İdeal bir Motor Soğutma Suyu %50 antifriz ve %50 sudan oluşmaktadır.
Antifriz, motor sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olmak üzere radyatörünüze (su ile birlikte) koyduğunuz renkli bir sıvıdır. Temel bileşeni suyun donma noktasını düşüren ve kaynama noktasını yükselten etilen glikoldur. Bu da, radyatörünüzdeki suyun donmasını, kaynamasını veya buharlaşmasını önlemeye yardımcı olur.
Sıvı soğutmalı motorlar; soğutucu akışkan olarak genellikle soğutma suyu (saf su ile antifiriz karışımı) kullanılır. Sıvı soğutmalı motor, motorun içerisinde meydana gelen ısı, motor soğutma suyu tarafından alınır ve radyatörde soğutulur. Soğutma suyu, su pompası vasıtasıyla devirdaim eder.
Antifriz kullanımı sayesinde motor sıcaklığını hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde kontrol altında tutmanızı sağlarsınız. Antifriz sayesinde radyatör içerisinde bulunan suyun kışın donmalara karşı yazın ise aşırı ısınıp motorun hararet yapmasını engellemiş olursunuz.
Cevap: Motor Soğutma Suyuna Çeşme Suyu Konur Mu? Merhaba,zaten motor suyunun tamamı antifirizle doldurulmuyor.Belli oranda su ile karıştırılır.Sorun olmaz.Ama içiniz rahat edecekse sanayide bir ustaya antifirizin derecesini ölçtürebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Soğutma Suyu Ekle!
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Motora yaz kış 1/3 oranında antifriz karışımlı saf su konur. Acil durumlarda saf su yerine normal su da konabilir fakat bu durum zamanla soğutma sistemi içinde kireçlenmeye sebep olur.
Düzeltme: Başlık. Antifiriz tek başına beklenen görevi yapamaz, uygun oranlarda su ile birleşmesi gerekir. Antifiriz tek başına beklenen görevi yapamaz, uygun oranlarda su ile birleşmesi gerekir.
sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir. sebebi uzun süre bu şekilde çalışan arabalarda oluşan pas ve çürümüş metal parçaları radyatörde tıkanıklık yapabilir.
Motor soğuk haldeyken yapılan okumada seviye Min çizgisine yakın veya düşük ise depo kapağı açılarak ekleme yapılmalıdır. Ekleme yapılırken yine motorun soğuk olması gerekmektedir aksi halde basınç altında bulunan sıcak su kapağın açılması ile birlikte fışkırarak cildinizde yanıklara yol açabilir.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Radyatör suyu aynı zamanda soğutma suyu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda aracın radyatöründe yer alan bir sıvıdır. Özellikle motorda aşırı ısınmayı ve aşınmayı önleyici etki sağlamaktadır.
Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu olur. Eksilmesinin nedeni bulunup oto serviste çözüm üretilmezse olacak şey; küçük maliyetlerle çözülecek sorunun büyük maliyetlerle çözülecek hale gelmesidir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Motor ısınması durumunda;
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.
Kış aylarında araçlara yapılan işlemler arasında en önemlisi radyatör suyuna antifiriz eklenmesi işlemidir. Motorun donmasını ve hararet yapmasını önleyen bu işlem yaz ayında da yapılabilir.
Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle Motor suyu eklenebilir. Ancak burada önemli bir detay bulunuyor. Motor sıcakken kesinlikle kapak açılmamalıdır.
Antifriz kullanılmazsa, yanmadan kaynaklanan ısı motorun hızla aşırı ısınmasına sebep olur. Hatta tamamen bozulmasına bile sebep olabilir.
Motorda antifiriz olmaması riskli bir durum. Su donduğunda bazı durumlarda motor bloğunu, radyatörü patlatabilir. Blokta bulunan donma tapalarının işe yaramasını ümit etmekten başka bir çareniz yok gibi. Motorda antifiriz olmaması riskli bir durum.
çesme suyundanda hiçbirşey olmaz, sadece antifirizin ömründen yiyor. Bişey olmaz hatta kireçli su filan koyarsanız radyatörde fark etmediğiniz kaçağı filan bile kapatabilir.
Yağmur, kuyu ya da klima gibi kaynaklardan elde edilen sular da ütülerde kullanılmaya uygun değildir. Bu sularda bulunabilecek mineral ya da organik kalıntılar çamaşırlarınızda leke oluşumuna neden olabileceği gibi ütünüzün ömrünü de kısaltabilir.
Yakıt ve yağın yanı sıra, düzgün çalışan bir motor için antifriz de gereklidir. Onsuz, yanmadan kaynaklanan ısı, motorun hızla aşırı ısınmasına ve hatta tamamen tutukluk yapmasına neden olur. Antifriz ayrıca suyla temas eden soğutma sistemi bileşenlerini yağlar ve metal bileşenlerin aşınmasını önler.
Susuz kalan motor aşırı hararetten kurtulamadığından sürtünme ısısı bir süre sonra kaynak yapacak kadar bir ısınmaya ve piston ve segmanların yanmasına sebep olur. Yağsız kalan motorda da aynı etki farklı olarak görülür (motor yağı da soğutma etkisi gösterir).
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri