Yemekten sonra hastalarda midenin şişmesi sonucu kalbe baskı yaparak ritim bozukluğu ya da çarpıntı şikayetlerine neden olabilir.
Gaz sancısı kalp ağrısı yapar mı? Gaz sancısı kalp ağrısı yapabilir. Bu kalp ağrısının karakteri genellikle yemeklerle ilişki göstermesi, kişinin bazı besin alerjilerine karşı o besini tükettiğinde meydana gelmesi, efor ile olmaması, dinlenme ile gelip geçici olması şeklinde tanımlanır.
Gaz sıkışması az da olsa vücudun başka bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Özellikle gaz sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan durum bel, sırt, kasık ve göğüs ağrısına yol açabilir. Bu bölgelerdeki ağrıların asıl nedenini bulabilmek için uzman doktor muayenesi ve ayrıntılı tetkik ve tahlil yapılmalıdır.
Gaz Ağrıları: Mide veya bağırsaklarda biriken gazın neden olduğu ağrılar hissedilebilir. Mide Gurultuları: Sindirim sistemi içinde gazın hareketi nedeniyle mide gurultuları duyulabilir. Karında Basınç Hissi: Karın bölgesinde ağırlık veya basınç hissi olabilir.
Göğüs Ağrısı (Angina Pektoris)
Kalp damar hastalığının en önemli belirtisidir. Sıklıkla egzersiz, stres, ağır yemek, soğuk hava gibi faktörlerin ardından gelişen göğüs kafesinin ortasında hissedilen baskı, ağırlık, sıkışma, yanma hissi olarak tanımlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Kalp krizi belirtileri şunları içerebilir:
Dolgunluk, hazımsızlık veya boğulma hissi ( Mide ekşimesi gibi hissedilebilir ) Terleme, bulantı, kusma veya baş dönmesi. Aşırı güçsüzlük, endişe veya nefes darlığı Hızlı veya düzensiz kalp atışları
Kalp damarlarında yaşanan tıkanmalar ve daralmalar kan akışında azalmalara neden olur. Kan akımının azalması kalbin yeterince oksijen alamamasına sebep olarak sıkışma denilen ve göğüs bölgesinde, sırt ve boyun bölgesinde ağrılar meydana getirir.
Hazımsızlık: Gaz birikimi, sindirim sürecini etkileyebilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Hazımsızlık, mide ekşimesi, asit reflü, bulantı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kabızlık veya İshal: Gaz sıkışması bazen bağırsak hareketlerini etkileyebilir. Bu nedenle kabızlık veya ishal semptomları ortaya çıkabilir.
Gaz sıkışması karın ağrılarıyla başlayıp, sırta kadar vurabilmektedir. En doğru olanı gaz sıkışması ağrıları yaşandığında en yakın sağlık merkezine başvurmaktır. Gaz sıkışmasının ağrısı bel ve kasıklara da vurabilmektedir.
Gaz sancısı belirtileri nelerdir? Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Özellikle Ramazan'da yemeklerde fazla miktarda baharat kullanılması ve gazlı içecekler tüketilmesi reflü ve gastrit gibi sorunlara, akabinde de kalp şikayetlerine neden olabilir. Şişkinlik diyaframı sıkıştırır ve göğüs kafesinin hareketi zorlanır. Bu da çarpıntı ve tansiyon artışı ile göğüs ağrısı yapar.
Kalp krizi
Kan pıhtısından kalp kasına giden kan akışının engellenmesi sonucu meydana gelen kalp krizine bağlı göğüs ağrısı genellikle 20 dakikadan uzun sürmektedir ve göğsün tam ortasında ağrı var hissi yaratır. Bununla birlikte baskı, yanma, ağırlık veya ağrı hissi ile de karşımıza çıkar.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Yemekten sonra hastalarda midenin şişmesi sonucu kalbe baskı yaparak ritim bozukluğu ya da çarpıntı şikayetlerine neden olabilir.
En çok hazımsızlık, gaz sancısı veya kas ağrısı şeklinde belirti verir ve bu nedenle bu tür rahatsızlıklarla karıştırılır (Bu tür gaz ya da kas ağrıları, aksi ispat edilinceye kadar kalp krizi olarak düşünülmelidir), Nefes alıp vermekle ağrının şekli ve şiddeti değişmez.
Mide şişkinliği tansiyonu yükseltir mi? Mide şişkinliği tansiyonu yükseltmez. Ancak bazı durumlarda mide şişkinliğine eşlik eden ağrı veya rahatsızlık vücutta stres seviyesini artırarak geçici bir tansiyon yükselmesine neden olabilir.
Eğer vücuttaki gaz miktarı artar ve dışarı atılamazsa sindirim sisteminde oluşan fazla hava, organların duvarlarında gerilime neden olur. Bunun sonucunda kişi nefes darlığı, çarpıntı, geğirme isteği, kontrolsüz gaz çıkarma, karın ağrısı, patlayacakmış hissi gibi şikayetler yaşayabilir.
Gaz çıkaramama nedeniyle oluşan gaz sancısı, genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak sürekli hava yutan insanlarda bu sorun hava yutma alışkanlığı tekrarlandığı sürece devam edebilir.
Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana gelebilir. Divertikülit, İritabıl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalığının olduğu daha ciddi kronik durumlardaki bir kaç belirtiden biri de gaz olabilmektedir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
1- Soda: Maden suyu, içerdiği minerallerle mide asidini dengeleyerek mide yanmasına ve şişkinliğine iyi gelmektedir. Maden suyu, çok fazla yemek yemekten kaynaklı ortaya çıkan mide şişkinliğini hafifleterek hazmı kolaylaştırmaktadır.
Kalp sıkışması tiroit bezinin olağandışı aktivitesi, hipertansiyon, şeker hastalığı, kansızlık, aşırı kafein tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk, stres, sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketimi gibi bir dizi farklı nedenden dolayı ortaya çıkmış olabilir.
Kalp sıkışmasının nedenleri arasında hareketsiz yaşam, sigara içme alışkanlıkları, ağır yemekler tüketme gösterilebilir. Ama en önemli nedeni tıkayıcı kalp damar hastalılarıdır. Diğer nedenleri şöyle sıralayabiliriz. Ama ilk ayırt ve tedavi edilmesi gereken tıkayıcı koroner arter hastalığıdır.
Kalp ağrısı genellikle göğüste baskı, sıkışma, yanma veya ağrı şeklinde hissedilir. Ağrı genellikle fiziksel aktiviteyle artar ve dinlenmeyle azalır. Kalp ağrısı, genellikle koroner arter hastalığı (damarların daralması veya tıkanması) gibi kalp sorunlarından kaynaklanır.
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir. Koroner arter hastalığı genellikle çok uzun bir süreçte yavaş yavaş gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri