390 nm ve daha kısa dalga boyunda olan UV ışıkların insan gözü ve cildine zararlı olduğu bilinmektedir. Tartışma konusu olan 390 nm ve daha uzun dalga boyundaki bizim mor ve mor mavi olarak algıladığımız ışık yayımlarıdır. Tabii dalga boyu uzadıkça zararlı etkileri azalmaktadır.
Doğal olarak güneşten, yapay aydınlatma ve dijital cihazlar olan telefon, tablet, bilgisayar, televizyon, birer mavi ışık kaynağıdır. Mavi ışığa fazla maruz kalmak gözdeki ışığa duyarlı hücreleri etkiler. Uzmanlar fazla maruz kalınan mavi ışığı göz hasarı ile ilişkilendirir.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Mavi ışık koruyucu gözlükler, spesifik bir segmentin veya ışık dalga boyu aralığının iletimini engelleyerek mavi ışığı filtreler. Filtrelemeye ek olarak uyku düzeni ve genel sağlığı etkileyen ritim döngüsünün bozulmasını önlemeye yardımcı olur.
Özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılmalı. Onun dışındaki zamanlarda da kullanılmasının dezavantajı yok. Hatta bu özellikteki gözlük camları ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt, sarı nokta hastalığı (Makula Dejenerasyonu) gibi göz hastalıkları riskini minimize eder.
İlgili 41 soru bulundu
Göktuğ Demirci, televizyon, bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerden yayılan mavi ışığın zararlarına dikkat çekti. Doç. Dr. Demirci, yapılan bilimsel araştırmalar sonucu mavi ışığın ultraviyole ışınlarından sonra göz için en tehlikelisi olduğunu belirterek "Mavi ışık yüksek enerjili ışık olarak kabul ediliyor.
Derler ki : “İsteyen herkes dinlendirici gözlük takabilir”: Yanlış! Çünkü “dinlendirici gözlük” diye bir şey yoktur! Çok çalışıp yorulduysanız gözlük takmak sizi dinlendirmez. Eğer bir kırma kusurunuz varsa, bunu düzeltecek gözlük ancak görüşünüzü arttırır.
Dinlendirici gözlük nedir, var mıdır? Hiçbir kusuru olmayan gözlere, az yorulsun – dinlensin diye verilen gözlüklerdir: Yoktur. Görmeyi çok fazla etkilemeyen, küçük numaralı kırma kusurları için göz hekimlerince, göz yorgunluğu (astenopi) oluşmaması için, devamlı takılmasa da olur ibaresiyle verilmiş gözlüklerdir.
En temel bilgisayar gözlüklerinde, kullanıcının bilgisayar ekranını rahat görebilmelerini sağlamak için, öngörülen reçete değerine sahip tek odaklı camlar kullanılır. Bu reçete değeri, bilgisayar ekranı mesafesindeki nesnelere odaklanmak için gerekli uyum (akomodasyon) miktarını azaltır ve en geniş görüş alanı sağlar.
Bu sayede mavi ışığı engelleyen gözlük, hem iç hem de dış mekânda gece ve gündüz kullanılabilme pratiğine sahiptir.
Bir LED lamba sadece gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi gibi ışınlar yaymaz; bu nedenle göze zararlı değildir.
Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
390 nm ve daha kısa dalga boyunda olan UV ışıkların insan gözü ve cildine zararlı olduğu bilinmektedir. Tartışma konusu olan 390 nm ve daha uzun dalga boyundaki bizim mor ve mor mavi olarak algıladığımız ışık yayımlarıdır. Tabii dalga boyu uzadıkça zararlı etkileri azalmaktadır.
Dijital ekranlara çok yakın bakan ve bu ekranlar karşısında çok fazla vakit geçiren çocuklarda mavi ışığın gözün ön ve arka çapını arttırmasıyla miyop hastalığının görülme olasılığını eskisine oranla çok fazla arttırdığı gözlenmiştir. Mavi ışığın verdiği zararlardan birisi de uyku düzeni bozukluğudur.
Söz konusu çalışmada uzun dalgalı derin kırmızı ışığa her gün üç dakika maruz kalmanın, insan retinasında enerji üreten mitokondri hücrelerini faaliyete geçirdiği ve doğal şekilde bozulan gözleri desteklediği gösterilmiş.
Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler. Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar.
Koruyucu filtre kullanılması hem yansımayı azaltır, hem de düşük bir oranda da olsa monitörden yayılan radyasyonu süzer. Açık renk zemin üzerinde koyu renk, iri puntolu ve gözü yormayan karakterler ile çalışılmalıdır.
Genel kanı aksine, mavi-mor ışıklar sadece dijital ekran ya da güneş kaynaklı değil, yaşamın içinde floresan ve LED lambalarda da yüksek miktarda bulunur. Bu nedenle özellikle dijital ekranlarda ve kullanılan gözlük camlarında mavi filtre yer almalıdır.
Göz yorgunluğunun belirtileri arasında şunlar yer alır: Göz çevresi ve alında ağrı hissi: Uzun süre ekrana bakmak gözlerde ağrı ve yanma hissine neden olabilir. Bulanık görme: Göz yorgunluğu, gözlerinizin odaklanma yeteneğini etkileyebilir ve bulanık görme hissi yaratabilir.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Okuma, bilgisayara bakma, televizyon izleme ve araç kullanma gibi gözün fazlasıyla kullanıldığı durumlarda gözlüğünüzü takabilirsiniz. 0,25 dinlendirici gözlük en düşük dereceye sahip gözlüklere verilen isimdir. Bu gözlükler uzun süreli kitap okuma ve bilgisayara bakma gibi durumlarda kullanılabilir.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Yanlış: Gözlük veya kontakt lens takmak, gözlük kusurunun ilerlemesini önler. Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Gözlük veya kontakt lens kullanmanın tek amacı daha iyi bir görme kalitesi sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri