Miyomektomi işlemi, laparoskopik yöntemle yapılır ve rahimde bulunan miyomlar, cerrahi yöntemle çıkarılır. Miyom tedavisinde etkinliği kanıtlanmış tek tedavi yöntemi ise histerektomidir. Histerektomi işleminde rahim tamamen alınır. Kişinin menopoza girmesine yol açmayan histerektomi işlemi sonrasında kişi gebe kalamaz.
Fakat miyomlar ancak ameliyat ile yok olurlar. Miyomların tamamen gitmesi için ameliyat şarttır. Miyom tedavi süreçlerinde ilaç tedavisi de vardır. Fakat ilaç tedavisi ile miyomların oluşturduğu etkileri ortadan kaldırılır.
Obezlerde, D vitamini eksikliği olanlarda ve alkol tüketimi (özellikle bira) fazla olanlarda myom sıklığı artmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre çok fazla kırmızı et tüketmek rahim miyomları riskini artırır. Bu nedenle kırmızı et tüketimini sınırlayın. İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir.
Günümüzde en sık rastlanılan kadın hastalıklarından biri olan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklanan selim tümörlerdir. Miyomlar ergenlik-genç erişkinlik döneminde nadiren ortaya çıkıyor; 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha çok görülmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Miyomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan bilimsel çalışmalar, östrojenin miyomların büyümesine yol açtığını göstermektedir. Vücuttaki östrojen düzeyleri, vücudun doğal seyrine bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Örneğin; gebelikte östrojen seviyesi artmakta, menopozda ise düşmektedir.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Miyom tedavisi, ilaçlı olarak yapılabilir. GnRH (Gonadotropin salgılayan hormon) olarak tanımlanan ilaçlarla östrojen ve progesteron hormon üretimi engellenir. Kişinin geçici olarak menopoza girmesine neden olan bu tedavi sayesinde kişinin âdet kanaması kesilir ve miyomları küçülür.
Araştırmalar, kafein kullanımının miyom oluşumunu tetiklediğini gösteriyor. Uzmanlar, günde 3 kupadan fazla kahve içen 35 yaş altı kadınlarda miyom riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Miyomların en çok 15-45 yaş arasında görüldüğünü belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof.
Sinsi ilerleyen ve yaşla birlikte artan miyomlar, kadınlarda sık görülen sağlık problemlerinden biri. Araştırmalar, kafein kullanımının miyom oluşumunu tetiklediğini gösteriyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda lahana, domates, brokoli ve elmanın sıkça tüketilmesinin yüksek lif ve antioksidan içeriği sayesinde miyomlar için korucu olabileceği görülmüştür. Turpgillerdeki sebzeler ve taze meyvelerin sık tüketilmesi miyomların görülme sıklığını azaltabilir.
-Soğan kürü, kadınlarda görülen çikolata kisti ve miyom oluşumuna karşı tedavi edici özelliğe sahiptir. -Kadınlarda sık sık görülen adet düzensizlikleri gidermek için açısından oldukça etkilidir.
Miyomlar üreme çağındaki birçok kadında görülebilen ve rahim kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu yapılardır. Nadiren de olsa miyomlar kötü huylu olabilirler. Kistler ise iyi veya kötü huylu olabilen tümörlerdir ve yumurtalıklardan kaynaklanır. Kist ve miyom aynı şeyler değildir.
Rahmi temizleyen bitkiler konusunda özellikle bitki çaylar devreye giriyor. Papatya çayı, kekik çayı, rezene, anason, maydanoz kürü bu konuda rahim temizlediği bilinmektedir.
Miyomları, rahmin düz kas tabakasında gelişen iyi huylu tümörler olarak tanımlayan uzmanlar, miyomların zamanla kendiliğinden küçülebildiği gibi cerrahi müdahale gerektiren ciddi boyutlara da ulaşabileceğini belirterek, “Ergenlik öncesi dönemde miyom görülmemesi ve menopoz döneminde küçülme göstermesi; miyomların ...
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu soğan suyu kürüyle kadınların beyaz akıntı,miyom, menapoz, kist gibi rahatsızlıklarında son derece başarılı sonuçlar alındığını belirtti.
- Miyomu büyüten etken nedir? Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, miyomların büyümesine yol açar. Bu nedenle miyomlar genellikle üreme çağında ve hamilelikte yaklaşık 2-3 kat büyürler.
Miyomlar o büyüklüğe gelince kadar miyom teşhisi genellikle çoktan konulmuş olur. Normal olarak kilo vermek ise bazı uzman kişiler göre rahimlerde ki miyomları azalmasında etkilidir.
Her miyom belirti vermemektedir. Miyom tanısı konulan hastalarda adet kanamaları uzun ve yoğun olabilmektedir. Adet dönemleri normalinden daha uzun ve ağrılı olacağından cinsel ilişkiyi etkilemektedir. Miyom tanısı konulan hastalarda ağrılı bir şekilde cinsel ilişki görülebilir.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Akıldan geçirilmesi ve unutulmaması gereken şey, miyomları hiçbir zaman ilaç tedavisiyle yok edemezsiniz, sadece baskılayabilirsiniz." Dilbaz, miyomlarla ilgili en büyük şikayetin kanama olduğunu belirterek, "Tabii kanama yapan miyomun yeri de çok önemli, rahmin içinde mi, adalesinin içinde mi yoksa rahmin dışında mı?
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Bu tür myomlar genellikle çok şikayet vermezlerve rutin jinekolojik muayenelerde tespit edilirler. Ancak yine bağzıları çok büyüyerek “dev myom” halini alır ve elle karından hissedilebilir. Genellikle bu tür myomlar büyümesi açısından takip edilir, hızlı büyüme tespit edilirse cerrahi olarak çıkartılması gerekir.
Miyom varlığına işaret eden başlıca belirtiler şu şekilde sıralanabilir: Yoğun ve uzamış, ağrılı adet kanamaları Miyom basısına bağlı olarak görülen; karın içi basınç ve ağrı hissi gibi bulgular. Kısırlık veya gebelikle ilişkili komplikasyonlar, ağrılı cinsel ilişki gibi üreme fonksiyonu bozuklukları
Bu nedenle rahim içine doğmuş miyomlar zaman kaybedilmeden cerrahi yöntem ile tedavi ediliyor. 3- Miyomların büyüme hızı: Normal şartlarda miyomlar büyüme hızları değişebilen ve kanser olmayan yani iyi huylu oluşumlar. Ancak bir miyom senede 2-3 cm'den fazla büyüyorsa kansere dönüşüm endişesi yaratabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri