Morula: Zigotun bölünmesi sonucunda 12-32 blastomerden oluşan sıkılaşmış kitledir. Bu sıkılaşma işlemi hücre adezyon molekülleri tarafından oluşturulur. Bu evre döllenmeden 3-4 gün sonra embriyo uterusa ulaşırken meydana gelir.
Morula, Latince morus (dut) kelimesinden türetilmiştir. Döllenme (fertilizasyon) sonunda oluşan tek hücreli zigot hızlıca bölünmeye başlar, böylece blastomerler (hücreler) oluşur. Blastomer (hücre) sayısı 16'ya ulaştığında zigot morula diye adlandırılır.
✔ 3-4 gün içerisinde zigot çok sayıda küçük hücreden oluşmuş dut şeklindeki morula halini alır. ✔ Döllenmeden 6-7 gün sonra embriyoda yaklaşık 100 hücre vardır. Bu hücreler ortası sıvı ile dolu bir yapı oluşturur. Oluşan embriyonun bu haline blastula (balastosist) denir.
Embriyonik gelişimin dört aşaması vardır: morula aşaması, blastula aşaması, gastrula aşaması ve neurula aşaması. İmplantasyondan önce embriyo, zona pellucida adı verilen bir protein kabuğunda kalır ve bölünme adı verilen bir dizi hızlı mitotik hücre bölünmesinden geçer.
Zigotun mitoz geçirdikten sonra oluşan 2-32 hücreli yapısındaki her hücreye blastomer denir. İnsanlarda blastomer oluşumu döllenmenin hemen ardından başlar ve embriyonik gelişimin ilk haftası boyunca devam eder. Zigot 8-32 civarı blastomere sahip olduğunda morula olarak adlandırılır.
İlgili 27 soru bulundu
Morula: Zigotun bölünmesi sonucunda 12-32 blastomerden oluşan sıkılaşmış kitledir. Bu sıkılaşma işlemi hücre adezyon molekülleri tarafından oluşturulur. Bu evre döllenmeden 3-4 gün sonra embriyo uterusa ulaşırken meydana gelir.
Embriyoların gelişimi, yumurtanın döllenme anından itibaren başlar. Döllenmiş yumurta, 24 saat içinde 2 hücreye, 48 saat içinde 4 hücreye, 72 saat içinde 8 hücreye bölünür. 96 saate kadar bölünmeye devam eden embriyo, morula adı verilen bir yapıya dönüşür. Morula, daha sonra blastosist adı verilen bir yapıya dönüşür.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
GÜN EMBRİYO DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR? Gelişimin ikinci gününde yaklaşık 22-25. saatte tek hücreli zigot bölünerek iki aşamaya gelir. 42-44. saatte dört hücreli embriyoya dönüşür. 3.günde embriyo bölünmeye devam eder. 66-68. saatte 6 - 8 hücreli aşamaya gelir.
Gebeliğin yaklaşık 6-7. haftasından itibaren üreme organları gelişmeye başlar. Ancak 12. haftadan sonra kız veya erkek yönünde dış ve iç genital (üreme) organlarında farklılaşma izlenir. Omuriliği meydana getirecek olan nöral tüp 17. günden itibaren gelişmeye başlar ve 27. gün nöral tüp oluşarak kapanmaya başlar.
Embriyo, tüplerdeki seyahati sırasında, tüplerdeki ve rahimdeki sıvıyla beslenmesini sağlarken, yuvalandıktan kısa bir süre sonra plasenta bu görevi alır ve sadece embriyonun beslenmesi için değil, anneyle bebek arasındaki iletişimi sağlamak için de kullanılır.
Bunlar; segmentasyon dönemi, embriyonik dönem ve fetal dönemdir.
Hücre kümesi artık embriyo adını alır.
Blastokist (blastosist); içinde sıvı olup iç hücre kitlesi (bebeği oluşturacak hücreler) ve dış hücre kitlesi (bebeğin eşini diğer adıyla plasentayı oluşturan hücreler) ayrışmaya başlamış 5.gün embriyosudur. Laboratuvar şartlarında kültür ortamında tüp bebek embriyo gelişim sürecinin son aşaması blastokist evresidir.
Blastosöl, embriyonik gelişimin blastula devresinde, dış tabakadaki hücrelerin içeriye doğru bir girinti yapması sonucu oluşan, ilkin vücut boşluğu. Bu safhada, tüm hücreler aynı büyüklüktedir ve blastula hücreleri bölünmelerini yavaşlatırlar. Tüm hücreler içte blastosöl, dışta da hyalin zarla temas içindedir.
Blastokist, embriyonun hücre sayısın 250-300 hücreye ulaştığı, bebeği oluşturacak olan iç hücre kitlesi ve bebeğin eşini yani plasentayı oluşturacak dış hücre kitlesinin ayrışmaya başladı sürece verilen isimdir. Gelişimini güzel bir şekilde devam ettirerek 5. güne ulaşan embriyoya blastokist adı verilmektedir.
Blastokist aşamasında embriyo kalite sıralaması kapsamında, 5-6 en iyi seviye olup, 1 en düşük seviyedir. Bizim blastokist aşamasında kaliteli embriyo olarak kabul ettiğimiz embriyolar ise; 3,4,5 ya da 6 seviyesinde olup, iç ve dış hücre tabakası A ya da B olan embriyolardır.
Yerleşmesini tamamlıyor, ana rahmine gömülüyor
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır.
6 haftalık bebek canlıdır ve embriyo olarak adlandırılır.
Yani gözle görülemez veya hissedilemez. Ancak mikroskop ile incelendiğinde spermin yumurtaya girdiği anlaşılabilir. İlişki sonrası hissedilen ağrı, sancı yanlışlıkla döllenme olarak yorumlanmamalıdır.
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır. İlk aşama 6. günde başlayan, yapışma, tutunma aşamasıdır.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
Peki 3. gün mü yoksa 5. gün embriyosu mu daha tutunur? Bu sorunun net cevabı yoktur. Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır.
Diğer taraftan “orta kaliteli” veya “düşük kaliteli” demek, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanacağı veya embriyonun gebelik oluşturmayacağı anlamına gelmez. Sadece gebelik şansının göreceli ve orantılı olarak daha yüksek gebelik beklenen embriyolardan belirli bir oranda daha düşük olabileceği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri