Belirli bir ilaç tedavisi yoktur. Hastanın düzenli bir diyet uygulayarak mide sağlığını koruması en etkili tedavidir. Mide fıtığı hastalığı teşhisi koyulan hastalar asitli yiyecek ve içeceklerden, kahve, tereyağı ve çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bu hastalar yemek yedikten en az 3 saat sonra uyumalıdır.
Geğirme, şişkinlik veya rahatsızlık hissi, karın ağrısı, göğüs ağrısı, şiddetli vakalarda burna acı gelmesi, öksürme, geniz akıntısı ve nefes darlığı mide fıtığının bazı belirtileridir.
Küçük bir mide fıtığı genellikle kişiye sorun yaratmaz. Fakat büyük bir mide fıtığı mevcutsa, yiyeceklerin ve asidin yemek borunuza geri dönmesine ve mide ekşimesine sebebiyet verebilir. Kendi kendine bakım önlemleri veya ilaçlar genellikle bu semptomları hafifletebilir.
Aşağıdaki genelde egzersizler mide fıtığı için güvenli kabul edilir: Yürüyüş Jogging.
İlgili 45 soru bulundu
Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir? Mide fıtığı ameliyatı sonrası ne kadar sürede iyileşilir sorusu bütün hastaların merak ettiği bir konudur. Mide fıtığı ameliyatı sonrası hasta 1-2 gün hastanede kalır. Daha sonra hasta bir hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Masajın faydaları arasında ağrı azaltması, stresi azaltması ve uyku kalitesini arttırması da yer alır. Akupunktur, bel fıtığı tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilir.
Mide Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Göğüs kemiğinin arka bölümünde yanma, ekşime ya da gıdaların ağza geri gelmesi, boğaz yüzeyinde ağrı ve özellikle geceleri şiddetlenen öksürük nöbetleri yaşanabilir.
Bel fıtığına iyi gelen çaylar arasında öne çıkanlar; papatya çayı, çarkıfelek çayı, zencefil çayı, defne yaprağı çayı, rezene çayı ve söğüt kabuğu çayıdır. Bu çayların hepsinin temelinde kasları gevşetmek ve belin rahatlamasını sağlamak vardır.
Genellikle 50 yaş üstü insanlarda görülse de, her yaşta olabilir. Mide üst kısmındaki kasların zayıflamaya başlaması mide fıtığına yol açar. Normalde mide, diyafram kasının altında bulunur. Mide fıtığı olan bireylerde ise midenin bir kısmı diyaframdan yukarı doğru itilir ve itilen bu kısım fıtıklaşır.
Mide fıtığı tedavisi çoğunlukla çok başarılı bir şekilde gerçekleşen ve hastalığın kesin çözülebildiği tedavilerdir. Mide asidini nötralize etmek için bazı antasit ilaçlar önerilebilir. Bu ilaçlar midenin asitliğini düzenleyerek mide ekşimesinin önüne geçer ve rahatlama sağlar.
Kesi yeri fıtıklarında tek tedavi yöntemi ameliyatla tamirdir. Eğer ameliyat olunmazsa fıtıkların büyümesi kaçınılmazdır.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Midede yanma, ekşime, ağız içine acı-ekşi su gelmesi, ses kısıklığı ve uykuda solunum bozukluğu ile kendini gösterebilen mide fıtığı, doğru tedavi planlaması ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabiliyor. Hastalığın daha ciddi tablolara neden olmaması için erken dönemde önlem almak büyük önem taşıyor.
Mide fıtığı hastalığı teşhisi koyulan hastalar asitli yiyecek ve içeceklerden, kahve, tereyağı ve çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bu hastalar yemek yedikten en az 3 saat sonra uyumalıdır.
Özellikle, paraösefageal mide fıtığında midenin yemek borusunu yanında konumlanmaya başlaması iç basıncı artırabilir. Bu durum kişilerde nefes darlığına neden olabilir.
Mide Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Mide fıtığı hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Fıtık büyüdükçe şikayetler artacak ve tedavi süreci de zorlu ve uzun geçecektir. Öyle ki mid asidinin yemek borusuna sürekl teması yemek borusu kanserine dahi neden olabilmektedir.
Yemekten sonra hastalarda midenin şişmesi sonucu kalbe baskı yaparak ritim bozukluğu ya da çarpıntı şikayetlerine neden olabilir.
Mide fıtığı ameliyatı tehlikeli mi? Mide fıtığı ameliyatı her ameliyat gibi bazı komplikasyonları içerir. Bu komplikasyonlar ameliyat sonrasında yutma güçlüğü, midede ağrı, kramp, kusma ya da geğirmede güçlük şeklinde görülebilir. Ancak hepsi genellikle birkaç ay içerisinde kendiliğinden geçer.
Merkezimizde Uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır; Antalgic Trak: Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde 3 boyutlu çekme yapabilen robotik bel-boyun çekme (traksiyon) yöntemidir. (video) 3 boyutlu çekme sayesinde fıtık küçülür, sinir basısı ortadan kalkar ve belirtiler kaybolur.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
2-3 haftalık yatak istirahati, basit fıtıklaşmalarda gelişen şikâyetleri gideriyor. Ancak tahta veya sert zeminde yatmak sırt ile bel bölgesinde ezilmelere ve ağrının artmasına yol açabiliyor. Dolayısıyla bel bölgesini vücut ağırlığının baskısından kurtarmak için tercihen yarı ortopedik yatakta istirahat edilmeli.
Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak hem bel fıtığı hastaları için hemde sağlıklı bireyler için sağlık bakımından en uygun pozisyondur...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri