Kullanım Nedenli Motor Yıpranması ya da Parçalarda Yıpranma Çok yüksek hızda araç kullanmak. Yüksek hızlarda ani fren yapmak. Yanlış viteste araç kullanmak. Hava filtresi, yağ filtresi gibi parçaların temizliği, bakımı ya da değişimi gibi işlemleri ihmal etmek.
Yani rektefiye denilen motor yenileme işleminde, motor bloğu, krank mili değişmez, kontrolleri yapılarak arabanın hizmete sunulur. Bu durumda güvenle motoru yenilenmiş araba alınır mı? sorusuna cevap olarak alınabilir diyebiliriz, hatta yüksek maliyetleri karşılayamayacak kişilerin tercihi olabilir.
Motor Blok Değişimi: Hasarlı, eski veya performansını yitirmiş bir motor bloğunun yenisiyle değiştirilmesi işlemidir. Bu projede, uygun bir motor bloğunun seçimi, eski motor bloğunun sökülmesi ve yeni motor bloğunun montajı gerçekleştirilir.
Motor bloğunda yağ kaçakları görünür. İç kısımda çatlak oluşur ise motor suyuna yağ ve motor yağına da su kaçacaktır. İç kısımda çatlak olması durumunda çekişten düşme, boğulma tekleme görülür. Araç hiç çalışmayabilir.
Arızalı bir su pompası, soğutma suyunun motor içerisinde doğru şekilde dolaşmasını engelleyecektir. Radyatördeki soğutma suyu soğuk olabilir. Ancak üst kapak ve motor bloğu içerisindeki su sıcak olabilir. Sonuç olarak aşırı ısınmaya bağlı olarak silindir kapağı çatlayabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Araba hararet yapar yada üst kapak contasini yakar ve böylece üst kapak ve silindir bloğunun birleştigi nokta yamulur. Bu yamulmayi almak ve kapagi ve bloğu tam olarak birbirene yapışması için kapak ve blok tornaya alınır ve düzleme işlemi yapılır.
Termostat açılana kadar motoru rolantide çalıştırın sonrasında termostatı sökün. İlacı alacak kadar su eksiltin. İlacı kuvvetli bir şekilde 5-10 dk çalkalayarak termostatı söktüğünüz hazneden boşaltın. Aracı 15 dakika kadar çalıştırın veya yol yapın,sızıntı kesilecektir.
Kısaca bahsetmek gerekirse motor bloğunda çatlak oluştuktan sonra yapıştırma ve kaynak gibi bir durum oluyormuş. Bir arkadaşımın motoru var 3 yıl evvel blok çatlamış fakat düzgün şekilde kaynak yapıp kapatılmış çatlak. Kaynak sonrası 25-30 bin km yol yapmış motor ve sıkıntı mevcut değil.
Yanlış yağ, yanlış antifiriz, yanlış filtre, geç yağ değişimi yağ kanallarını tıkamış olabilr.
Dizel araçlarda motor bloğu genellikle dökme demirden yapılır. Benzinli motorlarda ise çoğunlukla daha hafif olan ve ısıyı iletebilen alüminyum alaşım tercih edilir.
Rektifiyede piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri üzerinde yenileme ve düzeltme işlemi yapılıyor.
Silindir bloğu, motorun temel parçasıdır. Dökme demir'den ya da alüminyum'dan yapılır. İçerisinde pistonun aşağı yukarı hareket ettiği silindir, silindirin sıcaklığını kabul edilebilir seviyede tutan soğutma için yaş gömlekler ya da kuru gömlekler, krank mili muhafazası ve onun altına takılan krank mili bulunur.
Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz.
Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Boya tabancan var ise boyuyacağın yerlere önce tiner(akrilik veya selülozik) püskürt sonra motip'in ısıya dayanıklı boyasını kullanabilirsin tavsiye ederim kapatıcılığı,dayanıklılığı,renginin dokusu güzel tam mat siyah.
Gömlek ve piston hariç olmak kaydı ile üst motor ekipmanlarının revizyona uğraması olayına yarım motor adı veriliyor.
arkadaşım blok çatlağı eğer uzman ellerde yapılırsa tamir edilebilir fakat bunun için x-ray cihazları ve özel kaynak ekipmanları bulunmalıdır ki bu türkkiyede mümkün değildir yada ben duymadım... genelde bu tür çatlakları maliyetin çok yüksek olduğu motorlarda (gemi motorları) yapılabilir....
Bu arıza genellikle motorun aşırı derece ısınması sonucu ortaya çıkıyor. Radyatördeki soğutma sıvısının sızıntı yapmasıyla meydana gelen hasar contanın yüksek sıcaklığa direnç gösteremeyerek şeklinin değişmesine neden oluyor.
Dökme demir kapaklarda yapılan kontroller sonucunda 0,10 mm' den fazla eğiklik tespit edilirse, kapak taşlanır. Silindir kapağı 0,50mm'den fazla taşlandığında yanma odası hacmi küçülür ve sıkıştırma oranı artar. Bu durum, motor parçalarında arızalara neden olduğu gibi vuruntuya (detonasyona) da neden olur.
Sıvı Soğutma
Motor bloğu içerisine ve motor boşluklarına yerleştirilmiş boru ve kanallardan sıvı dolaştırılmasıyla soğutma sağlanır. Motor bloğunda dolaşıp ısınan sıvı ise, radyatöre gelerek arkasındaki fan yardımıyla soğutulur ve tekrar devir daime katılır.
Silindir bloğunun görevleri arasında pistonlara yataklık etmesi, motorun tamamlayıcı elemanlarının işleyişini sağlaması bulunmaktadır. Ayrıca silindir bloğunda bulunan su ceketleri özel işlemle ilave edilmektedir. İşlem sırasında genleşme tapaları(velç) yerleştirilmektedir.
motor bloğunun paslı oluşu o bloğun doğal koşullarda bekletildiğinin göstergesidir. bloktaki pas problem deyil;bir asalet göstergesidir.
Silindirlerin bulunduğu blok ile kapak arasına konulan ince, sıcaklığa dayanıklı bir elemandır. Motor harareti aşırı yükseldiğinde ilk olarak bu conta yanar. Conta yanarsa silindir yanma odasına soğutma suyu girer, hararet devam ederse kapak çatlar.
Aracınızın motoru sıcak konumdayken doğrudan soğutma suyuna ekleyin. Soğutma sıvısı genleşme tankına doğru akıyorsa yalnızca genleşme tankına ekleyin. Termostat açılana kadar motoru 10 dakika çalıştırın. Sonra da motoru kapatın, soğutma suyunun seviyesini kontrol edin ve gerekirse tamamlayın.
Aracınızın motor bloğunda oluşabilecek arızalar sonrasında silindir kapağının değişimi gerçekleştirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri