1-Zincir Gerginliği ayarı bozulup gevşemiştir. 2-Zincir deforme olup özelliğini yitirmiştir. 3-Arka dişli feforme olmuştur. 4-Arka tekerlek ayarı yapılırken ayarı düzgün olmaması.
Gergin zincir, parçaların hızlı aşınmasına sebep olur. Motor, zincirin sıkılığını telafi etmek için daha çok çalışır ve yakıt tüketimi artar. Arka süspansiyonun daha az konforlu olmasına neden olur. Gergin zincir kopma riski yaratır.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
yada neden gevşer ? Zincirin üzerine çok yüksek miktarda çekme yükü bindiği için baklalar uzuyor ve zincirin gevşemiş oluyor. Eğer sürekli ani gaz açarsan, zinciri aşırı gergin ayarlarsan veya dandik zincir kullanırsan gevşemesi daha hızlı olur.
Motosiklet sürücülerinin hem gevşek hem de sarkık bir zincirle dolaşması; felakete davetiye çıkaran bir unsurdur. Dişlilerin üzerinde normalden daha çok aşınmanın meydana gelmesi; motorun hızlanma ve yavaşlama sırasında sorunlar yaşamasına sebebiyet verecektir.
İlgili 18 soru bulundu
Triger zinciri yıprandıkça uzama yapar, ateşleme ile valflerinin zamanlamasını geciktirir. Triger zincirinin zamanlama hatası nedeniyle motor ışığının yanmasına sebep olur. Triger zincirinin uzaması ve aşınması durumunda motorun ön bölümünden sert bir tıkırtı sesi işitilir.
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Triger Zinciri Değişmezse Ne Olur? Triger zinciri zamanında değiştirilmezse kırılma ihtimali çok yüksektir. Böyle durumlarda araç motoru duracaktır.
Zincirli tahrik, mekanik gücü bir yerden diğerine zincirle aktarmanın bir yoludur. Genellikle bir aracın tekerleklerine, özellikle de bisikletlere ve motosikletlere güç iletmek için kullanılır. Araçların yanı sıra çok çeşitli makinelerde de kullanılmaktadır.
Zincir takılarak direnç yapıyorsa son hızı da düşürüyor demektir. Düzenli yağlamıyorsan daha 1000 km deki zincirde hız ve tüketimi etkiler, kısa sürede de zincir dişli takımı aşınır, kışın her yağmur sonrası veya otoyoldaki hızlı bir sürüşün ardından zincirini muhakkak tekrar yağla..
Zinciri yaklaşık 300 kilometrede bir motosikletler için üretilmiş zincir yağı ile yağlanması tavsiye edilir.Zincirin sürüşten hemen sonra sıcakken yağlanması daha iyidir, çünkü yağ, baklaların arasındaki o-ringlere daha iyi nüfuz edecektir.
Köpüklü bir yıkama ile motosiklet temizliği ya da motosiklet zincir temizleme işlemi yaptıktan sonra doğal olarak zincirdeki yağ azalır ve arınır. Bu yüzden motosikletinizi yıkadıktan sonra tekrar yağlamanız gerekir. Ama unutmayın ki zinciri yağlamadan önce motorunuzun iyice kuruduğundan emin olmanız gerekir.
Gaz yağı, motosiklet zinciri temizliğinde sıklıkla kullanılır. Gaz yağı, ziftlenmiş araçlarda ve reçine temizliğinde sıklıkla kullanılır.
Zaman içerisinde triger zincirinde de esneme olabilmektedir. Bu esneme değişim vaktinin geldiğini göstermektedir. Aynı zamanda esnemeye bağlı olarak eksantrik zinciri sesi de ortaya çıkmaktadır. Değişim gerçekleşmemesi halinde bu zincir kopacak ve daha büyük sorunlara neden olacaktır.
Eksantrik zinciri , eksantrik milinin krank milinden aldığı hareketle dönmesini sağlar, böylece valf açılır. Kranktan elde edilen hareket, motorda eksantrik milini bir zincir vasıtasıyla döndürür. Zamanlama zinciri olarak da adlandırılır.
Arabalarda motor triger kayışı veya zinciri kopmasının en büyük nedeni uzun yıllar boyunca kullanılmış olması ve aşınmasıdır. Genellikle motor kayışı koptuğunda motordaki Krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi birçok önemli parçaya da zarar verebilir.
Ama ortalama ölçü olarak şu verilebilir: Motor boşta iken zincir durduğu noktadan yukarı veya aşağı 1.5 cm. civarında oynayacak gerginlikte olmalıdır.
Ayrıca, daha önce söylediklerimizi tekrarlamak için WD-40, motosiklet zincir yağı olarak kullanılmamalıdır. Motosiklete özel bir zincir yağı satın alın. Zincirinizi doğru şekilde yağlamak için, zincirin üst kısmına aldığınız yağı püskürtmelisiniz.
Motosikletlerde en çok kullanılan sistem zincirdir. Dayanıklıdır, yüksek devirlerde, zorlamada iyidir. Kayış genelde scooterlarda kullanılıyor. Çünkü vites sistemleri buna göre.
Zincir gergisinin görevi, tüm çalışma koşullarında eksantrik zincirini germek ve motorun çalışması nedeniyle zincirde aşınma meydana gelse bile istenmeyen titreşimleri önlemektir.
Triger Kayışı Koptuğunda Yapılacaklar
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
Triger Kayışı Kaç Km'de Değişir? Triger kayışının değişimi sadece kullanım süresi dolunca yapılmamaktadır. Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
Zincirin Değişmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılır? Triger zinciri genelde kopmadan değişimi geldiğini size sesli olarak hissettirir. Başlarda ufak metal sesi ile başlar ve daha sonra ise şıkır şıkır ses gelir. Daha da inat ederseniz muhtemelen ses artacak ve bir zaman sonra kopacaktır.
kolay kolay kopacak bir parça değil egzantirik zinciri. motoru çok zorlamazsan sadece ses yapar, ama kopma durumunda pistonlar kırılabilir ve motor pert olur. Bildiğim kadarıyla 50 bin km ömrü var egzantirik zinciri ve paletlerinin...
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri