-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Muris Adına Tapu Bilgileri Sorgulama hizmeti e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler.
Mirasçısı olduğunuz taşınmazların öğrenilebilmesi için öncelikli adresimiz webtapu.tkgm.gov.tr olacaktır. İnternet tarayıcınıza webtapu.tkgm.gov.tr yazarak açılan sayfadan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranız ile “Bireysel Giriş” yapabilirsiniz.
Somut olaya göre değerlendirilmesi gerekmekle birlikte; ilgili mirasçılar tarafından mirasçılık belgesi ile Tapu ve Kadastro Müdürlükleri, bankalar, Trafik Tescil Şube Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Vergi Daireleri vs. çeşitli kurumlara yazılı olarak başvuruda bulunularak miras bırakanın mal varlığı ile ilgili ...
Vatandaşların kendilerine kalan miras kalıp kalmadığını öğrenmesi için e-Devlet sistemine girmeleri yeterli. 2018 yılında başlatılan uygulama ile e-Devlet üzerinden birçok vatandaş üzerlerine kayıtlı miras olup olmadığını mirasçılık belgesi ile öğrenebiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
MİRAS SORGULAMA KAYIT BULUNAMADI NE DEMEK? Veraset ilamı sorgulama uygulamasında, tarafınıza miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. Sorgulamayı yaptıktan sonra eğer miras sorgulama kayıt bulunamadı ifadesi çıkıyorsa bu durum sorgulattığınız kişiden şahsınız için bir miras kalmadı demektir.
Devlet: Mirasçı olarak kimse bulunmadığında veya tüm mirasçılar mirastan feragat ettiğinde miras Devlet'e geçer.
1-İlk olarak E-devlet internet adresine girerek. T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapılması gerekiyor. 2-Daha sonra, anasayfada bulunan arama butonuna "Veraset İlami Sorgulama" yazmanız yeterli olacaktır.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
“Tapu sicili herkese açıktır.”
Miras araştırması için ilk adım veraset ilamı yeni mirasçılık belgesinin alınmasıdır. Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra tapu, banka, trafik tescil gibi kurumlara gerekli başvurular yapılarak murisin mal varlığı araştırması yapılabilir.
Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
E-devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra miras sorgulama kısmına giriş yapılmalı ve açılan internet sitesi sayfasına ölen kişinin yani miras bırakanın Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası yazılarak sorgula tuşuna basılmalıdır.
Bunun için en önemli delil mirasçıların nüfus kayıtlarıdır. Mahkeme, miras bırakanın nüfus kaydını inceleyerek mirasçıları tespit eder. Ancak, nüfus kayıtları bazen doğru bilgiyi vermeyebileceğinden mirasçılık belgesi, kesin hüküm niteliğinde olmayıp aksi ispat edilene kadar geçerli bir belgedir.
Muris, yani mirasbırakan; ölüm dolayısıyla, hak ve borçları hukuki olarak başkalarına aktarılan kişidir. Muris yalnızca gerçek kişi olabilir. Tüzel kişiler muris yani mirasbırakan olamaz.
Taşınmaz tapusunun kime ait olduğunu öğrenmek için internet üzerinden herhangi bir şekilde tapunun kime ait olduğu bilgilerine ulaşım sağlamanız maalesef imkansız. Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgeleri de e-devlet üzerinden alınabilecek.
Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortaktır.
E- Devletten Veraset İlamı Alınır Mı? Veraset İlamı sadece Sulh Hukuk Mahkemesinden ya da Noterden alınabilen çok önemli bir belgedir. Bu nedenle günümüz açısından e-devlet üzerinden alınması mümkün değildir.
Miras Tapu Devri
Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra mirasçılar bu veraset ilamı, vukuatlı nüfus kaydı örneği, nüfus cüzdanları ve veraset intikal vergisini ödediklerine dair belge ile beraber tapu müdürlüğüne başvururlar. Bu suretle, miras kalan taşınmazın devri işlemi tamamlanmış olur.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) çıkarmak için mahkemede dava açmak veya noterlikten işlem gerekir. Mahkemede açılacak dava avukat vasıtasıyla yürütülebilir. Dava sonunda veraset ilamını mahkeme mirasçıları belirlemek suretiyle tanzim eder. Noter de veraset ilamı (mirasçılık belgesi) çıkarabilir.
Hukukumuza göre ilk üç zümrede mirasçısı olmayan, geride sağ kalan bir eşi bulunmayan ve mirasbırakanın yapmış olduğu bir ölüme bağlı tasarruf ile terekenin tamamına atanmış bir mirasçının mevcut olmadığı terekelerde Devlet, yasal mirasçı sıfatı ile mirası kazanmaktadır.
Miras Hakkı Kaç Yıl Geçerli? Miras hakkı, murisin vefatıyla birlikte mirasçıların sahip olduğu mutlak bir haktır. Mutlak haklar içinse herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir. Bu bakımdan, miras hakkının tabi olduğu bir geçerlilik süresi düzenlenmemiştir.
Bilinmeyen Miras Öğrenme
Öncelikle e-devlet internet adresine giriş yapılır ve TC kimlik numarası ile şifre girilir. Ardından ana sayfada yer alan arama butonu kısmına veraset ilamı sorgulama yazılması işlemin sürdürmesini sağlar. Tapudan miras sorgulama vasıtasıyla miras durumuna dair bilgi alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri