Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
Kırmızı lahanayı doğrayıp bol tuz ile derin bir kapta bir gün bekletin. Ertesi gün elinizle suyunu sıkıp süzdürdükten sonra kavanoza doldurun. Ağzına kadar üzüm sirkesiyle doldurup, salata yapmaya hazır hale getirin. İsteğe göre roka, dilimlenmiş zeytin, mısır konservesi ilave edip salata yapın.
Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın. Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun. Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin. Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır. Antioksidan özelliği ile bağışıklığı da güçlendiren mor lahananın insan sağlığına olan faydaları ise mor lahana hakkında yapılan araştırmaların artmasına yol açmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır. Mor lahana ince ince doğranır (Meze kıvamında yapmak istiyorsan rendeleyebilirsin.).
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir.
Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir. Kırmızı lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir.
Püf Noktası Mor lahana fırında pişirildikten sonra, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek tüketilebilir. Yoğurdu üzerine dökmek yerine, servis tabağına önce yoğurdu ekleyip, üzerine pişirdiğiniz lahanaları yeleştirerek servis yapabilirsiniz.
Mor lahanamızı yıkayıp ince ince doğrayıp tavamıza alıyoruz. Üzerine su, sirke, zeytinyağ ilave edip karıştırıp kapağını kapağı kapalı şekilde ve ara ara karıştırarak suyunu çekene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
Tuzunu da ilave edin ve lahanalar yumuşayana dek, yaklaşık 10 dakika boyunca karıştırarak kavurun. Lahanalar kavrulduktan sonra derince bir kaba alın. Üstüne yoğurt ve mayonezi ilave ettikten sonra sarımsakları rendeleyin ve güzelce karıştırın. Bir servis tabağına alın.
Mor lahana ince ince kıyılır (doğranır). Tereyağı tavada eritilir üzerine zeytinyağı eklenir ve lahanalar bu yağda sotelenir. Lahanalar sönüp küçülünceye kadar kısık ateşte sotelenir ve tuz eklenir. Sarımsak ezilir veya rendelenir ve yoğurda eklenir.
Mor lahananın üzerine 1 su bardağı konserve mısır ve doğranmış kornişon turşuları ekleyin. Ardından doğranmış dereotu ve 1 diş rendelenmiş sarımsak koyun. Son olarak 2 su bardağı çırpılmış yoğurt, 3 yemek kaşığı mayonez ve tuz ekleyin. Mor lahanalı karışımı iyice karıştırın.
Eğer tamamını kullanmayacaksanız kullanmayacağınız kadarını bir streç filmle sararak buzdolabına kaldırın. Ortadan ikiye böldüğünüz mor lahanayı ince ince bir bıçak yardımıyla doğramaya çalışın. Ne kadar ince doğrarsanız yumuşatması o kadar kolay olacaktır. Dilerseniz mor lahanalarınızı rendeleyebilirsiniz.
Genellikle salatası yapılan kırmızı lahananın yemeğini de hazırlamak mümkün. Zeytinyağlısı da hazırlanan kırmızı lahanayı, kırmızı elma ve kuru soğanla tatlandırıp tarçın, defne yaprağı, karanfil ve balla çeşnilendirdik.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Rendelediğiniz lahanayı orta boy bir tava içine koyun. Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Mor lahanayı orta ateş üzerinde hafifçe yumuşayana kadar yaklaşık 6-7 dakika soteleyin. Ardından ocaktan alıp, soğumaya bırakın.
Öncelikle patateslerimizi haşlayıp küp küp doğruyoruz. Karıştıracağımız kaba alıp üzerine ince kıyılmış maydanoz ve mor lahanayı ekliyoruz. Sosu için yağ, limon suyu, nar ekşisi ve baharatları da atıp salatamıza ekliyoruz. İyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz.
Son derece pratik ve lezzetli, sadece püf noktasını bilmeniz yeterli ;) Malzemeler: 1 küçük mor lahana 1 çay bardağı sirke 1 limonun suyu Tuz Lahanamızı ince ince kıydıktan sonra tuz ile ovup sirke ve limon suyu ekleyerek en az 2-3 saat ağzı kapalı şekilde bekletiyoruz.
Kırmızı lahana ya da diğer adıyla mor lahana, turpgiller familyasının geniş yapraklı, kat kat açılan sağlıklı bir üyesidir. Sonbahar – kış sebzesi kırmızı lahana, süper besin olarak anılır. Kırmızı lahana çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Lahana: İçindeki bazı enzimler cinsel gücü artırıyor. Araştırmalar lahana yiyen erkeklerin yüzde 90'ının aşırı cinsel istek duyduğunu kanıtlıyor.
Yine antioksidan özellikleri sayesinde kırmızı lahananın vücutta idrar söktürücü özellikler gösterdiği biliniyor. Bu sayede ödem ve şişlik gibi sorunlara da hızlıca çözüm olabiliyor.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
C vitamini, zararlı mikroplara karşı ilk savunma hattını oluşturan beyaz kan hücrelerini oluşturup vücudu hastalıklardan korur. Kırmızı lahana tüketiminin cilt, mide, bağırsak ve akciğer kanserlerine yakalanma riskini azalttığı, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
yaygın adı ile kırmızı lahana olarak bilinen ancak kendisi mor renkten teşkil bir sebze. İsmi önemli olmayan lahanadir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri