Salatalık tohumunu ektikten sonra yaklaşık 70 gün bekleyeceğinizi de unutmayınız. Geçen 70 gün sonunda, bakımı yapılan bitki lezzetli çıtır salatalıkları size hediye edecektir.
başına 1 kg verimden 25 kg verim.
Tohum ekiminden sonra turşuluk hıyar çeşitleri ortalama ola- rak 50- 70 gün sonra hasada gelmektedir. Hasatlar periyodik olarak haftada 3 kez yapılmalıdır. Hasat iş- lemleri 2 ay devam etmektedir. Turşuluk hıyarlarda hasattan sonra meyveler boylara ayrılır.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Böylece bu dönem esnasında fazla sulama yapılması beraberinde bitkinin sararmasına (boğulmasına) neden olmaktadır. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Salatalık Ne Kadar Sürede Yetişir? Salatalığın yetişme ve bakım koşullarına göre 55 ila 70 gün içerisinde meyve vermesi beklenir.
Kabakgiller familyasına dahil olan salatalık, tek yıllık bitkiler arasında yer alıyor.
Salatalık, suyu çok sever ama her bitkide olduğu gibi salatalıkta da fazla su, köklere zarar verir. Doğru nem seviyesini tutturmak için, dört su akıtma deliği olan plastik saksı mükemmel bir seçim olacaktır.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır. Yaz aylarına girmeden yetişmeye başlayan salatalığın haziran ayı itibariyle hasadı yapılmaktadır.
Yaza adım atmadan önce yetişen salatalık haziran ayından başlanarak hasat edilir.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği İller
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Hıyarlar, toprakta organik gübrenin bol olmasını ister. Organik gübre ticari gübrelerin toprakta tutulmasına ve toprakta tuz miktarının azalmasına neden olur. Dekara 3-6 ton iyi yanmış çiftlik gübresinin sonbaharda veya ilkbaharda ekimden en az birkaç ay önce toprağa verilmesi gerekir.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
Aslında genellikle salatalık ve kabaklarda ilk önce erkek çiçekler açar. Çoğunlukla 5-8 erkek çiçeğe karşılık bir dişi çiçek bulunur. Bu yüzden erkek çiçek sayısının dişilerden fazla olması normaldir. Fakat bazen sap yerine, dibinde minyatür bir meyve bulunan dişi çiçekler bir türlü ortaya çıkmaz.
Salatalık üretiminde, yağış miktarı da dikkate alınarak düzenli sulama yapılması verim de artış sağlamaktadır ve doğru sulama yöntemi de oldukça önemlidir. Sulama veya yağışlardan sonra oluşan kaymak tabakasını önlemek için toprağın gevşetilmesi gerekmektedir.
Çok nemli, soğuk, su yönünden fakir topraklarla, killi topraklar hıyar yetiştiriciliğinde verimi önemli ölçüde düşürür. Hıyar su tutma kapasitesi yüksek olan, besin maddelerince zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmayan, fazla kireç ihtiva etmeyen organik maddelerce zengin sıcak topraklardan hoşlanır.
Salatalıkları saksıda yetiştirmek istiyorsanız nemli bir bez yardımıyla veya su içerisinde biraz çimlendirmeniz gerekir. 3 gün bekledikten sonra rahatlıkla saksıya ekebilirsiniz. Ancak saksıya ekerken mutlaka bitki desteklerinden yararlanmanız gerekir. Aksi halde bitkinin verimi çok az olabilir.
Son olarak kornişon tohumu ekimden yaklaşık 40 gün sonra hasat edilmektedir. Haftada üç kez hasat yapılmaktadır. Ayrıca kornişonlar küçük salatalık çeşitlerinden olmaktadır.
Çoğu insan yaz sebzesi olan ve diyetlerde bolca yer verilen domates, salatalık, biber gibi salata malzemelerini kışın da sofralarında bulunduruyor.
Tohumluk bırakılan salatalık iyice büyüyüp olgunlaşana kadar beklenir. Rengi sararır, bitkinin kurumaya başlaması ile birlikte tohumluk olarak bırakılan salatalıktan tohum alma işlemi için kopartılır.
Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.
Salatalık buzdolabında Nasıl Saklanır? Bütün salatalıkları havlu kağıda sarın ve koroplast Büyük kilitli poşete koyun ve buzdolabının üst kısmına yerleştirin. Kağıt havluya sardığınız dilim veya tüm salatalıkları kilitli poşete koyup havasını alarak kapatın. Buzdolabına yerleştirin.
Fiyatı da uygun veriyoruz. 1 lira 700 kuruşa veriyoruz. Yıllık 2 sezon ekiminde dönümüne 35 ton ürün alabiliyoruz.
Salatalık büyümeye başladıktan sonra da her gün sulamaya ve güneş ışığı almasına dikkat edin. Salatalığın daha hızlı ve verimli büyümesi için haftada bir kez toprağı üst kısmından gübreleyin. Bu sayede daha kısa sürede lezzetli salatalıklar yetiştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri