İç Mimarlık Yüksek Lisans Programına; Mimarlık, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Şehir ve Bölge Planlama lisans programlarından mezun adaylar başvuru yapabilir.
Bu yüksek lisans programına Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve İnşaat Mühendisliği 4 yıllık lisans programı mezunları başvurabilmektedir.
Yüksek Mimar Ne Demek? İhtiyaç duyulan mekanların tasarımını yapan ve tasarım sırasında gerek duyulan diğer iş kollarının (iç mimar, jeoloji mühendisi, peyzaj mimarı, elektrik mühendisi, inşaat mühendisi, harita mühendisi vb.) organizasyonunu sağlayan kişilere yüksek mimar denir.
Bu alanda eğitim almış kişiler, günümüzde yaşam alanlarının estetiğine verilen önem ve sürekli gelişen yapılar doğrultusunda farklı çalışma alanlarında yer bulabilirler. Mimarlık bölümünden mezun olan kişiler, kamu ve özel sektörde, belediyelerde, İmar ve İskan Bakanlığında ve eğitim alanında çalışabilirler.
İlgili 33 soru bulundu
Mimarlık Doktora Programı (Ph.D., 3,5 - 5 Yıl) Mimarlık Bölümü, çok yönlü eğitim anlayışı ve fark yaratan akademik yapısıyla değişik kültürlerden gelen öğrencilere güncel bir yaklaşımla mimarlık eğitimi vermektedir.
Tezli yüksek lisans programları teorinin ve akademik becerilerin ön plana çıkarıldığı programlardır. Tezsiz Yüksek Lisans Nedir? Tezsiz yüksek lisans bir alanda bilgiyi arttırmak ve o alanda daha detaylı bilgi edinmek için yapılan ve sonunda da bir bitirme projesi ise tamamlanan bir lisans üstü eğitim çeşididir.
Türkiye'de 104'ü devlet olmak üzere toplam 166 üniversite ve yedi vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır. 166 üniversitenin 122'sinde mimarlık bölümü vardır.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir. Güncel Yüksek Mimar maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Sonuç olarak dilerseniz mezun olduğunuz alan dışında başka bir alanda da yüksek lisans yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin kişisel ihtiyacınıza ve enstitünün belirlemiş olduğu başvuru şartlarına bağlıdır. Alan dışı yüksek lisans yapmak istediğiniz enstitü ya da hoca ile irtibata geçerek detaylı bilgileri alabilirsiniz.
Mimarlık Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Sayısal puan türünde en az 55 Bu yüksek lisans programına Mimarlar, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarları İnşaat Mühendisleri, Gemi İnşaat Mühendisliği Lisans Programları mezunları başvurabilmektedir.
Herkes istediği alanda yüksek lisans yapamaz. Yüksek lisans yapmak istediğiniz bölümün gerekliliklerini sağlamanız gerekecektir. Bunların arasında en önemli olanı ise Lisans mezuniyetinizdir. Bazı üniversiteler bu hususta imkanlar tanımaktadır.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Yüksek lisans, kişinin eğitim aldığı bölümde uzmanlaşması ve bu uzmanlık durumunu bilimsel bir makale ile yani tezle ispat etmesiyle tamamlanır. Yüksek lisans eğitiminin ardından kişi “bilim uzmanı”, “yüksek mühendis”, “uzman”, “yüksek mimar” gibi unvanlar kazanır.
Sonuç olarak, tezsiz yüksek lisans programı belirli bir unvan kazandırmaktan ziyade, öğrenciye ilgili alanda akademik seviyede bilgi birikimi ve uygulamaya yönelik beceri kazandırır.
7. Tezli yüksek lisans azami süre kaç yıldır? Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Ancak tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES'e girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Tezli yüksek lisans eğitimi 4 dönem yani 2 yıl sürmektedir ve bu sürenin 1 yılı tez yazım aşamasıdır. Tezsiz yüksek lisans ise 3 dönem yani 1,5 yıldır.
Türkiye'de Yılda Kaç Tane Mimar Mezun Oluyor? Ortalama 8 bin mimar ve iç mimar mezun olmaktadır. TMMOB'Ye bağlı odaların 26.01.2023 tarihli güncel verilerine göre Mimarlar Odası kadın mimar sayısı 35.628 iken erkek mimar sayısı 40.682'dir.
Mimarlık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Mimarlık, üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
EĞİTİM: Mimarlık Bölümü, dört yıllık lisans eğitim/öğretimi süresince, yetkin ve alanlarında uzmanlaşmış çok sayıda akademisyenden oluşan öğretim/araştırma kadrolarıyla öğrencilerine zengin bir içerik ve diğer bölümlerle Çift Ana Dal programlarına devam olanakları sunmaktadır.
TMMOB' ye bağlı Odalar tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında her 5 inşaat mühendisinden veya mimardan 2'sinin, her 4 makine mühendisinden 1'inin ve her 2 şehir plancısından 1'inin işsiz olduğu görülmektedir. Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Mezunlar TMMOB Mimarlar Odası'na üye olduktan sonra kendi mimarlık bürolarını açabilir veya çeşitli mimarlık bürolarında mimar olarak çalışabilirler. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) aracılığıyla kamu kuruluşlarında mimar kadrosuna atanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri