Miyelom ve tedavisi çok yorgun hissetmenize neden olan anemiye yol açabilir. İlaçlar veya kan transfüzyonu bu durumda faydalı olabilir. Multipl miyelom sıklıkla kemik ağrısına neden olmaktadır.
Miyelom hücreleri, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini engeller. Kemiklerde meydana gelen incelme, kemik ağrıları ve kemiklerin kırılmasına sebep olur. Kemiklerin aşınmasıyla beraber kanda yüksek seviyede kalsiyum gözlenir ve bu da böbreklerin kan atıklarını filtreleme yeteneğini engelleyebilir.
Multipl Miyelom'un tedavisinde son yıllarda elde edilen büyük gelişmeler, bu hastalıktaki yaşam sürecini olumlu ve önemli bir şekilde etkilemiştir. Büyük çaptaki araştırmalar devam ettiğinden, yeni tedavi protokolleri ve yeni ilaçlar da bu hastalıkta daimi bir umut kaynağı olmaktadır.
Genellikle semptom yoktur ve anormal M protein seviyesi kan testi ile bulunur. Bazen MGUS'si olan kişilerde multipl miyelom gibi belirli kanserler gelişir. Bir tedavisi yoktur ancak MGUS'si olan kişilere M protein seviyesindeki artışı kontrol etmek için düzenli laboratuar testleri (her 1 veya 2 yılda bir) yapılır.
Tedavinin en yaygın komplikasyonu kemik iliği supresyonu 4(%19) ve bulantı, kusma 3(%14) idi. Bir hasta akut böbrek yetmezliği nedeniyle kaybedildi. Yaşam süreleri 10 ile 54 ay arasında, ortalama 27,6±4,2 ay idi.
İlgili 17 soru bulundu
Kök hücre nakli öncesinde hastaya kemoterapi verilerek hastalık önce en az seviyeye indiriliyor. Ardından otolog kök hücre nakli yapılıyor. Otolog nakilde yaşam kaybı olasılığı %3'ün altında bulunuyor.
Kontrolsüz çoğalmaya başlayan bu anormal plazma hücreleri kemik iliğinde çoğalmaya devam ettikçe özellikle omurlar, kalça kemikleri, kafatası, kaburgalar gibi iliğin aktif çalıştığı kemiklerde ağrılara yol açar.
Multipl miyelomlu birçok kişiye kök hücre nakli uygulanabilir. Kök hücre nakli yüksek dozlarda ilaç ile tedavi edilmenize olanak tanır. Yüksek dozlar kemik iliğindeki hem miyelom hücrelerini hem de normal kan hücrelerini yok eder.
Kök hücreler birtakım hormonlar ve büyüme faktörleri tarafından etkilendiğinde farklı hücrelere dönüşebilen multipotent yapıda hücrelerdir. Bu hücre serilerinden herhangi birinde anormal çoğalma kan kanserlerine sebep olur. Multiple Myelom da plazma hücre kanseri olarak tanımlanabilir.
Kronik Miyeloid Löseminin (KML) son evresi blastik evre olarak tanımlanmaktadır. KML Blastik evre hastalığı akut lösemiye dönüştüğünü işaret etmektedir. Multipl Miyelom hastalığının son evresinde kemik iliği işgaline bağlı kansızlık belirtileri yaşanabilir.
Özellikle hasta bulantısı olduğu dönemlerde, yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunların yerine tuzlu ve kuru besinler ( kraker, az yağlı peynir, leblebi, yağsız tost, yağsız makarna gibi) tercih edilebilir.
Genetik Yatkınlık: Ailede multipl miyelom geçmişi olan kişilerin riski artabilir. Ancak kesin bir genetik neden henüz belirlenmemiştir. Radyasyon ve Kimyasal Maruziyet: Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalma veya bazı kimyasal maddelere uzun süreli maruziyet, hastalık riskini artırabilir.
Multipl miyelom hastalarına otolog kök hücre nakli yapılabilmektedir. Kök hücre nakli, bu hastalığı tedavi etmek için kullanılan bir tedavi seçeneğidir.
Bölüm Hakkında
Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi ile benzeri rahatsızlıklar olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır.
Multipl miyelom hastalığı da sağlıklı plazma hücrelerinin çoğalarak, anormal antikorlar üreten hücreler haline gelmesinden kaynaklanan bir tür kanserdir. Her kanser hastalığında olduğu gibi multipl miyelom da birçok organın işlevine bozulma ya da kayıpla sonuçlanabilir. Nihayetinde ise kemik ve böbrekler zarar görür.
Multipl myeloma (MM), plazma hücrelerinin kemik iliğinde anormal immunoglobulin (Ig) üretmeleri ile karakterize malign bir hastalıktır. Klinik olarak MM hastaları, durumun kendisinden veya tedavisinden kaynaklanabilen kemik ağrısı, böbrek yetmezliği, anemi, trombositopeni ve nötropeni ile kendini gösterebilir.
En yaygın kemik kanseri semptomu yumruda meydana gelen ağrıdır, ancak bazen bu tümörler ağrısız olarak da gelişebilir. Birçok kişi bu ağrıyı kemikte zonklama ya da bıçak saplanması olarak tanımlar. Bazı kişiler bu bölgeye dokunulduğunda sert veya yumuşak olabilen bir yumru hissettiklerini belirtir.
Kanser kaşıntısı nasıl olur? Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Hastalık kemik ağrıları, tekrarlayan enfeksiyonlar, böbrek sorunları, halsizlik, kilo kaybı gibi belirti ve bulgularla seyreder. Belirtileri kontrol altına almaya yönelik çeşitli ilaçlar kullanılsa da tam iyileşme sağlayan bir tedavisi yoktur.
Otolog nakilde; hastanın kendisinden toplanan kök hücrelerin arasına hastalıklı kök hücrelerin de karışma olasılığı bulunduğundan, nakil sonrası hastalığın tekrarlayabilme riski bulunmaktadır.
Multipl miyelom tedavisinden sonra da belirli aralıklarla takip gerekir . Hastalığın hiç bir belirti olmaksızın nüks etme ihtimali vardır. Hastalık nüks ederse bunun zamanında tespit edilmesi, hem de tedaviye bağlı oluşabilecek uzun vadedeki yan etkilerin takibi açısından düzenli kontroller önemlidir.
Kemoterapi: Kemik iliği kanserlerinin tedavisinde sıkça kullanılan kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek veya kontrol altına almak için kullanılan ilaç tedavisidir. İlaçlar damar içine enjekte edilerek tüm vücuttaki kanser hücrelerini hedefler ama diğer hücreler de bir miktar etkilenebilir.
Kemik iliği kanserinin, kişide belirti ve bulguların olmasından yola çıkılarak tanısı konulabileceği gibi kemik iliği kanseri, rutin kan testleri sırasında rastlantısal olarak da fark edilebilir. Multipl Miyelom tanısında kan ve idrar testi kullanılabilir.
Total kappa ve total lambda testleri, hafif zincirlerin hem serbest hem de intakt immunglobuline bağlı olanlarını total olarak ölçmektedir. Serbest kappa ve serbest lambda konsantrasyonları bir çevrim faktörü kullanılarak tahmini olarak saptanabilmektedir.
Hafif zincir veya Bence Jones tipi miyelomlar ise böbrek hasarına ve/veya böbreklerde, sinirlerde ve diğer organlardaki hafif zincir birikimlerinden kaynaklanan amiloidoz veya hafif zincir depo hastalığı ismi verilen rahatsızlığa yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri