Beş kilo sütten yaklaşık bir kilogram mihaliç peyniri elde edilir. Temizlenip süzülen taze süt, kazana dökülür. Mayalama işleminin ardından elde edilen pıhtılar, tahta sopalarla pirinç tanesi boyutuna ulaşana kadar karıştırılır. Peynire özgü gözenekli yapının oluşması için, kazana kaynamış su dökülür.
Mihaliç peyniri, Bursa ve Balıkesir yöresinde, genellikle tam yağlı çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan, 2–3 mm kalınlığında kabuk ve 3–4 mm çapında yuvarlak gözler içeren, yarıksız, çatlaksız, oldukça tuzlu, sert bir peynir türüdür. Adını Bursa'nın Karacabey ilçesinin eski adı olan Mihaliç'ten almıştır.
yağda kızartılır. oldukça lezzetli bir kombinasyon olur. rakı masalarına şiddetle tavsiye olunur. en güzel peynirlerden biridir. sert olup, kesinlikle cıvımaz ve bu yüzden de rahatlıkla yenir. tek problemi biraz fazla tuzlu olmasıdır o da ekmekle giderilebilir.
Tosta lezzetini veren yöresel bir peynirdir. Tıpkı hellim peynirini kızartıp tüketebildiğiniz gibi Mihaliç peyniri kızartması da yapılabilir.
Mihaliç peyniri, tuzlu ve tam yağlı bir peynir çeşididir.
İlgili 17 soru bulundu
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Mihaliç ve Gravyer peynirlerini 2-3 kat Koroplast pişirme kağıdı ile sararak buzdolabında 15 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Mihaliç Peyniri % 2,53 karbonhidrat, % 45,61 protein, % 50,68 yağdan oluşur.
Mihaliç kelle peyniri aynı zamanda Susurluk tost ürünlerinde de kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise bu ürünün Susurluk tostunun içinde kullanılması. Balıkesir'in Susurluk bölgesinde yıllarca bölge halkı tarafından yapılan sepet peyniri sert, tuzlu ve gevrek bir yapıya sahiptir.
Yöresel peynirlerimizden olan Mihalıç peyniri, özellikle Bursa, Balıkesir il merkezleri ile bunlara bağlı Karacabey Mustafakemalpaşa, Manyas, Bandırma, Erdek, Gönen ye Savaştepe ilçelerinde üretilmektedir. ilk olarak Karacabey'de yapıldığı için bu ilçenin eski adı olan Mihalıç adım almıştır.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Tüm Türkiye'ye namını duyursa da Balıkesir, Bursa ve İzmir'de üretim yapılan ve bu yörelerde 250 yıldır kahvaltıların vazgeçilmezi olan Mihaliç peynirinin dış katmanı ince ve beyaz renklidir, yuvarlak sert gözenekler içerir. Sert yapısından dolayı Mihaliç kelle peyniri olarak da bilinir.
Mihalıççık, Eskişehir ilinin bir ilçesidir.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Mihaliç peyniri de kelle peynirine benzeyen bir peynir türü olup, bütün marketlerde bulunmaktadır. Bir kaba 5 yemek kaşığı un koyun. Geniş bir tavaya sıvıyağ koyup, kızdırın. Peynir dilimlerini una güzelce bulayıp, yağda altını üstünü kızarttın.
Mihaliç peynirinin peynir altı suyunun ısıtılmasıyla elde edilir. Kaymak loru olarak da adlandırılır. Lezzet ve kıvam bakımından kaymakla ayırt etmek neredeyse imkansızdır. Taze ve tuzsuz olarak kahvaltılarınızda tüketebilir, böreklerde kullanabilirsiniz.
Kaşar peyniri telemenin haşlanarak kalıp haline getirilmesi ile elde edilen bir peynirdir. Tost peyniri ise içine farklı peynirlerin de eklendiği bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirinin yapısı daha yumuşak ve yağlıdır. Bu iki peynir arasındaki en önemli farklardan biri hammadde farkıdır.
Dil peyniri, mihaliç peyniri ya da çerkez peyniri de yine diyet listeleri için ideal olmayacak yüksek kalorili peynir çeşitleri arasında yer almaktadır.
Aynı sütle yapılan bu iki peyniri birbirinden ayıran en önemli özelliği yapım aşamasındaki sıcaklığıdır. Beyaz peynir üretimi sırasında süt sıcaklığı 85-90 dereceye çıkar. Bu sıcaklık oranı kaşar peynirinde ise 60-65 derece arasındadır.
Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Bu süreç, sadece Emmental ve Appenzell gibi bazı peynir türlerini etkiliyor. Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor. Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri