Kornişon, biber ve mor lahana, en çok turşu yapılan sebzeler arasındadır. Bu sebzelerden turşu yapılırken de beyaz sirkenin tercih edilmesi damak zevki ile ilgilidir. Turşu oluştuktan sonra turşuda keskin bir tat olsun istiyorsanız turşu yapımında beyaz sirke kullanabilirsiniz.
Yumuşayınca kavanoza doldurup üzerine limon tuzunu ekliyoruz (pembe rengini veren de limon tuzu oluyor). Daha sonra da 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı sirke olacak şekilde kavanoz doluncaya kadar dolduruyoruz ve ağzını kapatıp buzdolabında 2/3 gün bekletiyoruz.
Öncelikle mor lahanamızı iyice yıkayıp ince olarak doğrayın. Hepsini doğradıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz döküp elinizle karıştırın. Daha sonra kavanozlara koyup üstünü geçecek kadar elma sirkesi dökün. Buzdolabında 1 ay saklamanız yeterli olacaktır.
Örneğin beyaz sirke turşu ve salatalarda çok fazla kullanılmaktadır.
2 su bardağı sirke (üzüm sirkesi) 1 tatlı kaşığı limon tuzu.
İlgili 44 soru bulundu
Turşu yapımı için daha çok üzüm sirkesi tercih edilir. Beyaz sirke, diğer sirke türlerine nazaran daha keskin bir tada sahiptir. Bu nedenle turşu yapımında çok fazla tercih edilmez. Yine de turşu yapımında beyaz sirke kullanılabilir.
Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir. Saç derisinde yer alan kepekten, evde bulunan her tülü eşyanın temizliğine kadar her alanda etkili olan beyaz sirke, salatalara da farklı bir aroma verir.
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Sirke, limon, tuz, su ve mor lahananız olsun gerisi kolay. Lezzetine lezzet katmak için de çok az miktarda şeker de ilave ettik biz, ancak ilave etmeden de yapabilirsiniz. Karşınızda tüm sırları ve püf noktalarıyla kırmızı lahana turşusu tarifi.
Son olarak birden boşaltmamak kaydıyla Kavanozun yavaş yavaş yarısına gelecek şekilde elma sirkesini doldurun. Diğer yarısını da su ile doldurun. Lütfen dikkat edin birden doldurmayın sirkeyle bastırarak doldurduğumuz için lahanaları yavaş yavaş çekecektir aralarına.
Mor lahanamızı ince ince doğrayalım, limon tuzunu az su ile eritip ekleyelim. Tuzu, yarım limonu da sıkalım ve ovalım 5 dakika. 1 litrelik kavanoza bastıralım. Üzerine 1 çay bardağı limon suyunu 1 çay bardağı suyu 3 yemek kaşığı sirkeyi ekleyelim buzdolabına koyalım. 2 gün sonra yemeye hazır.
Lahanalarımızı yerleştirdikten sonra limon tuzunu, sirkeyi ve kavanozumuzu dolduracak kadarda suyu ekleyelim. Daha sonra kavanozumuzun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatalım. Ardından kavanozu ters çevirelim ve malzemelerin güzelce karışmasını sağlayalım.
"Sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor"
Turşularını kurarken genellikle limon kullandıklarını anlatan Güreler, sözlerine şöyle devam etti: "Turşu, sirkeyle daha kötü oluyor diye bir iddiamız yok. Limondan yapmamızın tek amacı sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor. Biz yılda 50 ton ürün hazırlıyoruz.
Özellikle beyaz sirke ev temizliğinde çok tercih edilir. Camlarınızı tertemiz yapabilen bu ürün doğal bir dezenfektandır. Bunun yanı sıra yer yüzeylerinde kullanılan bu sıvıyı banyo temizlerken de kullanabilirsiniz. Ev temizliğinin yanı sıra kıyafetleriniz için de tercih edebilirsiniz.
Meyve ve sebzelerin temizlenmesindeki hassasiyetimiz, söz konusu yeşillikler olunca daha da artmaktadır. Meyve, sebze ve yeşilliklerin, içine 1/3 oranında Torku Beyaz Sirke eklediğiniz bol suda yıkayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Beyaz sirke, şeker pancarı veya mısır şekerinden elde edilen bir çeşit fermantasyon ürünüdür. Şekerin işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı elde edilmesi sonucunda beyaz sirke ortaya çıkmaktadır. Bu fermantasyon dönemi hem pratik olup hem de alkolü kolayca asit asiğe dönüştürmeye yarar.
Sirke bitlerden ve sirkelerden kurtulmak için en etkili yöntemlerdendir. Beyaz sirkenin yapısında asetik asit bulunduğundan bit ve benzeri parazitler ile mücadelede önemli bir rol üstlenir.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Mor lahananın dibinde kalan kendi suyunu sirkeli su karışımının içine dökün. Ardından bu karışımı mor lahanaların üzerlerine eşit bir şekilde paylaştırın. Kavanozların kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına kaldırın. Hazırladığınız mor lahana turşusunu buzdolabında 1 gün beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Bir kabın içerisinde lahanayı, kaya tuzunu, sirkeyi ve sarımsakları 4-5 dakika kadar ovalayın. Kabın içerisindeki lahanaları da kavanoza ilave ettikten sonra kabınızda kalan sirkeli karışımı içme suyuyla çoğalttığınız karışımı kavanoza ekleyin. Ağzına kadar dolu olan kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri