Çağdaş tarih, yaklaşık 1945'ten günümüze kadar olan tarihi dönemi tanımlayan modern tarihin bir alt kümesidir.
İlk Çağ MÖ 3000 ile MS 500 arasındaki, Orta Çağ MS 500 ile MS 1500 arasındaki, Modern (Yakın) Çağ ise MS 1500 ile günümüze kadar olan periyotlarla temsil ediliyor.
Yakın Çağ, çoğu tarihçinin Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi ile başladığını kabul ettiği, günümüzde de devam eden tarih çağlarından sonuncusudur.
Yeni Çağ Hangi Tarihler Arasındadır? Yeni Çağ; Fatih Sultan Mehmed tarafından 1453 yılında İstanbul'un fethedilmesi ya da 1492 tarihinde Amerika kıtasının keşfedilmesiyle, 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilali arasında geçen döneme verilen isimdir.
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
İlgili 18 soru bulundu
Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı, genel olarak 1789 Fransız İhtilalı'ndan I. Dünya Savaşı'nın sonuna (1918), bazı yaklaşımlara göreyse saltanatın kaldırılmasına (1922) kadarki zaman aralığını kapsamaktadır.
"Bilgi çağı" ya da "dijital çağ" olarak adlandırılan 21. yüzyıl, teknolojik yenilikleri insanlığın hizmetine sunmakla kalmamış, farklı disiplinlerde yeni bilimsel yöntemlerin gelişmesine de imkân tanımıştır.
Antik tarih, MÖ 3000 – MS 500 döneminde insanların yaşadığı tüm kıtaları kapsar.
TARİHİN ÇAĞLARA AYRILMASI KİME GÖRE VE NASIL OLMALI? Tarihin çağlara ayrılmasını il defa bir Hristiyan Katoli din adamı ve büyü bir Hristiyan ilahiyatçısı Agustinus (354-430) başlatmıştır. Kendisi, Kitâb-ı Mukaddes'te geçen dünyanın altı günde yaratılmasını esas alara tarihi, altı döneme ayırmıştır.
İlk Çağ: Yazının icadından başlar ve Kavimler Göçü'ne kadar devam eder. Orta Çağ: Kavimle Göçü'nden başlar ve İstanbul'un fethine kadar devam eder. Yeni Çağ: İstanbul'un fethinden başlar ve Fransız İhtilali'ne kadar devam eder. Yakın Çağ: Fransız İhtilali'nden başlar ve hala devam ettiği kabul edilir.
Yeni Çağ'ın başlangıcı İstanbul'un Fethi olmuştur. Çağın sonu ise 1789 Fransız İhtilali olmuştur.
Yeni Çağ 1789 yılında gerçekleşen ve dünya ülkelerinin tarihini değiştiren Fransız İhtilali ile sona ermiştir.
“Modern dönem”, modernleşmenin başladığı kabul edilen dönemden günümüze kadar olan zaman dilimini kapsar. 'Modern', 'modernist', 'çağdaş', 'çağdaşlık', 'asrî' vb. kavramlar hem müspet hem de menfi değer yüklü kavramlar olarak algılanabilmektedir.
Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalındaki çalışmalar 1789 Fransız İhtilali ile başlayıp Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıldığı 1918 yılına kadar gitmektedir.
21. yüzyıl, Gregoryen takvime göre 1 Ocak 2001 – 31 Aralık 2100 tarihleri arasına karşılık gelen zaman dilimidir.
21.Yüzyıl'a bütün dünya vatandaşları olarak bizler 'Milenyum çağı' derken, yıllar içinde (yani son 12 yıl) Amerika'da birçok platformda bu çağ 'Dijital Çağ' olarak adlandırılmaya başladı.
1980'lerde İnternet'in kullanımının yaygınlaşması ve nihayet 1995'te tamamen serbest bırakılmasından sonra endüstri sonrası terimi yerini enformasyon sözcüğüyle değiştirmiş, kavram Türkçeye Bilişim Çağı ya da Bilgi Çağı olarak yerleşmiştir.
M.Ö 720 yılında başlayan Antik Çağ, M.S. 375 yılına kadar devam etmiştir. Yaklaşık 1000 yıllık bir süreci kapsayan Antik Çağ, Kavimler Göçü ile sona ermiştir.
Orta Çağ, Eskiçağ ile Yeniçağ arasında kalan, Roma'nın doğu ve batı olarak ayrıldığı 395 yılıyla başlayıp İstanbul'un fethiyle sonlanan dönemdir. 5. ve 6. yüzyıllar Avrupa açısından kaotik bir dönemdi.
Ancak genel kabule göre, MS. 375 yılında gerçekleşen Kavimler Göçü veya 476'da Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile başlamıştır.
Tarih öncesi devirlerden olan tunç, bakır ve demir olmak üzere üç döneme ayrılan devre maden devri denmektedir. Kolay işlenebilen madenler ve doğada saf olarak bulunan madenler tarihte ilk kullanılan madenlerdir. Demir devri tarih öncesi dönemde başlar ve yazının bulunmasından sonrasına kadar devam eder.
Epi-paleolitik dönem, Yakındoğu'da Paleolitik Çağ'dan Neolitik Çağ'a geçiş süreci olarak tanımlandırılabilir. Yakındoğu coğrafyasında, dünyadaki son buzul aşaması olan Würm'ün maksimum düzey buzul koşulları sırasında başlamış ve bu buzul aşamasının bitimiyle son bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri