime ''bir'' sözcüğüyle birlikte kullanıldığında pek çok anlamına gelir. Örneğin: ''Meydanda bir dolu insan vitrinlere baka baka yürüyordu.'' Dolu kelimesi mecazen yoğun ve meşgul anlamında kullanılır. Örnek Cümle: ''Bu hafta çok dolu olduğum için dışarı çıkamayacağım.'' Dolu kelimesinin eş anlamlısı nedir?
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Mevsim anlamındaki yaz ile eş anlamlı olarak kullanılan tek sözcük ilkyazdır. İlkyaz, haziran ve temmuz aylarını kapsar.
Zengin kelimesinin zıt anlamlısı 'fakir, fukara, yoksul, züğürt' kelimeleridir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Örneğin ''hâlâ'' kelimesi ile ''hala'' kelimeleri eş sesli kelimeler değildir. Bu iki kelimenin anlamları birbirinden farklıdır. Bakıldığı zaman yazılışları aynı gibi görünse de aynı değildir. Anlamları da birbirinden farklıdır.
Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler:
Yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir. Eş sesli sözcüklere özellikle atasözlerinde, deyimlerde ve cinaslı mânilerde rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri