Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
Elma, muz, avokado, karpuz ve armut suları daha iyi ve az asidik alternatifler olabilir. Genel olarak ekmek ve mısır gevrekleri asit reflüsü belirtilerini kötüleştirmezler.
Uyandıktan en geç 1 saat içinde kahvaltı yapılmalıdır. Sabah saatlerinde mide salgısı yüksek olduğu için midenizi rahat tutacak az tuzlu, hafif, az yağlı ya da yağsız besinler tercih edilmelidir. Hamur işleri kahvaltıda tüketilmemelidir. Yağlı yiyecekler, simit gibi aperitif besinler midedeki yanmayı artırmaktadır.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Kahvaltı da meyve-sebze suyu içmeyi seviyorsanız, tavsiyelerime dikkat etmenizi öneririm. Klasik portakal-mandalina suyu mide yanmasını tetikler; bunun yerine elma, muz ve şeftali karışımı, domates suyu yerine havuç suyu daha iyi bir seçim olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Bilindiği üzere reflü tetikleyicilerden biri de fazla yemektir. Yulaf ezmesini mutlaka az yağlı süt ya da yoğurt ile tüketin.
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler. Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri. Yağda kızartılmış hamur işleri. Ekşi yoğurtlar.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
Öğle ve akşam yemeklerinde yayla, şehriye gibi gaz yapmayan çorbalar, iyi pişmiş- gaz yapmayan sebze yemekleri ( karnabahar, brokoli kereviz, turp vb sebzeler dışındakiler), veya ızgara, haşlama, buğulama, fırın yöntemlerinden biri kullanılarak pişirilmiş et yemekleri, az yağlı pilav veya makarna, beyaz ekmek ...
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur. İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
Özafagus hassasiyetini azaltmak ve mide asidinin uyarılmasını önlemek için, acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, kahve, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Sık aralıklarla beslenilmeli, öğünlerin içeriği yoğun olmamalı, midenin fazla dolması engellenmelidir.
Süt ve yoğurt, mide rahatsızlıklarına karşı en çok önerilen besinlerdir. Laktoz intoleransınız yoksa, bir kase ev yapımı yoğurt veya bir bardak süt içerek midenizi rahatlatabilirsiniz. Lifli besinlerin mide ağrılarını hafifletme konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Mide bulantısına iyi gelen yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz: Tuzlu kraker. Elma. Ekmek.
MAKARNA: İçeriğindeki B vitaminleri ile enerji verir. Mideyi yatıştırır. Tam buğday olan çeşitleri aynı zamanda glisemik yükü hafifleteceğinden şekeri de dengeler.
MİDE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR? Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Yoğurdun ise 'Kazein' denilen süt proteininin yoğurt bakterileri tarafından pıhtılaştırılması nedeniyle, mide asidi üzerindeki uyarıcı etkisi süte göre çok azdır.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Aksine aç karna zeytinyağı içmenin, düzenli kullanımda etkili sonuçları olduğu görülür. Bunlar arasında reflü ve gastrit problemi olanlar, aç karna zeytinyağı içerek midesini rahatlatabilir. Ayrıca ülser oluşumunda midede yaşanan tahribatın önlenmesinde doğal bir savaşçıdır.
Gastrit ağrılarını hafifletmede önemli rol oynar. Yoğurtta bulunan probiyotikler gastrite neden olan bakterilerden mide astarının korunmasına yardımcı olur. Bal veya muzu karıştırarak günde 2-3 kase yoğurt yemek gastritin neden olduğu ağrıları hafifletmeye faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri