Bu olgu Fransız bilim insanı Blaise Pascal tarafından şöyle ifade edilmiştir: “Kapalı bir kaptaki sıvıya uygulanan basınç, bu sıvının her noktasına ve kabın iç yüzeyinin her noktasına aynen iletilir.” Sıvıların basıncı iletme özelliğinden günlük hayatta birçok alanda yararlanıyoruz.
Sıvılar hakkında çalışmalar yapan Fransız bilim insanı Blaise Pascal'ın (1623–1662) vardığı sonuçlardan biri şuydu: “Kapalı bir kapta bulunan sıvının herhangi bir noktasında uygulanan basınç, sıvı tarafından sıvının temas ettiği bütün yüzeylere dik olarak ve aynı büyüklükte iletilir.” Bugün bu durum Pascal prensibi ...
Sıvıların sıkıştırılabilme özelliği yoktur. Bu nedenle sıvılar, uygulanan basıncı her yöne ve eşit olarak iletir. Buna pascal prensibi denir.
Sıvılar özellikle akışkan bir yapıya sahip olduğu için her yöne basıncı iletme özelliği taşır. Tabii bu durum aynı zamanda aynı kuvvet üzerinden katı maddeler için de geçerlidir. Kısacası bütün farklı maddeler için basınç her yönde iletim imkanı sağlar.
Basınç, birim yüzeye uygulanan dik kuvvetin o yüzeyin alanına bölünmesi ile bulunur ve sıvılar basıncı eşit olarak iletirler. Basınç kuvveti ise uygulanan kuvveti ifade etmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Bununla birlikte sıvı maddeler tanecikler katıların aksine öteleme yapabilir ve yer değiştirebilir. Bu nedenle sıvıların basıncı ile katıların basıncı farklıdır. Sıvı maddelerin aynı derinlikteki tüm noktaların basınç oranı eşittir.
Sıvılarda basınç
( Sıvı basıncı= yükseklik x yoğunluk x yer çekimi ivmesi ). Sıvı basıncı kabın biçimine ve genişliğine bağlı değildir.
Herhangi bir katı maddeye uygulanan basınç ile beraber yönü ve şiddeti değişmediği sürece, katılar basıncı aynı şekilde iletir. Bu durum fizik kanunları kapsamında herhangi bir şekilde değişmez. Özellikle kuvvetin miktarı ya da yüzey alanı değişmediği sürece basınç büyüklüğü de aynı halde kalır.
Sıvı basıncı yüzeye daima dik olarak etki eder. Silindirik ve düzgün prizma şeklindeki kaplarda sıvıların kap tabanına uyguladığı basınç kuvveti, sıvının ağırlığına eşittir. Derinlikle doğru orantılıdır. Derine inildikçe basınç artar.
Bir sıvının ağırlığı nedeniyle içinde bulunduğu kabın herhangi bir yüzeyinin tamamına uyguladığı dik kuvvete sıvı basınç kuvveti denir. Bu kuvvet; F=h.d.g.S bağıntısı ile bulunur. Burada; h: ilgili yüzeyin orta noktasının sıvının üst yüzeyine uzaklığı d: sıvının özkütlesi g: yerçekimi ivmesi S: ilgili yüzeyin alanıdır.
· Sıvı Basıncı, Kabın Şekline ve Kaptaki Sıvı Miktarına Bağlı Değildir. Sıvıların içine kondukları kabın yüzeylerine uyguladığı kuvvet, basınç kuvveti olarak adlandırılır.
Sıvılar, üzerine uygulanan kuvveti değil; kuvvetin oluşturduğu basıncı aynen iletir. Kapalı bir kaptaki sıvının herhangi bir noktasına yapılan basıncın sıvının dokundu- ğu bütün yüzeylere dik olarak, aynen iletilmesi Pascal Prensibi ile açıklanır.
Basınç Kuvveti Neye Bağlıdır? Basınç kavramı uygulanan dik kuvvetle doğru orantılıdır. Yüzey alanıyla ise ters orantılıdır. Basınç kuvveti arttıkça artmakta yüzey alanı arttıkça ise azalmaktadır.
Kabın şeklinin ve hacminin bir önemi olmamaktadır. Sıvı basıncı; sıvının derinliğine, yer çekim ivmesine ve öz kütlesine bağlı olmaktadır. Derinlik arttıkça, sıvı basıncının arttığı bilinmektedir. Şekli düzgün olan kaplarda, sıvı derinliği düzgün bir şekilde artmaktadır.
Basıncın yönünün olmamasından dolayı basınç skaler bir büyüklüktür. Basınç kuvveti ise vektörel bir büyüklüktür. Vektörel olmasının en önemli sebebi ise basınç kuvvetinin yönünün olmasından dolayıdır.
Evet. Katılarda basınç kuvveti cismin ağırlığına eşittir.
Özkütle arttıkça basınç da artar. İki ayrı şişeye aynı yükseklikten iki özdeş delik açıldığında suyun daha uzağa fışkırdığını görmekteyiz. Bunun nedeni suyun özkütlesinin yağın özkütlesinden fazla olmasıdır. Yoğunluk arttıkça basınç da artar.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Manometre, gaz veya sıvı akışkanların basıncını ölçmek için kullanılan alettir.
Sonuç olarak katılar ve sıvılar sıkıştırılamazken, gazlar sıkıştırılabilir.
Katı cisimler, ağırlıklarından dolayı bulundukları yüzeye kuvvet uygulayarak bir basınç oluştururlar. Katılarda basınç, cismin ağırlığının yüzey alanına bölünmesi ile bulunur. Birim yüzeye dik etki eden kuvvete basınç adı verilir.
Suyun Özellikleri
o Suyun katı hali yani buz hali sıvı halinden daha az yoğundur. Bu nedenle buz, suyun üzerinde yüzebilmektedir fakat dünyadaki başka hiçbir madde böyle bir özelliğe sahip değildir. Diğer bütün maddelerin katı hali, sıvısı içerisinde batmaktadır çünkü katı halin yoğunluğu daima daha fazladır.
Sıvıların içerisinde bulunan cisimlere uyguladıkları basınca ise sıvı basıncı denir. Sıvı basıncını; Sıvının derinliği ve Sıvının cinsi (yoğunluğu – özkütlesi) etkiler. Sıvıların basıncı bu özellikler ile doğru orantılıdır. *Sıvının derinliği artarsa sıvı basıncı artar, derinlik azalırsa sıvı basıncı azalır.
Molekül sayısı (N) ve sıcaklık (T) sabit tutulursa eşitliğin diğer tarafı değişmemelidir. Dolayısıyla bu durumda hacim (V) artarsa, basınç (P) azalır. Hacim (V) azalırsa, basınç (P) artar.
Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri