Minyatür terimi, genel anlamıyla çok ince işlenmiş küçük boyutlu resimler ve bu türdeki resim sanatları için kullanılmaktadır.
Minyatür, kendine has boyama tekniği ve anlatım dili ile çok ince işlenmiş, küçük boyutlu resimler ve bu tür resim sanatının adıdır.
Minyatür kelimesi terim anlamı ile açıklandığında küçük boyutlu, ince işlenmiş resimleri ifade eder. Resim sanatının bir kolu olan minyatür, Latince bir kelime olan “miniare” kelimesinden türer. Latince anlamı “kırmızı ile boyama” olan kelime Fransızcaya “miniature” olarak geçer ve Türkçede “minyatür” şeklini alır.
Minyatürün en önemli özellikleri, derinlik algısının, ışık-gölge oyunlarının kullanılmaması ve canlı renklere yer verilmesidir. Minyatür eserlerinde altın ve gümüş yaldızlara da sık sık rastlanır. Minyatür ustası ilk olarak kullanacağı kâğıdı mermerin üzerine serer ve kâğıdı düzleştirir.
Bu resimlere genellikle el yazması kitaplarda metni görselleştirmek, döneme tanıklık edilmesini sağlamak, figürler ve renklerle kültürel aktarımı geliştirmek için başvurulur. Osmanlı döneminde nakış adı verilen bu sanat dalı, 19. yüzyıldan itibaren Batıda olduğu gibi ülkemizde de minyatür adı ile anılır.
İlgili 31 soru bulundu
Minyatürler tarihi olayları betimleyen, dönemin yaşam tarzını, örflerini, adetlerini, geleneklerini, göreneklerini aktaran önemli belgelerdir. Minyatürlerde görülen Osmanlı dönemine ait günlük yaşamda ve özel günlerde kullanılmış eşyalar, o döneme ait el sanatları ürünleri hakkında önemli ipuçları vermektedir.
Osmanlı döneminde yaşamış olan en ünlü Nakkaş, Sinan Bey'dir. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış olan Sinan Bey, uzun bir dönem İtalya'da eğitim almış ve resim dışında minyatür sanatıyla da ilgilenmiştir. En ünlü eseri Fatih Sultan Mehmet'i gül koklarken çizdiği tablodur.
Sekizinci yüzyıl ortalarından kalan ve Uygur Türklerinin, Hoço merkezleri olmak üzere Turfan bölgesinde meydana getirdikleri en eski minyatürler, daha sonraki Türk minyatür sanatının kaynaklan olmuştur.
Minyatür sanatı İslam dünyasında özellikle yer bulmuş bir saray sanatıdır. Yüksek gelişmişliğe ve kapsamlılığa, geç Orta Çağ'da İran, Irak, Orta Asya, ve Anadolu'da bulunan Türk ve Pers hanedanlıkları dönemlerinde erişmiştir.
Bu görüş uyarınca, İslam dini realist tarzda tasvirleri yasaklamakta, soyut formları önermektedir. Söz konusu fikri kabul eden araştırmacılara göre, minyatür sanatının İslam dünyasında itibar görmüş olması bu yasaktan dolayıdır. Ancak Kur'an-ı Kerimde, tasvir yasağı ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.
Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç ...
Minyatür terimi, genel anlamıyla çok ince işlenmiş küçük boyutlu resimler ve bu türdeki resim sanatları için kullanılmaktadır. Minyatür kelimesinin, Latince "kırmızı ile boyamak" anlamına gelen “miniare” kelimesinden türetilmiş olduğu ve daha sonra Fransızca'ya “miniature” biçiminde geçtiği düşünülmektedir.
Minyatür çok ince işlenmiş, küçük boyutlu, kendine has boyama tekniği ve anlatım dili olan geleneksel bir resim sanatıdır. El yazması eserlerde konuya açıklık getirmek amacıyla metni desteklemek için uygulanır. Bu sanatı yapan kişilere nakkaş denir.
Minyatür Amasya Müzesi, 1914 yılında çekilmiş bir fotoğraftan esinlenerek yapılan bir tarihi kent maketidir. Sultan Beyazıt Külliyesinin imaret binasının bir salonu içinde 80 m² lik bir alanda yer alır.
Haydar Hatemi, 'Osmanlı Minyatür Tekniği'nin yaşayan son temsilcilerinden… Azeri kökenli sanatçı Katar Kraliyet ailesinin da saray ressamı! Hatemi sanat serüvenini ve projelerini anlattı.
Kanuni döneminde Osmanlı minyatür sanatının kendi içinde klasikleşmesine yön veren, aslında daha çok, büyük bir kompozisyon ustası olan Nakkaş Osman ve okulu (ekolü) olmuştur.
Günümüzde minyatür geleneksel bağlarıyla hala mevcuttur. Hayatın dijital dünyaya entegre olmak zorunda olduğu durumlar olduğu gibi minyatürde diğer sanatlar gibi yeni nesil sanatçıların elinde belki kendi formlarında belki de yeni sanatların formuna temel olacak bir niteliktedir.
İslâm sanatında minyatüre ' tasvir ' minyatür sanatçısına da ' musavvir veya ' nakkaş adı verilmiştir.
XVI. yüzyıl Osmanlı Dönemi minyatür sanatı ve Kanuni Dönemi minyatür sanatçısı Matrakçı Nasuh.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir. Nakkaşlar Osmanlı döneminde genellikle Saray Nakışhanesi'ne bağlı çalışırlardı.
Öykü, olay ya da çeşitli bilgilerin resim diliyle anlatılması sanatına minyatür denir. Osmanlı döneminde çok önemli bir yere sahip olan minyatür sanatını icra eden kişilere nakkaş, müsavvir, tasvir sanatçısı, şebihnüsiv ya da minyatür sanatçısı denilmektedir.
Tezhip sanatını icra edenlere müzehhip, minyatür sanatını icra edenlere ise Osmanlı döneminde nakkaş adı verilirdi.
Papirüs, parşömen ve fildişi gibi malzemeler üzerine yapılan küçük resimlere de minyatür denmektedir ve ilk örnekleri Mısırlılara aittir. Türk-İslâm minyatür sanatı, İslâm resim sanatının bir kolu olarak kabul edilir.
Tezhip sanatı ise öncelikle hat sanatının etrafının bezenmesi amaçlı kullanılmış, günümüzde tek başına pano olarak da kullanılmaktadır. Basit bir anlatımla çoğunlukla stilize edilmiş bitki formları ya da desenlerden oluşan kimi zaman simetrik tasarımlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri