Antik Yunan ve Roma döneminde mezeler iştah açıcı olarak sofraların başköşesinde yer alır. Taze meyveler, çeşitli kuş ve balık etleri, kabuklu deniz hayvanları, ana yemek öncesi meze olarak sofraya gelir. Antik Yunan kültüründe gelenek haline gelen şölenler değişik birçok amaçla düzenlenir.
Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça, ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.
Osmanlı Saray mutfağında da zeytinyağlı yemekler mevcuttu fakat İslam dinine göre içki haram olduğu için meze bir yemek kültürü olarak fazla gelişememiştir. Fakat İstanbul çevresinde yaşayan Gayrimüslimler tarafından meze bir kültür olarak benimsenmiş ve geliştirilmiştir.
Hatay'ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
İlgili 41 soru bulundu
Levanten mutfağının sevilen mezelerinden biridir mütebbel. Farklı ülkelerde yapılan her yemek gibi yapıldığı bölgeye, şehre göre ufak tefek farklılıklar gösterebilir ama genel itibariyle közlenmiş patlıcanın yoğurt, tahin, limon suyu, sarımsak ve tuzla karıştırılmasıyla yapılır.
Atom, Samsun yöresine özgü beze. Atom bezeden daha büyük boyutludur ve pişerken ortasından şekerin bal renginde dışa taşmasıyla diğer bezelerden ayrılmaktadır.
Türk mutfağının belki de en sevilen ve en bilinen mezesidir haydari. Tek başına olsun, sıcak ekmek/lavaş banarak olsun nefistir. Pek çok tarif gibi haydarinin de farklı yapım yöntemleri vardır. Kimisi yalnızca nane, kimisi nane ve dereotu kullanır, kimisi de olması gerektiği gibi peynir de ekler.
Soğuk Mezeci Ne Demek? Restoranlarda ana ve ara yemeklerin yanında tüketmek için hazırlanan pratik ve soğuk yenebilen aperatifler, meze olarak kabul edilir. Mezeler, alkollü ya da alkolsüz mekanlarda tüketilmeye uygundur. Mezelerin hazırlanmasında görev alan kişiler de soğuk mezeci adı ile bilinir.
Meze, ana yemek ile başlangıç arasında servis edilen ya da masada her an hazır bulunan ve tüm yemeklere eşlik eden ara yemeklerin genel adıdır.
Haydari, sarımsak ve yoğurt ile birlikte belirli otlar ve baharatlardan oluşan bir mezedir. Cacıktan farklı olarak salatalık içermemektedir. Tamamen bir meze olarak sunulur; cacıktan daha tuzlu, daha asidik ve daha kalın bir tutarlılığa sahip olmakla birlikte, daha keskin bir şekilde iştah açıcıdır.
içki alemi çeviren kişilerin konuşma konusu, sohbet alanı olmak. genellikle medyatik, güzel, gecelik ilişkiler yaşayan hatunlardır. içki masasında dinlenen şarkı veya şarkıcı için de kullanılan deyim.tanju okan şarkılarıyla pek güzel meze olur.. kurda kuşa yem olmaktan farkı olmayan vakayı hayriye.
Keşan'da ve Trakya bölgesinde bir ilk olan “Hepsi Mezze”nin sahibi, genç ve kadın girişimci Yeşim Alabak, gazetemize konuk oldu. İpsala doğumlu olan ve bir süredir yaşamını Keşan'da devam ettiren üç çocuk annesi Alabak, Hepsi Mezze'nin ortaya çıkış hikayesini, gazetemiz okurlarıyla paylaştı.
Haydari (Peynirsiz ) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle tavada tereyağını eritip nane ekleyip kızdırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Bir kaba yoğurdu alıp karıştırıyoruz, içine dereotu, tuz ve sarımsağı ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak soğuyan yağı ekleyip karıştırıp servise hazır ediyoruz.
Süzme yoğurdun üzerine peynir ve dereotunu ilave edelim. Son olarak naneli tereyağı, ezilmiş sarımsak, tuzu ekleyerek karıştıralım. Haydari mezesini servis tabağına alarak üzerini zeytinyağı ve dereotu ile süsleyelim.
Temelde tat ve kıvamını veren süzme yoğurt, nane, sarımsak ve zeytinyağıyla hazırlanan enfes meze haydari tarifini arzu ettiğiniz taze ve kuru baharatlarla çeşnilendirebilirsiniz. Meze sofralarının baş tacı olan lezzetlerinden başında gelen haydari, sıcacık ekmekle afiyetle yenir.
Meze, sofraların en güzel başlangıcı, hoş sohbetlerin en iyi yoldaşıdır. Çeşit çeşit mezelerin başlangıç olduğu sofralar pek neşeli, pek hoş sohbetli olur. Bu sofraların en vazgeçilmez mezesi de atomdur. Adının atom olması belki de seçilen en güzel isimdir.
Atom meze; kısa sürede çok kolay bir şekilde hazırlayıp, yemelere doyamayacağınız, oldukça iştah açıcı, nefis bir mezedir.
[5] Genellikle püresi patlıcan ile yapılan, kesilen patlıcan ile çeşitleri Özellikle Antakya, Türkiye'nin güneyinde bulunan olmasına rağmen.Türkçe konuşulan Antakya kesiminde Babagannuş olarak, Arapça konuşan popülasyonlarının bölgelerde de abugannuş veya abugannuc olarak bilinir.
Lavaşı küçük üçgenler oluşturacak şekilde doğrayınız ve sıvıyağda kızartınız. Sarımsakları eziniz ve tahin, yoğurtla karıştırınız. Nohuttan bir miktar ayırınız ve kalan nohutları yoğurtlu karışıma ekleyerek karıştırınız. Kızarttığınız lavaşları servis tabağına alınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri