Miyomlar genellikle rutin jinekolojik muayeneler sonucunda ortaya çıkar, fakat kesin tanısı için hekim tarafından hastanın öyküsü alınarak muayenesi yapılır. Fizik muayene ile birlikte yüksek çözünürlüğe sahip ultrasonlardan faydalanılarak kitle tespit edilebiliyor.
Miyomlar, ultrasonda kolayca görülürler. Bu nedenle rutin kontroller sırasında, ek bir tahlile gerek duymadan, miyom tanısı konulabilir. Ancak miyomların bulunduğu bölge tam olarak görüntülenemiyorsa ya da hekim miyomun durumunu daha detaylı değerlendirmek istiyorsa histeroskopi ile rahmin içini görüntüleyebilir.
Kan tahlili miyomların tanı ve kontrolleri sırasında kullanılan bir yöntem değildir. Yumurtalık ile ilgili bazı bulgular kan tahlilinde çıkmakta fakat miyomlar ile ilgili bulgular kan tahlilinde yer almamaktadır.
Miyom hücreleri; rahim çevresinde veya içinde gelişen, kanser olmayan zararsız tümörlerdir. Rahimde oluşan miyomlar, sıklıkla doğurganlık yıllarında ortaya çıkan kanser olmayan tümör hücreleridir. Miyomların, rahim kanseri ve gelişimine, büyümesine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Rahimde görülen anormal düz kas çoğalması olan myomlar rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Düzgün sınırlı kitleler olup farklı yerleşimlerde (intramural, subseröz, intrakaviter, saplı vb .) olabilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Miyom kanaması genellikle açık kırmızı renkte olan kanamalardır. Ancak bazen kanama rahim içerisinde birikir ve pıhtılaşır. Koyu renkte pıhtı şeklinde dışarıya atılabilir.
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Miyomlar üreme çağındaki birçok kadında görülebilen ve rahim kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu yapılardır. Nadiren de olsa miyomlar kötü huylu olabilirler. Kistler ise iyi veya kötü huylu olabilen tümörlerdir ve yumurtalıklardan kaynaklanır. Kist ve miyom aynı şeyler değildir.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Vajinal yoldan yapılan ultrason ise milimetrik miyomları dahil gösterir ve miyomların tam olarak rahimin neresinden kaynaklandığını gösterir. Transvajinal ultrasonografi ile rahimi 10. gebelik haftasından daha küçük boyutlarda olan hastalarda miyom tanısı %95-100 spesifite ile koyulur.
Miyom kanaması kaç gün sürer? Miyom kanama süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Rahmin iç tabakasında görülen miyomlarda kanama süresi daha uzundur. Bu durum kadınlarda adet kanaması bitmeden 10-20 gün aralığında sürebilmektedir.
İntramural Miyom
Bu tip miyomlar en sık görülen miyom tipleridir. Asıl olarak rahmin içinde bulunan kas tabakasında ortaya çıkarlar. Aşırı büyüdüğü durumlarda rahmi genişletebilirler ve dışarıdan görüldüğünde belli olacak kadar şişebilirler.
Miyomların neden olduğu sağlık sorunları;
Aşırı ve uzun süren kanamalara bağlı anemi, kolay yorulma ve halsizlik, Karında büyüme, şişkinlik, ele gelen kitleler, Kısırlık, Tekrarlayan düşükler.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadan dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
Bekarlarda miyom belirtileri, bekar olmayanlardan büyük farklılık göstermez. En önemli fark rahim boşluğunda ve Vajene doğmuş miyomlarda hastaya vajinal yaklaşımda kızlık zarına yapılması gereken müdahaledir.
Bekarlarda Miyom Belirtileri
Miyomlar rahimin düz kaslarından köken alan iyi huylu rahim tümörleridir. Üreme çağındaki kadınlarda son derece sıklıkla görülen myomlar 50 yaş altındaki kadınların %20-30 'unda mevcuttur. Ancak gençlerde, özellikle 15 yaş altı grupta myom oluşumu son derece nadirdir.
3)MİYOM ADET GECİKTİRİR Mİ? Rahimdeki miyom; rahim ağzına yakın yerleşmişse ve rahim ağzını kapatmışsa adet kanaması rahimden dışarı dökülemeyeceği için adet göremeyebilirsiniz.
Miyomlar genel olarak gebeliğe engel teşkil etmez. Doğum sırasında sezaryen dışında, anne adayının zorlayacak sorunların yaşanmasına neden olmaz. Miyomlar rahimde düz kaslarda gelişen iyi huylu, düz kas ve bağ dokusu içeren kitlelerdir. Gebelik kontrolü yapılan kadınlara % 4 oranında miyom tanısı konulmaktadır.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Günümüzde en sık rastlanılan kadın hastalıklarından biri olan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklanan selim tümörlerdir. Miyomlar ergenlik-genç erişkinlik döneminde nadiren ortaya çıkıyor; 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha çok görülmektedir.
Miyomlar düzensiz kanamalara neden oluyorsa
Daha çok rahim iç tabakasına yakın olan submüköz miyomlar, adetlerin uzun sürmesine, ara kanamalara, lekelenme tarzı kanamalara neden olabilir.
Miyom çıkartılması sırasında rahimde oluşabilecek bir zarar veya rahimin tamamen alınması genç hastaların gelecekte anne olma hayallerini de yok etmektedir. Ancak, miyom boyutu ne olursa olsun, sadece miyomun çıkartılması mümkündür. Miyom tedavisi için rahimin alınması gerekli DEĞİLDİR. (Rahim Koruyucu Miyom Ameliyat).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri