Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Soya fasulyesi protein içeren önemli bir kaynak olduğu için hücrelerin sağlıklı gelişmesini sağlar ve metabolik tepkimeleri düzenler. Metabolizmayı düzenleyerek uyku sorunlarına iyi geldiği bilinen soya fasulyesi, yüksek oranda magnezyum içererek uyku kalitesini arttırır ve verimli bir şekilde dinlemeyi sağlar.
Soya fasulyesi ne kadar tüketilmeli? Soya ürünleri beslenme ve sağlık açısından son derece önemlidir ve alternatifsiz bir üründür. Günde 25 gr soya ürünü veya yarım bardak (250 gr) soya sütü tüketilmesinin kolesterolü düşüreceği ve koroner kalp rahatsızlıkları riskini azaltacağı bildirilmektedir.
Yetişkin bir kişinin günde 400 – 500 gramdan fazla soya sütü tüketmemesi gerekir. Soğuk ya da ılık olarak direkt içebileceğiniz soya sütü aynı zamanda normal süt ilave edilerek yapılan tüm yiyeceklerle tüketilebilir.
Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir. Soya, omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, anti-oksidanlar, fotokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
İlgili 28 soru bulundu
Son 20 yılda uygulamaya konulan 2. Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
* Lif kaynağı olarak sindirimi hızlandıran soya fasülyesi, kabızlık gibi durumlara karşı doğal bir ilaçtır. Sindirim sistemini rahatlatarak huzursuz bağırsaklara iyi gelir ve vücut dengesini korumayı sağlar.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Diyabet hastaları üzerinde de fayda sağladığı gözlemlenmiş olup, karaciğerin fonksiyonunu da artırmaya yardımcı olmaktadır. Menopoz döneminde kullanılan soya fasulyesi de ter basması gibi belirtileri daha azalmasını sağlandığı belirtilmiş.
Zayıflama sürecinde, soya fasulyesi tüketmeniz önerilir. Çünkü çok iyi bir protein kaynağıdır. Sebzeli öğünlere ölçülü miktarda eklenmesi diyet beslenmesine uygundur.
Soya Fasulyesi önemli bir yağ ve protein bitkisidirYağı sıvı halde salata ve kızartma yağı olarak kullanılır.Ayrıca ,margarin yapımında da kullanılmaktadır.Soya yağı sanayide sabun ,boya zamk maddeleri ve matbaa mürekkeplerinin üretiminde kullanılır.Tohumlarında %18-24 oranında yağ, %35- 45 oranınıda protein içeren ve ...
Soya fasülyelerini bir gece önceden bol suyla ıslatın. Ertesi sabah suyunu süzün ve bir tencereye aktarın. Fasülyelerin üzerine 6 su bardağı su ekleyip haşlanmaya bırakın. Su kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra fasülyeleri ocaktan alıp süzün.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Soya sosu tavuk yemeklerinin en önemli tamamlayıcılarından birisidir. Tavuk eti için iyi bir marinasyon malzemesi olan soya sosu, kırmızı et ile birlikte de tüketilebilir. Sebze yemeklerinde ve makarnalarda da sıklıkla tercih edilen soya sosu, deniz ürünleri ve salatalara da rahatlıkla eklenebilir.
Soya fasulyesinin kullanıldığı yerler : süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilâç, boya, kâğit, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması vb.dir.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Soya içerisinde bulunan soya izoflavonları, doğal bir östrojenin sağladığı faydaları vücudumuz için sağlayabilmektedir. Bu nedenle vücuttaki östrojen seviyesini yükseltmek istiyorsanız, soya fasulyesini düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir.
Soya kıymasından köfte yapımı oldukça yaygındır. Soya kıyması ile kıyma kullanılarak yapılan tüm yemekleri pişirebilirsiniz.
Nemlendirici bitkisel içeriklerle desteklenen soya sütü formülü kuru ve nemsiz cildi nemlendirir, rahatlatır ve yumuşatır. Soya fasülyesi ekstresi cilde aydınlık ve berrak bir görünüm kazandırmaya yardımcı olur.
Soya fasulyesi kullanımının tiroid ile alakalı diğer iki mekanizması; soya fasulyesinde alkolde çözünen bir bileşen iyodür alımını engellediği ve soya fasulyesinde fitik asit tuzunun, özellikle çinko gibi tiroid hormon üretimi için gerekli mineralleri şelatladığı yönündedir.
Soya fasulyesi kuru fasulye mi? Kuru baklagil ailesinin en bilinen ve en eski üyesi mercimektir. Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kuru fasulye, kalori/nohut-etli">nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
Kuru Soya Fasulyesi
Taze ya da yaş halinin yanı sıra kuru şekilde de tüketime uygun olan bir gurme bakliyattır.
Baklagiller arasında en iyi bilinenleri fasulye, soya fasulyesi, bezelye, nohut, yer fıstığı, mercimek, bakla, börülce, keçiboynuzu ve yoncadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri