Miyomun çıkarılmasından sonra kilo kaybı belirli durumlarda ortaya çıkabilir.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Normal olarak kilo vermek ise bazı uzman kişiler göre rahimlerde ki miyomları azalmasında etkilidir. Çoğunlukla kadınlar miyomlar hemen fark edilmiyor.
Büyük boyutlara ulaşan myomlar karında şişlik, ağrı, hazımsızlık, kabızlık, gaz şikâyetlerine sebep olmakla birlikte idrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma, böbrek problemlerine neden olmaktadırlar.
Yine miyomlar büyüdükçe karında şişlik ve ağrıya neden olabilmektedirler. Bazı hastalar rahim büyüdüğü için karınlarında meydana gelen şişlikleri kilo aldıklarını düşünerek ihmal ederler ve doktora başvurmakta geç kalırlar.
İlgili 23 soru bulundu
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Fakat miyomlar ancak ameliyat ile yok olurlar. Miyomların tamamen gitmesi için ameliyat şarttır. Miyom tedavi süreçlerinde ilaç tedavisi de vardır. Fakat ilaç tedavisi ile miyomların oluşturduğu etkileri ortadan kaldırılır.
Eğer büyük boyutlarda miyomlar varsa karında ağrı, kabızlık, hazımsızlık, şişlik gibi şeylere neden olabiliyor. Genelde 40 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Miyomların idrar yollarına baskı yapmasından dolayı böbrek sorunlarına neden oluyor.
Miyomlar, kadınlar arasında yaygın bir endişe kaynağı olsa da, doğrudan kilo alımına neden olmazlar. Bununla birlikte, hormonal dengesizlikler ve miyomlara bağlı semptomların etkisi kilo değişikliklerini dolaylı olarak etkileyebilir.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Miyom tedavi edilmediğinde ilerleyerek kısırlığa neden olabilir. Bunun yanında kasık ağrısı, yoğun kanama, adet sancısı, sık idrara çıkma, erken doğum ya da şişlik görülebilir.
Beslenmenizde tam tahıllar, esmer pirinç, kuru meyve, çiğ ve pişmiş sebzeler, kurubaklagiller, taze ve kurutulmuş otlara yer verin. Süt ve süt ürünleri kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerir. Bu besinler miyomların büyümesini önlemeye yardımcı olabilir.
Miyomun varlığı her zaman bir ameliyat nedeni olmuyor. Çünkü miyomun kansere dönüşmesi yüzde 1-1.5 gibi oldukça düşük bir olasılık. Ayrıca üreme çağındaki kadınlarda cerrahi operasyonla çıkarılan miyomların menopoz dönemine dek tekrar gelişme riski oluyor.
Subseröz miyom: Rahim dışına doğru büyümüş olan miyomlardır. Kanamaya yol açmaz ancak dolgunluk hissi, karın ağrısı, kabızlık gibi sorunlara neden olmaktadır.
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
Rahmin alt bölgesindeki miyomlar kalın bağırsaklara baskı yapar. Böylelikle bağırsak hareketleri güçleşir, kabızlık ve hemoroidler oluşabilir" diyor. Rahim içinde bulunan miyomlar kısırlık yapabilir. İnfertil hastaların yüzde 2-3'ünde sorunun nedeni miyomlar.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
Miyom tedavisi, ilaçlı olarak yapılabilir. GnRH (Gonadotropin salgılayan hormon) olarak tanımlanan ilaçlarla östrojen ve progesteron hormon üretimi engellenir. Kişinin geçici olarak menopoza girmesine neden olan bu tedavi sayesinde kişinin âdet kanaması kesilir ve miyomları küçülür.
Miyom ameliyatı sonrası kilo alma veya miyom ameliyatı sonrası kilo verme gibi ciddi değişiklikler beklenmemektedir. Ancak çok büyük boyutlarda dev miyomların çıkarılması durumunda miyom ameliyatı sonrası kilo azalacaktır.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
Menopoz sonrasında büyümeye devam eden miyomlarda kanser riski artmaktadır. Menopoz sonrasında vajinal kanama durumunda da kanser ihtimali olabileceğinden bu belirtilerin oluşması mutlaka uyarıcı olmalıdır. Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Nedir?
Miyom kanaması genellikle açık kırmızı renkte olan kanamalardır.
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu soğan suyu kürüyle kadınların beyaz akıntı,miyom, menapoz, kist gibi rahatsızlıklarında son derece başarılı sonuçlar alındığını belirtti.
Papatya çayı, kekik çayı, rezene, anason, maydanoz kürü bu konuda rahim temizlediği bilinmektedir. Geçmişte kadınlar arasında en yaygın olan soğan kürü ise rahimi temizlediği bilinen mucizevi bir kürdür. Adet düzensizliği konusunda sorun yaşıyorsanız ilk etapta kekik çayı içmeniz önemlidir.
İltihapları ortadan kaldıran soğan suyu yumurtalık kisti ve miyomları da küçülterek yok etme özelliğine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri