Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor.
“Açıköğretimden tercih yapınca puan kırılır mı?” sorusunun yanıtı da “evet” olacaktır. Buna karşın “Üniversite tercihi yapıp yerleşemeyince puan düşer mi?” sorusunun yanıtı ise “hayır”dır. Puan düşüşü bir kez gerçekleşir. 2. kez mezuna kalırsan ve yeniden sınava girersen OBP katsayıları tekrar düşmez.
Sonuç olarak, OBP seçim yaparken bozulmaz. Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. OBP düşmesini engellemek için yerleşme şansının yüksek olduğu bir program seçmeniz önemlidir.
Kilit sorulardan birini yanıtlamaya çalışacağım bu yazıda. “Acısıyla tatlısıyla tüm lezzetleriyle mezuna kalmak”. Öncelikle “Mezuna kalmak nedir?” biraz bunu açıklayalım: Mezuna kalmak demek, YKS'den istenilen puan ve sıralamanın alınamadığı, şansın bir sonraki sene kullanımı demektir.
Ortaöğretim başarı puanı için adayların ortaöğretim bitirme notlarının en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 olmak üzere OBP'ye dönüştürülür. Ortaöğretimden mezun olan öğrecilerin YKS puanlarına eklenen OBP ile tercih işlemleri yapılıyor. OPB bazı durumlarda düşüyor. İşte, OBP hakkında ayrıntılar...
İlgili 37 soru bulundu
Öğrencinin 4 yıllık ortalaması 70 olsun. Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir.
Evet. 2023-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
Çünkü bitirmeleri gereken ödevleri ve hazırlanmaları gereken okul sınavları artık olmayacaktır. Böylece günün tamamı öğrencinin kendisine kalır ve bu süre iyi bir şekilde planlandığı zaman mezuna kalan öğrenci sınavda rakiplerinden daha avantajlı hale gelir.
LİSE BİRİNCİSİ OLMA AVANTAJINI BİR SONRAKİ YIL KULLANABİLİR MİYİM? Hayır. Lise Birincisi olma avantajı sadece mezun olunan yıl için geçerlidir.
Okul birinciliği kontenjanından yalnızca mezun olunan ilk yıl faydalanılabilir, gelecek yıl geçerli olmaz. Ayrıca yalnızca devlet üniversitelerinde olan bir kontenjan türüdür, vakıf üniversitelerinde böyle bir kontenjan bulunmamaktadır.
Tercihlerde kullanılacak yerleştirme puanı ise okul notlarının eklenmesiyle oluşuyor. Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir.
OBP'nin %12'si de YKS yerleştirme puanını etkiler. Bundan ötürü 5'le çarpılan diploma notu, buna ek olarak 0,12 katsayısı ile de çarpılır. Böylelikle YKS yerleştirme puanına etki edecek olan OBP elde edilir.
OBP, aşağıdaki durumlarda geçerli değildir: Öğrenci, yurt dışından lise diploması alırsa. Öğrenci, açık öğretim lisesinden mezun olursa. Öğrenci, açık öğretim sınavıyla üniversiteye girerse.
Hayır. LGS puanına OBP ekleniyor mu? Diye merak eden öğrenciler, iki puanın birbirine doğrudan etki etmediğini bilmelidir. Ne var ki yerel ve merkezi yerleştirmelerde OBP, gireceğiniz okulu dolaylı olarak etkiler.
Mezuna Kalınca Ne Olur? Bir öğrenci mezuna kalınca üniversite sınavına bir kez daha hazırlanması gerekmektedir. Bu durum, ders çalışma motivasyonunu düşürebilir ve öğrencinin istediği üniversiteye girişini bir yıl erteleme riskiyle karşılaşmasına neden olabilir.
Yani önce genel kontenjana, sonra da okul birinciliği kontenjanına bakılır. Okul birincileri kontenjanları sadece devlet üniversitelerinde vardır. Vakıf üniversitelerinde okul birincisi kontenjanı yoktur. Okul birinciliği kontenjanı sadece bir yıl kullanılmaktadır.
OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 puan gelmez. Okul birincisi de olsa diploma puanı diğerleri gibi önce 5 ile çarpılarak, daha sonra çıkan sayı da 0.12 katsayısı ile çarpılarak puana dönüştürülmektedir.
Okul kaydı sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan duyuru sonrasında erişime açıldı. 2023-2024 yılında ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul öğrencileri gidecekleri okulları e-Devlet üzerinden sorgulayabiliyor.
Mezuna kalmanın temel amacı öğrencinin kendini anlama, dünya görüşünü genişletme, akademik deneyimler için yeni çalışma ve hazırlanma yöntemleri geliştirme ve uygulama gibi ortak ihtiyaçları üzerine kurulur.
Mezuna Kalan Öğrenci
İlk Başvuru İşlemleri: Yolcularımız Hafta İçi Mesai Saatleri İçerisinde Seyahat Kartları Ofislerinde İlgili Yılın YKS Sınav Giriş Belgesi, Mezuniyet Belgesi, SGK Hizmet Dökümü, Kimlik, Güncel Fotoğraf İle Başvurulması Gerekmektedir. Kullanım Biçimi: Tanımlanan Kart Validatör Cihazına Okutulur.
Türkiye'de ise bu kavram mezuna kalmak şeklinde çoğunlukla lise veya üniversite sınavından umduğunu bulamamış olan ve bir sene daha hazırlanma kararı alarak sene boyunca tek hedefe yoğunlaşan kişiler için kullanılmaktadır.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) tercih yaparken lise mezuniyet ortalaması (OBP) bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Ancak OBP'nin seçim yaparken bozulduğunu söylemek mümkün değildir. OBP, son puanın hesaplanmasında sadece bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Bir program seçmezseniz, OBP'niz etkilenmez.
Ortaöğretim Başarı Puanı'nın bir süresi yoktur.
Kırık OBP puan düzelmesi için bir yıl sınava girilmemesi ve o seneyi hazırlanarak geçirmek gerekmektedir. İkinci seçenek ise 2. sene kırık obp puanının çok üzerinde bir puan almak Kırık OBP puanını düzeltecektir. OBP Kırılması Nasıl Hesaplanır? Okul birincisi bir öğrenci normal şartlarda 60 tam OBP almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri