Mıhlamaya süt konur mu sorusuna da lezzetli bir yanıt var; konur! Bazı tariflerde lezzetin daha da yumuşaması için içine süt de ilave edilebiliyor.
Su, süt ya da su ve süt karışımı ile mıhlama yapabilirsiniz ama ben öyle süt süt sevmediğim için tadını sadece su kullanıyorum. Yağlı seviyorsanız tereyağının miktarını arttırabilir iyice kızdırdıktan sonra yağında kalıncaya pişirebiliriniz.
Kuymağın tadının yumuşamaması için su yerine süt koymanızı öneririz. Eğer orijinal kuymak peyniriniz bulunmuyorsa kaşar ya da eriyebilen diğer peynir türlerinden birisini tercih edebilirsiniz. Kuymak tarifi için bakır tavayı tercih edecekseniz tavayı önceden kızdırmayı unutmayın.
İlgili 36 soru bulundu
1 Yemek Kaşığı Tereyağını yapışmaz teflon tavamıza alalım eritelim. Üzerine bir dolu dolu tepeleme mısır ununu ilave edip rengi dönüp kokusu mis gibi çıkana kadar kavuralım ardından tuzu ve sütü ilave edip karıştıralım zaten birkaç dakikada pişip katılaşıyor.
Mıhlamanın yapılacağı tavaya sütü ve unu koyup karıştırın. Ocağın altını orta ateşte yakın ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Doğranmış Kolot peynirini ekleyip, peynir eriyinceye kadar ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirin.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
Mıhlama Tarifi için öncelikle sıvı yağımızı teflon tavamıza alıyoruz (bakır tavada çok daha güzel olur). Üzerine mısır ununu ekleyip 3-5 dk kadar kavuruyoruz tuzu da bu aşamada ekliyoruz. Ardından suyumuzu ekleyip biraz (3-5 dakika kadar) fokurdatıyoruz, Bu aşamada kapakta kapatabilirsiniz.
MIHLAMA HANGİ PEYNİR İLE YAPILIR? Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır.
En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır. Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz. Tereyağının bol kullanılması ve kaliteli olması lezzetini arttırır.
Bazen mıhlamaya sıcak su mu soğuk su mu konulacağı sorulur. Kuymak sıcak suyla mi yapılır? Trabzon usulü kuymakta, yağ kendini bırakmaya başlayınca iki bardak soğuk su ilave edilir.
Muhlama için kullanılan peynir kuymak peyniri diye de bilinen Trabzon kolot peyniri, fakat elimizde yoksa dil peyniri, yağlı çeçil peyniri, hatta kaşar bile kullanabiliriz.
Faydalı Bilgiler: Kuymak Neyle Yapılır? Gerçek kuymak tarifini hazırlamak için mısır unu, tereyağı ve kolot peynirine ihtiyacınız olacak. Kullanacağınız mısır unu ince öğütülmüş olmalı ve Trabzon kolot peyniri kullanmalısınız.
Peynir pıhtısı ne kadar küçük kesilirse pıhtının içindeki su da o oranda daha çok dışarı akar. Ve peynirin yapısının daha sert olmasının en önemli nedeni de budur.
4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım. Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim. Topaklanma olmaması için karıştıralım. Altı kısık bir şekilde suyunu çekip yağını üzerine verinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim.
Mıhlama tekrar ısıtılır mı? Sıcak olarak yenilir. Yenilecek kadar yapılması iyi olur; soğumuş kuymağın tekrar ısıtılarak yenilmesi lezzet açısından uygun değildir.
Kaynayan suda şişen mısır ununa tel tel ayırdığınız Trabzon peynirini katıp hafifçe karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz kuymağı, tereyağı üzerine çıkıp renk aldığında ocaktan alın. Bekletmeden sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Trabzon'un orta kesimlerinde, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof'ta ve Artvin'in iç kesimlerinde kuymak; Ordu, Tokat, Sivas, Giresun ve Trabzon'un batısında yağlaş (yağlı aş); Trabzon'un doğusu, Rize ve Artvin sahilinde muhlama; Çorum'da ise çökelekle yapılarak sündürüldüğü için sündürme denir.
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 2 su bardağı ılık su, 150 g eriyebilen peynir (Trabzon peyniri, kaşar peyniri gibi), Tuz.
yanına hafif soslu bir makarna veya benzeri bir yemek almak, yemek sonrası tatlı yerine çay içmek tavsiye edilir...
İkisi de Karadeniz bölgesi yöresine ait bir yiyecektir. Trabzon'da kuymak, Rize'de mıhlama daha fazla tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri