Hangi soğan çeşidi hangi yemekte kullanılmalı? Adı genelde mor soğan olarak bilinen kırmızı soğanı yemeklerde pişirip tüketmek yerine çiğ tüketmeniz daha doğru olur. Çünkü kırmızı soğan pişirdikten sonra lezzetini kaybediyor.
Kırmızı soğan
Sarı sğana göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri sarı soğana göre daha fazla içerir. Bu antioksidan maddelerden bir tanesi olan 'kuersetin' kansere karşı güçlü bir koruyucudur.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
İlgili 44 soru bulundu
Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Öncelikle bir orta boy mor soğanı 4'e bölmek suretiyle hazır hale getirin. Daha sonra önceden kaynatılmış olan 2 klorsuz su bardağı içerisine soğanları atın. Daha sonra ocakta 5 dakika boyunca bekledikten sonra gün içerisinde rahatlıkla tüketilebilir.
Kalp çarpıntılarını gideren mor soğan şeker hastalığına karşı da bolca tüketilmesi gereken besinlerden. Kesik ve yanıklarınıza doğal bir çözüm olabilecek besinlerden biri de mor soğandır. Mor soğan, yaraların mikrop kapıp iltihap oluşmasını önler. Safra kesesi salgısını arttırarak taş oluşumlarının da önüne geçer.
Sarı sğana göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Sarı soğanın en büyük avantajı ucuz ve her mevsim bulunabiliyor olmasıdır. Ayrıca sarı soğanlar hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Salatalarda, soslarda ve çorbalarda sarı soğanla harikalar yaratabilirsiniz. Kırmızı soğanın en önemli avantajı, sert ve lezzetli olmasıdır.
Kırmızı soğan çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve 25 farklı antioksidan türü içerir. Özellikle kırmızı soğanda bulunan antosiyaninler bağışıklık sistemi açısından oldukça faydalı olmakla birlikte bağırsakta bulunan iyi bakteri (probiyotik) sayısını arttırıp, bağışıklık fonksiyonunun iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Bazı kaynaklarda bu kelimenin “kuru soğan” şeklinde bir kullanımı olduğu görülürken bazı kaynaklarda da “kurusoğan” şeklinde bir kullanımının olduğu görülür. Kuru soğan kelimesinin doğru yazılışı “kuru soğan” şeklindedir.
Kapıdağ Yarımadasında üretilen soğanların hepsi mor renktedir. Renginin diğer soğan çeşitlerine kıyasla çok daha koyu olması nedeniyle Kapıdağ Mor Soğan olarak uzun yıllardır bilinmektedir.
Soğan nasıl tüketilmelidir, soğan hem yemeklerde hem de çiğ olarak tüketilebilmektedir. Yemeklerde kullanıldığında hem yemeğin lezzetini arttırır hem de yemeğin vitamin oranını arttırmaktadır. Soğan belirtildiği gibi hem yemeklerde hem salatalarda hem de kürlerde kullanılabilir.
Taze soğan olarak da bilinen yeşil soğan, soğanın oluşum aşamasında hasat edilerek tüketilen bir besindir. Yeşil soğanların olgun halleri kuru soğan olarak da tanımlanır. Yeşil soğan, kuru soğana göre farklı besin değerleri içerir.
Kapıdağ yarımadasında yetişen mor soğanlar coğrafi işaret alarak tescillendi. Soğan kısmının rengi kıpkırmızı ve oldukça sulu bir lezzete sahip bu soğanın tadına doyulmaz. Kapıdağ yarımadası, Balıkesir ilinin Erdek ilçesinin kurulduğu bir kara parçası.
Mor soğan kaynatılıp sabahları aç karna içilirse, böbrek ve safrada biriken taşların kum haline dönüşmesini ve vücuttan idrarla acı çekmeden atılmasını sağlayacaktır.
Kırmızı soğan
Mor, kırmızı ya da pembeye çalan renk tonuyla soğan çeşitleri arasında çiğ tüketildiğinde lezzeti çıkan soğan türü o! Yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesiyle nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi öneriliyor.
Hatta mor soğanların daha acı, beyaz soğanların daha tatlı olduğu düşünülür. Ancak bu doğru değildir. Soğanların göz yakıp yakmaması içerdikleri sülfür miktarına bağlıdır. Yani aslında gözümüzü yakan soğanın acısı içindeki sülfürdür.
Mor soğanı süt ile tüketmenin faydaları
Kan basıncını (tansiyonu) düşürücü etkiye sahiptir. Safra kesesi salgısını artırır ve bunun sonucu olarak taş oluşumunu önler. -Mor Soğan suyu kalbi güçlendirmektedir, Taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını önler.
Mor soğan ise daha acı ve ekşi bir soğan çeşidi olduğu için kebaplarda yahut salatalarda daha çok tercih edilmektedir.
İçeriğinde yüksek miktarda kükürt, lif, A, ve C vitaminleri bulunan soğan vücudu toksinlere karşı korur. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kalan oluşturur. Saçtan tırnağa faydası olan soğanın haşlanmış hali ise çiğ haline oranla daha yüksek antimikrobiyal etkisi oluşturur.
Kalbi güçlendirir, Kolesterolü düşürür, Dolaşım bozukluğunu giderir. Kan yapımına yardımcı olur. Kalp çarpıntısını giderir. Mor Soğan suyu kalbi güçlendirmektedir, Taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını önler.
Soğanın acı olmasının sebebi nedir? Soğanların göz yakıp yakmaması içerdikleri sülfür miktarına bağlıdır. Yani aslında gözümüzü yakan soğanın acısı içindeki sülfürdür. Çok sülfürlü topraklarda yetişmiş soğanlar daha acı olurken, sülfür miktarı az topraklarda yetişmiş soğanlar diğerlerinden daha az acıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri