Miras hukuku ise, gerçek kişinin ölmesi veya hakkında gaip kararı verilmesi halinde mirasının kimlere, ne oranda intikal edeceğini düzenleme altına alan özel hukuk dalıdır.
Mirastan yararlanma hakkını anayasal çerçevede sonuçlandıran Miras Hukuku, Türk Medeni Kanunu kapsamındadır.
Medeni hukuk, kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukunu da içine almaktadır.
Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır.
Medeni Hukuk, Miras ve Boşanma Davası
İlgili 24 soru bulundu
Devletin gücü de hukukla bağlıdır. Kamu hukukunun kapsamına “Anayasa Hukuku”, “Yönetim (İdare) Hukuku”, “Ceza Hukuku”, “Devletler Hukuku”, “Genel Kamu Hukuku”, “Mali Hukuk” ve “Yargılama Hukuku” girer.
Ancak Mecelle'de esas itibariyle borçlar hukuku kuralları, kısmen de eşya ve usul hukuku kuralları yer almakta; kişiler, aile ve miras hukukuna ilişkin hükümler bulunmamaktaydı4.
MEDENİ HUKUK
beş kısma ayrılır. Bunlar: kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukudur.
Aile Mahkemesinde Hangi Davalar Görülür? Aile Mahkemesi medeni kanun'un aile hukuku kitabının birinci ve ikinci kısımlarındaki evlilik, boşanma, velayet, nafaka, tazminat davaları ile hısımlık hukukundan doğan dava ve işlere bakar. Vesayet hukukundan doğan dava ve işler aile mahkemelerinin görev alanı dışındadır.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir. Aşağıda bu ayrımlar incelenmiştir (Akyüz, 1981; Bilge, 1986; Gözübüyük, 1993; Öztan, 2002). kullanılabilir.
Miras hukuku, mirasbırakanın ölümü ile sona ermeyen hak ve borçlara ilişkin hukuki durumları düzenleyen hukuk dalıdır. Şayet mülkiyet ölüm ile sona erseydi, bu durumda miras hukukuna gerek bulunmayacaktı. Miras hukukunun temelinde mülkiyet hakkı ve devamlılığı yer almaktadır.
Ayrıca Mecelle'de bir medeni kanunda bulunması gereken şahıs hukuku, aile hukuku ve miras hukuku bölümleri yoktur.
Miras hakkı, mülkiyet hakkının bir devamı, onun özel bir şekli olarak düşünüldüğünden mülkiyet ve miras aynı madde de art arda düzenlenerek anayasal güvence altına alınmıştır. Gerek mülkiyet hakkı gerek miras hakkı kişisel özgürlüğe ve özerkliğe dayalı bir toplum düzeninin eşdeğer temel öğeleridir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davarlarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
Sulh Hukuk Mahkemesi belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş, asıl görevli mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesi ile birlikte genel mahkemelerden biridir. Sulh hukuk mahkemelerinin her adliyede bulunması mecburidir. Kanunda aksine bir düzenleme olmadıkça çekişmesiz yargı işlerine bu mahkeme bakar.
Aile hukuku. Aile hukuku, aile olarak yaşayan kişilerin karşılıklı ilişkilerini, hak ve yükümlülüklerini düzenler. TMK' nin Aile Hukuku kitabı, Evlilik Hukuku, Hısımlık ve Vesayet olarak üç kısma ayrılmıştır.
Miras hukuku, gerçek kişilerin ölümü veya gaipliği durumunda, bu kişilere ait malvarlığının nasıl dağıtılacağını ve mirasçıların haklarını düzenleyen hukuk dalıdır. Bir kişi hayatını kaybettiğinde, geride bıraktığı malvarlığı mirasçılarına intikal eder.
Özel Hukukun Dalları Şunlardır:
Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Miras hukuku, kişinin ölümü ile malvarlığında ortaya çıkan hukuki durumu konu edinir. Bu alan; terekenin durumu, mirasın intikali, ölüme bağlı tasarruflar, miras paylaşımı, muris muvazaası ve mirasın reddi gibi hususları kapsar. Miras davaları miras hukuku alanında yer alan bir dava türüdür.
Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, Osmanlı Devleti'nde 1868-1876 yılları arasında hazırlanan ve daha çok borçlar, eşya ve yargılama hukuku esaslarını içeren kanundur. Tanzimat'tan sonra kanunlaştırma alanında köklü değişikliklerin yapıldığı bilinmektedir.
Kısaca Mecelle olarak bilinen Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki ilmî bir heyet tarafından İslam hukuku esas alınarak hazırlanmış daha çok borçlar, eşya ve yargılama hukuku esaslarını ihtiva eden bir kanunnamedir.
Kamu hukuku veya amme hukuku, devlet ve vatandaşlar veya devletin kendi kurumları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır.
Genel kamu hukuku, devlet olgusunu, birey ve devlet ilişkisini, devletlerin oluşumuna ilişkin teorileri, devletin temel unsurlarını ve devlete karşı kişilerin hak ve özgürlüklerini tarihsel bir süreç içerisinde inceleyen ve felsefi temeller barındıran bir hukuk dalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri