Eşin Seçildiği Gruba Göre Yapılan Evlilikler: a. Endogami: Akraba arası evlilik, b. Ekzogami: Akraba dışı evliliklerdir (Lundberg, 1970:100-112).
Eşin seçildiği gruba göre evlilik türleri ise8, endogami ve ekzogami olarak ikiye ayrılmaktadır. “Endogami”, aynı klan içerisinde yapılan evlilik türlerini ifade ederken, “Ekzogami”, farklı klanlar arasındaki evlenmeleri belirtmektedir.
İnsanların yaşamları boyunca uyguladıkları temel kavramlardan birisi olan evliliğin, Türkiye'de 33 türünün olduğu belirlendi. Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lütfi Sezen'in AÜ Türkiyat Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan çalışması evlilik kavramına ayrılmış.
3. Grup Evliliği: Her iki tarafın da birden fazla kişiyle evlenmesi.
İlgili 32 soru bulundu
Bir evlilik sistemi içinde yer alan evreler en temelde; evliliğin yeni kurulduğu zaman, ilk çocuğun doğumu, ikinci ve diğer çocukların doğumu, çocukların ergenliğe girdiği dönem, çocukların evden ayrıldığı dönem, çocukların evlendiği dönem şeklinde devam eder.
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
evliliklerin en yaygın olanı bir erkeğin birden fazla kadınla evliliğidir. Bazı yerlerde bir kadının, birden fazla erkekle evliliği de görülmektedir. açıkladık.
Literatürde eş sayısına göre tanımlanan iki evlilik türü vardır. Birden fazla eşe sahip olma durumu poligami (polygamy) evlilik olarak, tek eşli evlilik de monogami (monogamy) evlilik olarak isimlendirilir.
Grup içi evlenme/endogami (endogamy), grup dışı evliliğin aksine grup içi yani kendi sosyal çevresinin içerisinde yapılan evliliklere denir(Canatan ve Yıldırım, 2011: 67). Endogami daha çok geleneksel toplumların evlilik ekli iken egzogami batılı toplumların evlilik şekli olarak görülmektedir.
Levirat, kocası ölen kadının, kocasının erkek kardeşlerinden birisiyle evlendirilmesi geleneği.
Poligami (çok eşlilik), Yunanca kökenli çok sayıda evlilik yapma anlamında bir sözcüktür. Poligaminin çeşitli tipleri mevcuttur. Poligini bir erkeğin iki ve ya daha fazla kadınla evlendiği, dünya çapındaki en yaygın görülen çeşittir.
Çok eşlilik, bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesi (polijini) ve bir kadının birden fazla erkekle evlenmesi (poliandri) olmak üzere iki şekilde değerlendirilmektedir (Poyraz Tacoğlu, 2018: s.160). Poliandri, Güney Asya'nın Himalaya Bölgesi'nde, Kuzey Nijerya'da bazı topluluklarda (Zeitzen, 2008) görülmektedir.
Yapısal endogami ya da grup içi evlilik soy ve evlilik bağlantılarını kullanarak bir toplulukta endogaminin sınırlarını tespit etmeyi sağlayan bir ağ konseptidir.
Evlilik iki insanın birbirlerini görme, tanışma ve tanımadan başlayarak, flört, söz kesme, nişan, nikah ve düğün gibi aşamaları olan bir süreçtir.
Erkeklerin birden fazla -en fazla dört- kadınla evlenmesine izin veren çok eşlilik Afganistan, Pakistan ve Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bazı diğer ülkelerde halen yasal sayılıyor.
Kültürlerarası iletişimi tesis eden en temel ilişkilerinden biri olan çapraz evlilikler farklı dil, din, ırk ve ulustan bir araya gelmiş iki kişinin evliliğini anlatan bir kavramdır. Çapraz evliliklerinin en önemli belirleyicilerinden biri ise evlenenlerin kimliklerinden doğan karşıtlıklardır.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
7. Taygeldi Evlilik: Dul bir kadının, "Eski kocasından olan çocuklarını da alarak dul bir erkekle, ya da dul bir erkeğin eski karısından olan çocuklarını alarak dul bir kadınla yaşamasından doğan evliliğe denir.
Tay geldi evlilik: Tay geldi evlilik dul bir kadının eski eşinden olan çocuklarını da alıp dul bir erkekle ya da dul bir erkeğin önceki eşinden olan çocuklarını da alarak dul bir kadınla evlenmesidir. Kadın ve erkeğin beraberinde getirdiği çocuklar tay olarak nitelendirilir.
Eşler arasındaki evlilik sona ermiş olsa bile (eşler boşanmış olsalar bile) eşlerden birinin ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu ile yani (eski eşin annesi-babası, büyükannesi-büyükbabası, oğlu-kızı, torunu ile) evlenmesi yasaktır.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
Mutlu evliliğin temeli iyi iletişimle atılır. Eşlerin birbirini dinlediği ve anladığı bir iletişimleri varsa, evlilikleri de sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Bu sayede sorunlarını ve çatışmalarını etkili bir şekilde çözebilirler. Bireysellik: Her birey özel ve değerlidir.
❓Yeni evlendim; kaç ayda hamile kalabilirim? 👫🏻Sağlıklı bir çiftin yumurtlama zamanına denk getirilen cinsel ilişki ile ilk ayda gebe kalma ihtimali %20'dir. Bu olasılık giderek artar, üç ayda %50 olur; altıncı ayın sonunda %70'i geçer. Birinci yılın sonunda ise çiftlerin %85'inin gebe kaldığını biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri