Manyetik Terapi stresle baş etmek, dolaşımı attırmak, kasları rahatlatmak, ve ağrıları dindirmek amacıyla asırlardır kullanılmaktadır. Dünya üzerindeki bir çok insan ağrılardan kurtulmada manyetik terapinin gücüne inanmaktadır. Doğu'da ise mıknatıslar ağrıyan eklemlerde ve şişleri indirmek amacıyla kullanıla gelmiştir.
Sağlık ve Tıp: Mıknatıslar tıp alanında da kullanılmaktadır. MRI makineleri gibi ekipmanların, çalışması için mıknatıs kullanır. Tıbbi cihazların yanı sıra kanser tedavisinde de mıknatıslar kullanılır.
Ağrı, spazm durumlarında ve dokularda iyileşmesi sağlanır, ödem oluşumu engellenir. Verilen akım ile kemik, kıkırdak, kas hücreleri üzerinde de olumlu bir uyarım gerçekleşir. Bu tedavi, solunum hacminin artmasına ve sindirim sisteminin düzenlenmesine de etki eder.
Mıknatısların kullanım alanları şunlardır: - Mıknatıslar manyetik iğneler ve denizci pusulası oluşturmak için kullanılır. - Kalıcı mıknatıslar jeneratörlerde, elektrikli hızlandırıcılarda ve elektrik motorlarında kullanılır. - Elektromıknatıslar hoparlörlerde, elektrikli çanlarda ve elektrikli vinçlerde kullanılır.
Mıknatıs ya da demirkapan, manyetik alan üreten nesne veya malzemedir. Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
İlgili 26 soru bulundu
Mıknatıslar denizci pusulası ve manyetik iğneler oluşturmak için kullanılır. Elektromıknatıslar hoparlörlerde, elektrikli vinçlerde ve elektrikli çanlarda kullanılır. Kalıcı mıknatıslar elektrikli hızlandırıcılarda, jeneratörlerde ve elektrik motorlarında kullanılır.
Mıknatıslar gözle görülemeyen manyetik alan üreten malzemelerdir. Mıknatıslar demir, nikel, kobalt gibi metalleri çeker; bakır, alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan cisimlere ise etki etmez.
Manyetik kapı zillerinde kullanılan mıknatıs sayesinde daha kaliteli bir çözüme ulaşmak mümkündür, Hoparlörlerin yapımında sık sık tercih edilmektedir, Elektrik motorlarının tasarlanmasında kullanılmaktadır, Asansör raylarının üretimi esnasında büyük avantajlar sağlar.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden meydana gelmiştir. Bu ferromanyetik metaller ise nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin özelliği ise sürekli bir manyetizma yaratarak mıknatısın çok iyi bir mıknatıslanma özelliğini yaratmasıdır.
Magnetoterapi, manyetoterapi veya manyetik alan tedavisi, bazı hastalıkların manyetik yöntemlerle tedavi edilmesi işlemidir. Mıknatıs, elektromıknatıs ve sinir fonksiyonu tedavisinin etkili olduğuna, hücre bölünmesini, kan akışını, kemiği etkilediğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
Kullanım alanlarına göre farklılık gösteren Neodyum mıknatısları krom, çinko, gümüş, altın veya epoksi ile kaplanabilir. Dünyadaki en uzun ömürlü ve en güçlü mıknatıs özelliğindedir. Neodyum mıknatıslar ortalama 85 derece üzerindeki sıcaklıkta manyetik alan etkilerini kaybederler.
Manyetik alan insan vücudundaki hücrelerin yıkımını yavaşlatır, hücre yenilenmesini hızlandırır ve böylece vücudun kendi kendini iyileştirmesini sağlamaktadır. Özetle manyetik alan tedavisi, vücudun kendi kendini tedavi etme gücünün, hiçbir yan etki oluşturmadan uyarılmasıdır.
Manyetit (özellikle alt türü olan Lodeston), kişiyi geniş açılı bir görüşe sahip kılar, pozitif enerjiyi artırır, dinçlik oluşturur, doğal yeteneklerin açığa çıkmasını sağlar.
Boya kutularının kenarlarında, fırça tutmak için, kabloları toparlamak için ev içerisindeki ataçlarınızı toparlamak veya makyaj ürünlerinizin derli toplu durması için, resim çerçeveleri ve mutfak eşyaları için mıknatıs kullanımı kolaylık sağlamaktadır.
Metal, demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösterir. Mıknatıslarda iki kutup bulunur ve bu kutupların bir birlerine karşı çekme ve itme özelliği söz konusudur. Zıt kutuplar bir birlerini çekme özelliği gösterirken aynı kutuplar birbirlerini itme özelliği gösterecektir.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Tarihçe. Megneteslerce kurulmuş Grek kolonisi Magnesia'da (bugünkü Manisa yakınları) M.Ö. 6. yy.da Yunan filozof Thales, mıknatıs taşlarının demir tozlarını çektiğini bulmuştur. Magnetik kelimesi, Magnesia kentinden türemiştir.
DOĞAL MIKNATIS
Doğada bulunan en kuvvetli manyetik özellikli mineral olan manyetit doğal mıknatıstır. Sülfit yataklarında, metamorfik kayalarda, pegmatitlerde ve değişik magmatik kayalarda oluşabilen bir demir mineralidir.
Mıknatıs sadece manyetik özelliği olan cisimleri çeker, demir,çelik ve demir oksit esaslı tüm metal ve seramikleri, bir miktar nikel ve kobaltı çekebilirken altın, bakır, alüminyum, çinko gibi malzemeleri çekmezler. Mıknatıs ile para, altın, bakır gibi malzemeler çekilemez.
Mıknatısı ısıtır ve belirli bir sıcaklığa ulaşırsanız, mıknatıs manyetizmini kaybeder. Farklı mıknatıslar, farklı sıcaklıklarda etkilenirler. Örneğin; N serisi NdFeB' nin sıcaklığı 80 derecedir. Curie denilen bu sıcaklığa ulaşılır ulaşılmaz, mıknatıs manyetizmini kaybetmeye başlar.
Manyetik alanın birçok kullanımı vardır. Dünya kendi manyetik alanını üretir ve bu manyetik alan pusulanın temel çalışma prensibini oluşturur. Dönen manyetik alan elektrik motorlarında ve jeneratörlerde kullanılır. Manyetik kuvvetler bir malzeme içerisindeki yük taşıyıcılarının sayısı hakkında bilgi verir.
Mıknatısların gücü azalmaz fakat çekim kuvvet azalması ısıya karşı duyarlı olması sebebi ile gerçekleşir. Yüksek ısıya maruz bırakılan mıknatısların her zaman güçleri azalır ve kullanılamaz durumda olur.
Neodyum mıknatıslar ise oldukça yaygın biçimde kullanılan nadir toprak mıknatısı türlerinden biridir. Neodyum mıknatıslar aynı zamanda en güçlü mıknatıs olarak bilinir. Neredeyse dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
Bir mıknatısın gücünün belirlenmesinde boyutu, şekli, çalışma sıcaklığı ve bağlı bulunduğu sınıf etkendir. Neodyum mıknatıslar, atomik seviyedeki tüm mıknatıslarda, her seferinde mükemmel hale getirilmesi imkânsız olan kristal bir yapıdan yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri