Motor performans testi için dinamometre adı verilen özel cihazlar kullanılır. Bu cihazlar motorun performansı sırasında ortaya konulan verileri kayıt altına alır. Alınan kayıtlar daha sonra standart verilerle karşılaştırılır ve rapor haline getirilir. Aynı zamanda grafikler halinde de ölçüm verileri rapora eklenir.
Otomobilin motor performans testini dinamometre cihazı kullanılarak yapılır. Dinamometre manuel, otomatik, önden çekişli, arkadan çekişli ve şanzımana sahip araçlarda motorun gücünün ve torkunun hata payı en aza indirgenmiş şekilde ölçülmesini sağlar.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
Oto Ekspertiz Motor kontrolü ile aracınızın motoru hakkında detaylı inceleme yapılır. Aracınızın motor çalışma sesinden, yağ kaçaklarına kadar tüm parçalar test edilir. Oto Ekspertiz Test sonucunda motorun ne kadar sağlıklı olup olmadığı hakkında bilgi edinmiş olursunuz.
İlgili 19 soru bulundu
Oto ekspertiz işleminin süresi, seçilen paketlere göre 20 ile 60 dakika arasında değişebilir.
Ekspertiz Gelen Araçlarda Nelere Bakar? Testte motor ve tekerlek gücü, tork değeri, şanzıman aralık ölçümü işlemleri incelenir. Bu işlemlerin dışında akü, motor ve radyatörde yer alan yağ oranları da incelenir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Kendi aracınızda motorun bitmesi
Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir. Ancak bu kesin bir sonuç değildir. Zira eğer motor ekipmanlarında bir arıza varsa da araç sarsıntılı ve düzensiz çalışabilir. O nedenle bunu tek başına bir belirti kabul etmek çok da sağlıklı olmayacaktır.
Mekanik ve Motor Kontrolleri
Ekspertiz raporunda dikkat edilen kontrollerden biri de mekanik kısımların ve motorun nasıl çalıştığıdır.
Motor performans testi için dinamometre adı verilen özel cihazlar kullanılır. Bu cihazlar motorun performansı sırasında ortaya konulan verileri kayıt altına alır. Alınan kayıtlar daha sonra standart verilerle karşılaştırılır ve rapor haline getirilir. Aynı zamanda grafikler halinde de ölçüm verileri rapora eklenir.
Motosiklet ekspertizi yapılırken motor bölümünde yağ yakma, veya zincir sesi var mı gibi durumların varlığı aranır. Bunlara ek olarak fren balataları ve diskleri, şanzıman bölümündeki vites geçişleri, motosikletin yoldaki dengesi, yol sürüş testi, gidişi test edilir.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Motorun çıkardığı uğultu benzeri sesler, aracın volanlarında ve difansiyelinde bir sorun olduğunun göstergesidir. Eğer motordan gelen ses vuruntu sesi ise motorun aksamlarından biri ya da birkaçı esneme yapmış olabilir. Araba çalışırken motordan gelen sürtünme sesi ise motor yağının azaldığının bir işareti sayılabilir.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Yani aracın oto ekspertize girmesini isteyen taraf oto ekspertiz ücretini ödemekle yükümlüdür. Auto King Oto Ekspertiz tarafından sunulan oto ekspertiz hizmetlerinde tarafsız ve güvenilir bilgiler sunulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri