Midyenin Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır? Midyenin tazeliğini ilk etapta midyenin dış kabuğuna bakarak anlayabilirsiniz. Midyenin dış kabuğunun temiz, renginin ise canlı olması gerekmektedir. Soluk renkli kabuklu midyeler çok yüksek ihtimal bayattır, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Gıda zehirlenmesi genellikle karın ağrısı, ishal, bulantı, kusmayla kendini belli eder. Midyenin bunun dışında özel bir durumu var. Bakteriler içeride bekleyip nörotoksin denen bir toksin salgılıyor.
Türkiye'de en önemli zehirlenme belirtisinin ishal olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Şekip Şimşek şu uyarılara dikkat çekti: "Midye tüketildikten 3 ila 6 saat sonra hastalarda ishal ve karın ağrısı şikayeti görülür.
Midye nasıl bir canlıdır diye sorulursa eğer; midyeler, dış kısımlarında iki adet siyah sert kabuk, iç kısımda ise manto adı verilen ince bir zarla kaplı olarak yaşarlar. Siyah kabukları mantonun salgısı oluşturur. Kabuklardaki kaslar sayesinde iki kabuk birbirine yapışık halde durmaktadır.
Yani may, june, july, august (mayıs, haziran, temmuz, ağustos) aylarında denizlerde üreyen zehirli yosun türlerinin bulaştığı midyeler bağırsak rahatsızlıklarına yol açar, daha ağır durumlar da olabilir. Mayıstan eylüle kadar yenmemesi tavsiye edilen midyeler ülkemizde en çok bu aylarda açık tepsilerde satılır!
İlgili 25 soru bulundu
Midyenin dış kabuğunun temiz, renginin ise canlı olması gerekmektedir. Soluk renkli kabuklu midyeler çok yüksek ihtimal bayattır, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda hijyen olduğuna güvenmediğiniz yerlerde, dış kabuğu pis olan midyeler asla tüketilmemelidir.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
[27], 2-3oC'de depolanan midyelerin raf ömrünü 3-4 gün olarak bildirmişlerdir. Araştırmada elde edilen tüm veriler değerlendirildiğinde, streç filmle paketlenen midyelerin 2 gün, su içinde saklanan midyelerin 3 gün içinde tüketilmesinin insan sağlığı açısından daha güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Gıda zehirlenmesinin klasik belirtileri karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ateştir. Fakat bununla birlikte midye zehirlenmelerinde el titremeleri gibi nörolojik belirtiler görebiliriz" dedi.
Baş dönmesi. Baş ağrısı Geçici felç (bacaklar ve kollarda) Kusma, mide bulantısı, ishal.
Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinde bulunan Norovirüs, insandan insana da hem temas hem de solunum yolu ile bulaşabiliyor. 24-48 saatlik kuluçka döneminden sonra ishal, kusma, karın ağrısı, 37.5 üzeri ateş, keyifsizlik, halsizlik ve karın ağrıları ile kendini gösteriyor.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
İslam hukukçuları bu hususta farklı görüşler ortaya koymuşlardır. Hanefiler, Kur'an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Vücudun direncine göre midye çok miktarda ya da az miktarda tüketildiğinde de zehirlenmeye neden olabiliyor. Çünkü içindeki ağır metaller kanda bulunan proteinlere bağlanarak halsizlik, kusma ve bulantıya neden oluyor."
Genelde biyolojik birikim sonucu oluşan belli başlı hastalıklara yol açar. Cinsel bozukluk, karaciğer, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca midyenin devamlı sıcak tutulması da bakteri üretimine yol açarak insan vücudu için bir tehdit unsuru haline gelebilir.
Kabuklu deniz ürünleri pişirildiği gün tüketilmelidir. Midye, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri tekrar ısıtıldığında, mikrodalganın içinde patlayacaklar ve tatları bozulacaktır.
Değerli taş sınıfına giren ve yaşayan bir canlı tarafından oluşturulan tek örnek inci olarak kabul edilmektedir. İstiridye, deniztarağı ve bazı midyeler içerisinde inci oluşabilmektedir.
1) Temizleme Yöntemi
Kabuğun dış kısmında sakal gibi bir ip vardır bu sakallı kısmı çekin ve temizleyin. Tüm midyeleri bolca suyun içinde yıkayın ve kabukta oluşan kum gibi maddeleri atın. Midye nasıl temizlenir sorusunun en önemli yanıtı, midyenin iyice yıkanmış olmasıdır.
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Midyeler ayrı eşeyli olup, olgun erkeklerde gonadlar krem-beyaz, dişilerde ise portakal sarısı tonlarındadır. Kabuklar kapalı iken cinsiyet ayrımı yapılamaz. Ancak midye kabuğunu su içinde hafif açtığında renklenme fark edilebilirse cinsiyetleri hakkında konuşulabilir.
Limon aslında midye dolma için sostan başka bir şey değildir. Pilav ve midye etindeki asiditeyi artırarak daha çok midye dolma yemenizi sağlayan en temel sos, limonun suyudur. Hal böyle olunca “midye dolma aslında sosla yenir!” mantığını da zihinlerimizde oturtmuş oluruz.
Midyelerin içinde bulunan etsi besin, bakteri, virüs, mantar ve balık dışkılarının öğütülmüş halidir. Yerken bir kez daha düşünün...
Hem annenin folik asit ve Omega alımı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için emziren annenin haftada en az iki kez balık tüketmesi önerilmektedir. Bunun yanında ağır metal ya da civa içeren ton balığı gibi balıklar ve midyeler süte geçebilme ihtimali nedeniyle kesinlikle tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri