Mahyâ, özellikle Ramazan ayında birden fazla minaresi olan camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazı. Osmanlılar döneminde yağ kandilleri ile yapılan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleri ile yapılmaktadır.
Cami minaresinden ezan sesi yerine, günde beş kere mor ışık yanacak. Işık renginin İslam'ın rengi olan yeşil renginde olması beklenirken, Marsilya'nın bir liman şehri olması ve deniz fenerlerinde yakılan sinyal ışığının da yeşil olması sebebiyle, minare ışıklarının mor olmasına karar verildi.
Her Ramazan, akşam namazı vakti ile beraber kandiller (şerefe ışıkları) yanar, iftar yapılır. Sabah ezanıyla birlikte (imsak vakti girince) de söndürülür.
Korkuluk: Tabanın etrafını çevreleyen kısım. Taş, Metal veya ahşap malzeme ile yapılır. Minarenin şerefe ile külah arasında yer alan bölümüdür. Tanım: Silindir veya çokgen prizma biçimindeki kulelerin ya da minarelerin üstünü örten sivri çatı.
Kürsü minarenin toprak üstündeki tabanıdır ve camiye bitişik yahut ayrı, kübik, silindirik ve çokgen prizma şeklinde olabilir; kapı genellikle buradan açılır. Pabuç kürsüyle gövde, gövde pabuçla şerefe arasındaki bölüm, şerefe ise müezzinin minare etrafında dolaşarak ezan okumak için kullandığı balkondur.
İlgili 30 soru bulundu
Türk Mimarisinde Alem
Camilerin kubbe ve minarelerinin en tepe noktasına konulan taştan veya madenden yapılmış hilalli tepeliktir. En üstten itibaren hilal,küçük küp, boyun, armud, bilezik, büyük küp, kova diye adlandırılır. Hilalin ekseni kıbleye diktir.
Sembol olarak hilâl
Arapların imparatorluğu ele geçirmesinden sonra sembol Müslüman idareciler tarafından benimsendi ve güçlerinin sembolü olarak ve İslâm'ın sembolü olarak muhafaza edildi. Hilâl aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun da sembolüydü.
Yüzünü Mescid-i Haram'dan yana dön..." anlamındaki Bakara Suresi 144. ayetinin bir bölümü olmak üzere Kur'an'dan ayet yazılması zamanla oluşmuş bir gelenek haline gelmiştir. Diğer yandan mihrabın sağ üst kısmına "Allah", sol üst kısmına "Muhammed" veya üst kısma yalnız "İhlâs" sûresinin yazıldığı da görülür.
Cami minareleri sivri uçlu olması ve yüksek konumlandırılması nedeniyle, yıldırımdan en çok etkilenen yapılardır.
Şeyh Efendi pâdişâhın mesajını getirenlere cevâben buyurmuşlar ki : Bu gece, Resûl-i Ekrem Efendimizin dünyâyı teşrîf ettiği on iki Rebîulevvel gecesidir. Biz de bu mübârek geceyi ihyâ etmek ve şenlendirmek için bu kandilleri yakıyoruz...
Camilerde iki, dört veya altı minare bulunabilmektedir. Genel olarak camilerde 2 veya 4 minare kullanıldığı görülmektedir. Minareler yüksek bir kısımdan ezan okunarak herkesin duyabilmesi amacı ile inşa edilmesi esas olan mimariler olarak da ifade edilebilir.
Minareleri yüksekliklerine göre sıralar. Dünyanın en yüksek minaresi, Fas'ın Kazablanka şehrindeki 210 metre (690 ft) yüksekliğe sahip Sultan Selahaddin Abdülaziz Camii minaresidir.
Hilal yalnızca bir semboldür. Hristiyanlığın simgesi olan "haç" ve Yahudiliğin simgesi olan "yıldız"a bedel, İslam'ın simgesi ve alameti olan "hilal" İslami yapıların üzerinde bulunur. Ayrıca bu hilaller, paratoner özelliğe sahip maddeden yapılmakla, yıldırımlara da mani olmaktadır.
❖ Cami minaresi, örgü şişi, şerit metre gibi tek yönde uzayıp gittiğini düşündüğümüz cisimler ışın modelidir.
Camilerin Alman toplumundaki olumsuz imajını silmek için, Hamburg'daki Merkez Camii'nin iki minaresi, yeşil benekli boyanacak. Caminin 23 metre uzunluğundaki minareleri dün yerinden sökülüp, boyanmak üzere atölyeye taşındı.
NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
Başkent İstanbul'da, bir caminin minare sayısı, özellikle de padişahlar söz konusu olduğunda, camiyi yaptıranın statüsünü gösterirdi ve bu minarelerin tasarımları basitleştirilerek Anadolu'daki farklı illerde minareler inşa edilirdi.
Minarelerde şerefeye açılan kapılar (üst kapı) güneye bakar. Hrıstiyanların ibadet yerleri olan Kiliselerde ise kilisenin çanı, kilisenin batısındadır.
Eyyûb, önceleri sahip olduğu zenginlik ve bahtiyarlığın sonrasında imtihan ve sıkıntılara uğramış, varını yoğunu ve bütün çocuklarını kaybetmiş, tüm bunlara ve çektiği ağır hastalığa karşılık gösterdiği sabır nedeniyle Allah tarafından ödüllendirilmiştir. Nitekim Sâd suresinde; “(Ey Muhammed!)
Minber (Arapça:منبر, minber), Üzerinde hutbe okunan, merdivenli yapıdır. Genel olarak mimari açıdan cami içerisinde mihrabın sağ tarafına denk gelecek şekilde inşa edilmektedir. İmamın, özellikle cemaate yüksekçe bir yerden hitap edebilmesi için merdivenli biçimde tasarlanmış cami içi bütünleyici yapıdır.
Peygamber'in minberini eski haline döndüremeyen Mehdî-Billâh eyaletlerdeki bütün minberlerin üç basamaklı olmasını emretmiştir (Kalkaşendî, I, 186). Ancak ondan sonra çoğunlukla ahşaptan dokuz basamaklı minberlerin yapıldığı ve İslâm dünyasında bu sayının on yediye kadar çıktığı bilinmektedir.
Kamerî ayların ölçü alındığı bu tür ibadet ve muamelelerin zaman veya sürelerinin isabetle tayin edilebilmesi, kamerî ayların başlangıçlarının doğru olarak belirlenmesine bağlı olduğundan hilâlin görülmesi İslâmî gelenekte öteden beri önemli bir yere sahip olmuştur.
Falda ve Tabakta Ters Hilal Çıkması Anlamı
Özellikle bu müjdeli haberin evlilik üzerinden bir bebek anlamı taşıdığını söylemek mümkündür. Huzurlu ve mutlu bir aile hayatı ile beraber maddi açıdan sorunları geride bırakmak biçiminde delalet eder.
Minareler camilerin yanlarındaki uzun, silindirik yapılardır ve genellikle cami ile fiziksel bir bağlantıları vardır. Minarelerin asıl amaçları müezzinlere ezan okumaları için yüksek bir platform sağlamaktır. Bu yüzden genellikle camiden yüksek oldukları kolaylıkla gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri