Anayasa Mahkemesindeki ilgili bölümler, başvuruları dosya üzerinden inceler. Ancak resen ya da başvurucu veya Adalet Bakanlığının talebi üzerine gerekli görülürse, duruşma yapılmasına karar verilebilir.
(4) Mahkeme, incelemesini dosya üzerinden yapmakla birlikte, gerekli görürse duruşma yapılmasına da karar verebilir. (5) Bölümler, esas inceleme aşamasında, başvurucunun temel haklarının korunması için zorunlu gördükleri tedbirlere resen veya başvurucunun talebi üzerine karar verebilir.
Anayasa Mahkemesinin Bölümlerin ve Genel Kurulun yayımlanmış kararlarının karar süresine ilişkin şu bilgileri verebiliriz: 1 Ağustos 2022 tarihine kadar Bölümler ve Genel Kurulca verilen 10.397 kararın ortalama karar süresi 2 yıl 6 ay 27 gün. En kısa karar süresi 1 gün, en uzun karar süresi 8 yıl 24 gün.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'deki anayasal yüksek yargı organlarından biridir. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar.
1982 Anayasası'nın 153. maddesinde, Anayasa Mahkemesi kararlanyla ilgili hükümler yer almaktadır. Maddeye göre, "Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir.
İlgili 38 soru bulundu
32 “57. 6216 sayılı Kanun'un “Kararlar” kenar başlıklı 50. maddesinin (2) numaralı fıkrası şöyledir: “Tespit edilen ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilir.
Bu karara tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde Komisyona itiraz edilebilir. Bu konuda Komisyonların verdiği kararlar kesindir.”
Mahkeme önündeki yargılamanın ne kadar süreceğini önceden söylemek mümkün değildir. Mahkeme, başvuruları sunulmalarından itibaren üç yıl içinde bitirmek için çaba sarf etmektedir. Ancak bazı başvuruların incelenmesi bu süreden daha fazla bir süre alabilir, bazıları ise daha hızlı sonuçlandırılabilir.
"(1) Esas inceleme sonunda, başvurucunun hakkının ihlal edildiğine ya da edilmediğine karar verilir. İhlal kararı verilmesi hâlinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ancak yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez.
Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.” şeklinde oldukça net ifadeler ile anayasa mahkemesinin kararlarının özellikleri ve bağlayıcılığı ifade edilmiştir.
Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesine dava açılamaz.
(2) Kamu tüzel kişileri bireysel başvuru yapamaz. Özel hukuk tüzel kişileri sadece tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunabilir. (3) Yalnızca Türk vatandaşlarına tanınan haklarla ilgili olarak yabancılar bireysel başvuru yapamaz.
AİHM'ne başvuruda bulunanlardan alınan bir başvuru ücreti yoktur.
Anayasa Mahkemesi bu kapsamda yeniden yargılamaya, yeniden yargılamada hukuki yarar yoksa tazminata veya yeni bir dava açılması yolu gibi benzer bireysel tedbirlere hükmedebiliyor.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurularda ödenen harç ücreti 2022 yılında 664,10 TL iken bu tutar 2023 yılında bin 480,40 liraya çıktı.
Anayasa Mahkemesince bireysel başvurularda yer alan tazminatlar, Maliye Bakanlığınca ödenecek. Maliye Bakanlığınca, bu içinde tüm birimlere gönderilen yazıda, mükerrer ödeme olasılığından dolayı, Maliye Bakanlığıyla ilgili olsun veya olmasın tüm tazminat ilamlarının Maliye Bakanlığınca ödeneceği belirtildi.
Mahkeme bünyesinde, her bir bölüm altında 3'er olmak üzere toplam 6 Komisyon bulunmaktadır. Her bir komisyon iki üyeden oluşmaktadır. Komisyonlar oy birliği ile karar alır. Oybirliği sağlanamayan dosyalar Bölümlere gönderilir.
"Karar uygulanmazsa Türkiye'ye yaptırım uygulanır"
Selahattin Demirtaş eğer serbest bırakılmazsa aynı yaptırımlar ve süreç Türkiye için de geçerli olacak.
AİHM Kararlarının İcrasının Anlamı
AİHM'in verdiği ihlal kararlarının icrası en genel anlamda başvuranın durumunun ihlal öncesi haline dönüştürülmesi, bu mümkün olmadığında ise uygun bir tazminat ödenmesini gerektirir.
AİHM tarafından hükmedilen tazminatlar, talep edilmesi halinde üç ay süre ile ödenmelidir. Tazminatlar, başvuru sahibinin dilekçesinde belirttiği banka hesabına yatırılır.
Gerek 1961 Anayasası'nda gerekse 1982 Anayasası'nda Anayasa Mahkemesi kararlarının geri yürümeyeceği açıkça düzenlenmiştir. Anayasa'nın 153. maddesinde Anayasa Mahkemesi iptal kararlarının geri yürümeyeceği açıkça düzenlenmiştir. Gerçekten de 153. maddede aynen, “… İptal kararları geriye yürümez…” denmektedir.
Anayasa göre (m. 148/1), "Anayasa Mahkemesi kanunların, kanun hük- münde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
Kural olarak her ne kadar itiraz mahkeme kararlarına yapılsa da cumhuriyet savcıları tarafından verilen kovuşturmaya yer yok kararlarına da yapılabilir. İtiraz kanunda aksi bir durum belirtilmediği sürece sadece dosya üzerinde incelenir, gerekli görülmesi halinde savcı sonrasında müdafi ya da vekil dinlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri