AB üyesi olmayan ülkelerden alınan ehliyetler Almanya'da yalnızca altı ay geçerlidir. Bu, yalnızca ikametinizin ilk altı ayı boyunca kendi ülkenizden aldığınız ehliyetle Almanya'da araç kullanmanıza izin verildiği anlamına gelir. Altı aylık süre, Almanya'da ikamet kaydınızı yaptırmanızla başlar.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız. Ancak çoğu kişide eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı yanılgısı mevcut ama tabi ki böyle bir şey doğru değil.
Bu durum her yazımızda belirttiğimiz gibi kentten kentte, ihtiyacınız olan derslere, yaptığınız sınav tekrarlarına – kısacası öğrenme hızınıza – göre değişiklik gösterse de sahip olduğunuz sürücü belgesini Alman ehliyetine çevirmek için yaklaşık olarak 1000-1200 Euro'yu gözden çıkarmanız gerekli.
Türkiye'de uluslararası ehliyet Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 80. maddesi gereğince Türkiye Turing Otomobil Kurumu'ndan alınır. Uluslararası ehliyete sahip olmak için sağlanması gereken tek şart, gidilen ülkede daimî olarak kalmamak, yalnızca turist olarak bulunmaktır.
200'ün üzerinde ülkede geçerli olmasına rağmen oturma izninizin olduğu ülkede geçerli değildir. Örnek verecek olursak İkametinizin Almanya'da ise uluslararası ehliyet Almanya'da geçerli değildir. Fakat turistik amaçlı ziyaret ettiğiniz ülkelerde rahatça kullanabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Türk ehliyeti, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli değildir. Ancak, AB üyesi ülkeler, Türk ehliyetini belirli bir süre için tanıyabilirler. Genellikle, AB ülkeleri Türk ehliyetini 6 ay boyunca tanır. Bazı ülkelerde ise, Türk ehliyeti sadece turistik amaçlı kısa süreli araç kullanımı için tanınabilir.
Bu, yasal olarak AB ülkelerinin yollarında tır şoföru olarak çalısmanızı sağlayan bir belgedir. Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir.
01.01.2016 tarihinden itibaren düzenlenmeye başlanan yeni tip sürücü belgesiyle Karayolu Trafiği Konvansiyonuna üye olan 84 ülkede araç kullanılabilmektedir.
Dolayısıyla, artık uluslararası ehliyet almak zorunda değilsiniz. Ancak, yeni ehliyetler yine de yabancı ülke ehliyetlerinin yerine geçmemektedir. Mevcut eski ehliyetiniz ile yeni ehliyetler arasında (yurtdışında geçerlilik açısından) hiçbir fark bulunmuyor.
Yeni Ehliyet Ne Kadar Sürede Alınır, Kaç Günde Çıkar? Uluslararası ehliyet başvurusu için gerekli belgeleri 1 günde toplayıp randevu alabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra ise en geç 15 gün içerisinde, yeni ehliyetiniz, ibraz ettiğiniz adrese gönderilmiş olur.
Neyse ki sanılanın aksine Almanya'da ehliyet almak, Almanya'da ehliyet sınavı soruları ve Almanya'da direksiyon sınavı o kadar da zor değil. Almanya'da ehliyet değişimi işlemleri en iyi ihtimalle 4 – 6 ay kadar sürecek ve yaklaşık 800 Euro'ya mal olacaktır.
En kısa süre de ülkemizde de böylesine bir yaptırıma gidilmek zorunda! Fakat bu durum ne olur bilinmez. İsveçte ehliyet almak o kadar zor hale geldi ki, pek çok İsveç ülkesinde yaşayan Türk de, ülkeye geri dönüş yapmaya çalışıyor! Ortalama olarak her yıl 60 bin şoförden, 6 bininin ehliyetine el konuluyor.
Yeni nesil çipli ehliyetlerin toplam 84 ülkede geçerliliği bulunmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durumda eski ehliyet ile yeni çipli ehliyetler arasında geçerlilik bakımından bir fark bulunmamakta.
Bu belge uluslararası anlaşmaya taraf pek çok dünya ülkesinde geçerlidir. Bunun tek şartı, o ülkede turist olarak bulunmak ve daimi ikametinin olmamasıdır. Belgenin geçerliliği düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıldır. Bu sebeple ibraz edilen sürücü belgesinin de en az 1 yıl geçerliliği olması istenir.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz.
Almanya'da ehliyet türleri, araçların boyutuna, ağırlığına ve kullanım amacına göre farklılık gösterir. Aşağıdaki ehliyet türleri mevcuttur: B sınıfı ehliyet: Bu ehliyet türü, otomobil, kamyonet, minibüs gibi araçları kullanmak için gereklidir.
Rahatlıkla kullanabilirsiniz. 3. Türkiye gümrüğünden Türkiye sınırları içerisinde geçerli bir trafik sigortası şarttır.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
SÜRÜCÜ BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ
o M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, o C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.
Almanya'da eğer 17 yaşını doldurmuşsanız ehliyet alabilirsiniz. Bu yüzden 16 yaşından itibaren sürücü kurslarına kayıt yaptırabilirsiniz. Ancak ehliyetlerde yapılan yeni düzenleme genç sürücü adaylarını sevindirebilir. Alman vatandaşları ehliyet almak için teorik kurslara katılmanın asgari yaşı 16,5'tir.
Tüm ehliyet işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir. Dolayısıyla, yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemini de Nüfus Müdürlükleri'ne giderek yaptırmanız gerekiyor.
Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir.
Madde 16, hiç kimsenin Alman vatandaşlığından mahrum edilemeyeceğini savunmaktadır. Sadece bir istisna vardır: Karşılık gelen bir yasa buna izin verdiğinde ve kişinin başka bir uyruğu olduğunda. Amaç kimsenin vatansız olmamasını sağlamaktır.
Resmî göç Web sayfası “Make it in Germany” Türkiye gibi ülkelerden gelecek olan tır şoförleri için Almanca dil bilgisi ve Avrupa ehliyeti-Kod95 şartının Kasım 2023'ten itibaren kaldırıldığını açıkladı.
Türk vatandaşıysanız ve Türkiye´de bir işveren adına TIR şoförlüğü yapıyorsanız, Almanya´ya yapacağınız nakliye işinde, genellikle bir kaç günden ibaret Almanya´daki ikametiniz için vizeye ihtiyacınız yoktur. Fakat Almanya´ya giderken geçmeniz gereken diğer Schengen ülkeleri için Schengen Vizesi almanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri