İlgili 25 soru bulundu
Mide üşütmesi veya mide gribi olarak bilinen 'viral gastroenterit' sulu ishal, kramp tarzında karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateşle ortaya çıkan mide-bağırsak enfeksiyonudur. Genel olarak mide üşütmesi ve bağırsak üşütmesi ya da bağırsak bozulması aynı anlamda kullanılmaktadır.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir.
Süt ve yoğurt, mide rahatsızlıklarına karşı en çok önerilen besinlerdir. Laktoz intoleransınız yoksa, bir kase ev yapımı yoğurt veya bir bardak süt içerek midenizi rahatlatabilirsiniz. Lifli besinlerin mide ağrılarını hafifletme konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Başka bir mide ağrısı tipine gastrit denir. Gastrit, mide zarının iltihaplanmasıdır. Genellikle baharatlı yiyecekler yedikten veya alkol içtikten sonra ortaya çıkar. Diğer mide ağrıları türleri arasında hazımsızlık, asit reflüsü, ülserler ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) bulunur.
Ülser, gastrit, gastroözofageal reflü gibi mide rahatsızlıkları Obezite. İlaç kullanımının yan etkileri. Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu.
Özellikle, uzun süre geçmeyen mide ağrısında peptik ülserden şüphelenilmelidir. Reflü Hastalığı: Mideden yemek borusuna midenin asitli içeriğinin geri kaçması sonucu, bu bölgenin tahriş olmasının sonucu olarak mide ağrısı izlenebilir.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Uzun süreli tekrar eden mide ağları; on iki parmak ülseri ve safra kesesinde nedeniyle meydana gelen ağrılar olarak bilinmektedir. Yine de mide ağrıları bu nedenlerle sınırlı olmadığından dolayı, 1-2 günü aşan devamlı mide ağrılarında mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.
Mide ağrısını geçirmek amacıyla kullanılabilecek tek bir ağrı kesici bile gastritli ya da ülserli bir midede kanamaya ya da delinmeye neden olabilir. Sürekli mide şikayetleri olan kişilerin ağrı kesici olarak ihtiyaçları olduğunda parasetamol içeren ilaçları tercih etmeleri daha uygun olacaktır.
Isı, gergin kasları gevşetir ve hazımsızlığı kolaylaştırır. Bu nedenle ılık bir banyo yapmak mide rahatsızlığını hafifletebilir. Mideye 20 dakika ya da soğuyuncaya kadar ısıtılmış bir sıcak su torbası uygulamak da faydalı olabilir.
Şiddetli mide ağrısına ne iyi gelir, kişiden kişiye değişebilir ancak genel olarak şunlar deneyebilirsiniz: Ağrı kesiciler: Ağrı kesiciler, mide ağrısını hafifletmek için etkili olabilir. Bu ilaçlar arasında paracetamol ve ibuprofen sayılabilir. Antasidler: Antasidler, mide asidini azaltarak mide ağrısını hafifletir.
Mide üşütmesi belirtileri, virüs vücuda alındıktan 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Semptomlar genelde birkaç gün içerisinde düzelirken bazı kişilerde iyileşme 10 güne kadar uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri