Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların koyu mor rengine ve diğer özelliklerini kazanmasında; alanın toprak, iklim ve coğrafi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların hepsi mor renktedir.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır. Soğan En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
balık soğanı. balıkla iyi gider. bitki değil de resmen ilaç.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
Öncelikle bir orta boy mor soğanı 4'e bölmek suretiyle hazır hale getirin. Daha sonra önceden kaynatılmış olan 2 klorsuz su bardağı içerisine soğanları atın. Daha sonra ocakta 5 dakika boyunca bekledikten sonra gün içerisinde rahatlıkla tüketilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
"Mor soğan, yetiştirilmesi kolay ve oldukça sağlıklı bir besin olup bir çok hastalığın tedavisine de katkıda bulunur. Biz de sizler için birbirinden güzel faydalarıyla mucizevi mor soğanı araştırdık." Mor soğanın taşıdığı esterler, kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalbi güçlendirmeye yardımcı olur.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Kırmızı soğanın en önemli avantajı, sert ve lezzetli olmasıdır. Dez avantajı ise, kolay erimemesi ve haşlandıktan bir süre sonra hemen bozulmasıdır. Kırmızı soğanı özellikle hamburgerlerde, soğuk sandviçlerde ve balık yemeklerinde kullanmanız gerekir.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Mor soğan ise daha acı ve ekşi bir soğan çeşidi olduğu için kebaplarda yahut salatalarda daha çok tercih edilmektedir.
Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların koyu mor rengine ve diğer özelliklerini kazanmasında; alanın toprak, iklim ve coğrafi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların hepsi mor renktedir.
Balıkesir'in Erdek ilçesinde yetişen mor soğan için 4 yıllık süren bir sürecin ardından "coğrafi işaret" aldı
Vücuttaki kesikler ve yanık yaralarının üzerine mor soğan suyu sürmek, mikropları öldürmesi açısından önemli ve etkilidir. Şeker hastalığına karşı mor soğan yemek oldukça önemli ve etkilidir. Mor soğan safra kesesi salgısını arttıran özelliğe sahiptir ki bu da safra kesesinde taş oluşumunu büyük oranda önler.
Ekim zamanı; çeşidin kısa gün, orta gün ya da uzun gün çeşidi olup olmadığına göre değişir. Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır. Tohum ekiminde mibzer kullanılmalıdır.
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir. Türkiye'de 2018 yılında 52.713 hektar alanda 1,93 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir.
Ekim sırasında toprak sıcaklığının 10-12 ºC olması gerekir. Bitki sıra aralığı 20-30 cm olmalıdır. Bitkiler 10 cm yüksekliğe geldiğinde sıra üzeri mesafeyi ayarlamak için elle seyreltme yapılır. Sıra üzeri mesafe 2-3 cm, iri çeşitlerde 5 cm olmalıdır.
Kırmızı ve beyaz soğan arasındaki fark. Yemeklerinin yanında tüketilen mor soğanın faydası saymakla bitmiyor. Ancak bu sebzenin öyle bir faydası var var ki hayretler içinde bırakıyor… Mor Soğan suyu kalbi güçlendirmektedir, taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını önler.
Vücuttaki kesikler ve yanık yaralarının üzerine mor soğan suyu sürmek, mikropları öldürmesi açısından önemli ve etkilidir. Şeker hastalığına karşı mor soğan yemek oldukça önemli ve etkilidir. Mor soğan safra kesesi salgısını arttıran özelliğe sahiptir ki bu da safra kesesinde taş oluşumunu büyük oranda önler.
Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan ise salata veya yemeklerin üstünde çiğ olarak kullanılır.
Beyaz soğan
Sulu, ince katmanlı, acı ve şeker oranı düşüktür.
Kırmızı soğan
Soğan salatasına en çok yakışan soğan o. Karamelize soğan yapma niyetindeyseniz de kırmızı soğanlar şahane seçeneklerden. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balsamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde daha çok lezzeti ortaya çıkıyor.
Soğan Gümüş, sulu ve sert yapısı ile bilinen lezzetli bir soğan türüdür. Keskin bir aromaya sahip olan gümüş soğan, kimi yörelerde beyaz soğan olarak da adlandırılır. Gümüş soğan, yemeklerde ve çorbalarda sıklıkla kullanılır.
Kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri sarı soğana göre daha fazla içerir. Bu antioksidan maddelerden bir tanesi olan 'kuersetin' kansere karşı güçlü bir koruyucudur.
-Soğan kürünün içeriğinde sulfosid bulunur. Bu da antibiyotik özelliği taşıdığını gösterir. -Dolaşım sistemini düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. -Prostatta meydana gelen iltihapların azalmasını sağlar.
Mor Soğan Suyu Böbrek Taşına ve Safra Taşına İyi Gelir mi? Böbrek taşını olumlu yönde etkileyen mor soğan suyu böbrek ağrısının azalması, kum ve taş gibi oluşumların giderilmesi gibi etkilere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri