Bursa ve Balıkesir civarında Mihaliç peyniri tost peyniri olarak tüketilmektedir. Tosta lezzetini veren yöresel bir peynirdir.
Yöresel peynirlerimizden olan Mihalıç peyniri, özellikle Bursa, Balıkesir il merkezleri ile bunlara bağlı Karacabey Mustafakemalpaşa, Manyas, Bandırma, Erdek, Gönen ye Savaştepe ilçelerinde üretilmektedir. ilk olarak Karacabey'de yapıldığı için bu ilçenin eski adı olan Mihalıç adım almıştır.
Mihaliç peyniri, Bursa ve Balıkesir yöresinde, genellikle tam yağlı çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan, 2–3 mm kalınlığında kabuk ve 3–4 mm çapında yuvarlak gözler içeren, yarıksız, çatlaksız, oldukça tuzlu, sert bir peynir türüdür. Adını Bursa'nın Karacabey ilçesinin eski adı olan Mihaliç'ten almıştır.
Yöresel peynirler arasında oldukça fazla tercih edilen ve beğeniyle tüketilen Mihaliç peyniri çoğunlukla Balıkesir, Bursa ve İzmir çevresinde üretilir.
Adını Bursa'nın Karacabey ilçesinin eski ismi olan Mihaliç'ten alan mihaliç peyniri, yağı alınmamış koyun ya da inek sütünden üretilir. Dışı ince ve beyaz bir kabuğa sahip olan mihaliç peyniri genel olarak iri gözenekli, hafif renkli, yağlı ve tuzlu bir peynirdir.
İlgili 45 soru bulundu
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Tosta lezzetini veren yöresel bir peynirdir. Tıpkı hellim peynirini kızartıp tüketebildiğiniz gibi Mihaliç peyniri kızartması da yapılabilir.
Gönen organik Manyas (Mihaliç) peyniri (tuzlu) yorumları ağırlıklı olarak olumlu yöndedir. Bu peynir eşsiz tuzlu tadı ile özenle üretilerek sunulur. Peynir cilde de son derece faydalı bir besin kaynağıdır. Cildi canlandırarak yeniliğini korumasına yardımcı olur.
Tuzlu bir peynirdir. Yanında karpuz ya da domates ile harika bir lezzet yakalayabilirsiniz. Eşsiz aroması ile farklı meyve sebzelerle de kombinlenip harika tatlara erişebileceğiniz mihaliç peyniri, besin değeri besleyiciliği açısından da yüksek besleyiciliğe sahip bir süt ürünüdür.
Dilimlenmiş Mihaliç peynirlerini tost ekmeğinin üzerine yerleştirin. Peynirli tost ekmeğinin üzerini diğer ekmek ile kapatın ve tostun üzeri kızarana kadar pişirin. Son olarak bir fırça yardımıyla domates salçasını tost ekmeklerinin iki yüzüne de sürün. Afiyet olsun.
MİHALİÇ KELLE PEYNİRİMİZİN PEYNİR ALTI SUYUNDAN ELDE ETTİĞİMİZ TUZSUZ VE BESLEYİCİ ÖZELLİĞİ YÜKSEK YUMUŞAK BİR PEYNİR TÜRÜDÜR.TENEKE BEYAZ PEYNİR LORU GİBİ YAVAN DEĞİLDİR SULU VE LEZZETLİDİR. KAHVALTILIK VE BÖREKLİK OLARAK KULLANILMAKTADIR YAĞLIDIR.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Mihaliç Peyniri % 2,53 karbonhidrat, % 45,61 protein, % 50,68 yağdan oluşur.
MİHALİÇ, MİHALIÇÇIK, MİHALIÇLIK…
Bunun, yukarıda, Mikail Yurdu anlamına geldiğini veya Mihal'e ait/dair manasında olduğunu ifade etmiştik…
İlkçağlarda ki Frig yerleşiminin izleri olmasına karşın ikincil derecedeki yollar üzerinde bulunması nedeniyle ancak Osmanlı döneminde önem kazanmış, Osman Bey tarafından Köse Mihal'in yönetimine verilen ilçe torunu Gazi Mihal dolayısıyla Mihalıççık adı ile anılmaya başlandı.
Geleneksel üretiminde telemeden peynir altı suyunun süzülmesi için kaplara konulan peynir, adını kelle görünümünde olmasından alıyor.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Ezine tipi beyaz peynir, veya kısa ismi ile Ezine peyniri, Türkiye kökenli olgunlaştırılmış bir tam yağlı beyaz peynir çeşidi.
Mihaliç peyniri de kelle peynirine benzeyen bir peynir türü olup, bütün marketlerde bulunmaktadır. Bir kaba 5 yemek kaşığı un koyun. Geniş bir tavaya sıvıyağ koyup, kızdırın. Peynir dilimlerini una güzelce bulayıp, yağda altını üstünü kızarttın.
Ayvalık bölgesinde üretilen Ayvalık sepet peyniri genellikle tam yağlı koyun sütünden üretilir. Sepette şekillenir ama bastırılmadan yapılır. Yapı ve tat bakımından Mihaliç peynirine benzer. Balıkesir ve köylerinde üretilen sepet peyniri ürünleri ise koyun, keçi ve inek sütü karışımından üretilir.
Mihaliç ve Gravyer peynirlerini 2-3 kat Koroplast pişirme kağıdı ile sararak buzdolabında 15 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Top Peynirde Muratbey açık ara lider!
Tüketicilere en sevdikleri top peynir markası sorulduğunda Muratbey'in yüzde 36,8'le zirvede yer aldığını görüyoruz. Muratbey'i yüzde 17,2'yle Ekici takip ederken üçüncülük markasız peynirlerin oluyor.
Aynı sütle yapılan bu iki peyniri birbirinden ayıran en önemli özelliği yapım aşamasındaki sıcaklığıdır. Beyaz peynir üretimi sırasında süt sıcaklığı 85-90 dereceye çıkar. Bu sıcaklık oranı kaşar peynirinde ise 60-65 derece arasındadır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Dilediğiniz peynir çeşidini kullanabilirsiniz, ama daha çok sert ve zor eriyen peynirleri tercih etmeye çalışın. Özellikle: mozerella, mihaliç ve kaşar gibi peynirlerin en fazla tercih edilen peynirler olduğunu hatırlatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri