Yeni otomobil yeni sıfır km bir araç satın aldıysanız ilk üç sene boyunca muayeneye ihtiyacınız olmaz. İlk muayeneden sonra ise 2 yılda bir aracınızı muayene ettirmeniz gerekir.
Fakat sıfır alınan araçlar için küçük bir ayrıntı söz konusudur. O da muayenenin süresi ile ilgilidir. Sıfır araç alan kişiler 3 yıl sonra ilk araç muayenesine gitmelidir. Sonraki muayeneler ise yine 2 yılda bir yapılır.
Kısacası hususi otomobilinizi sıfır olarak aldıysanız 3 yaşına girdiği zaman ilk muayeneye götürmeniz gerekmektedir. Daha sonra 5, 7, 9 ve devam eden her iki yılda bir, aracınızın tekrar muayeneye girmesi gerekir.
Aracınız otomobil sınıfında değerlendirilir ise muayene periyodunuz ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir olarak, kamyonet sınıfında değerlendirilir ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Yeni otomobil yeni sıfır km bir araç satın aldıysanız ilk üç sene boyunca muayeneye ihtiyacınız olmaz. İlk muayeneden sonra ise 2 yılda bir aracınızı muayene ettirmeniz gerekir.
Araç Muayene Süreleri
Ticari araçlar (taksi, kamyonet vb.) Yani eğer sıfır bir binek otomobil aldıysanız, ilk muayeneyi satın aldıktan 3 yıl sonra yaptırmalısınız. İlk muayeneden sonra ise her 2 yılda bir aracı muayeneye götürmeniz gerekiyor.
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
SUV araçlara muayene kaç yılda bir yapılır? SUV araçlar da tıpkı binek araçlar gibi ilk alındığı zamandan itibaren 3 yıl sonra muayeneye girmek zorundadır. 3 yıl dolduktan sonra bu süre, her iki senede olarak düzenlenmiştir.
Ama az km. yapılıyorsa 3 yıl daha iyidir. Burada araba kullanma kriteri olarak yıllık 10.000 km. alınabilir, yılda 10.000 km.den az kullananlar için araba değiştirme süresi 3 - 4 yıl olarak uygundur. 50.000 km.altındaki arabaların 2.el değerlerinin daha yüksek olduğu bilinen bir gerçektir.
Günümüzde üretilen yeni arabaların tahmini kullanım süresi 15 yıl kabul edilir.
Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet. Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
2 yılda bir yapılan muayene süreçlerinin kaçırılması için birkaç ay öncesinden tüm yeterlilikler hazır bir hale getirilmelidir. Bununla birlikte aracın ticari olarak kullanılıyor olması halinde yıllık olarak muayeneleri yaptırılmalıdır.
Unutmayın: Hususi (binek) otomobillerin, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir; diğer ticari statüsündeki araçların (taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dâhildir) ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik olarak zorunlu araç muayenelerinin yaptırılması zorunludur.
Hastaların üniversite hastanelerine ve özel kliniklere tedavi amacıyla başvurdukları andan itibaren yapılacak tedaviyi belirlemek, tedavinin sonraki aşamalarındaki izlenecek yolları netleştirmek için yapılan muayene işlemine “ilk muayene” oral diagnoz denir.
E devlete girilir. Araçlarım bölümüne girilir. Ardından muayene geçerlilik tarihini öğrenmek istediğiniz araç seçilir. Araç ile ilgili bilgiler kısmından ise son muayene geçerlilik tarihi öğrenilebilir.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Farklı araç için belirlenen muayene ücretileri şöyle: Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Yömork: 1.130,44 TL. Otobüs, Kamyon, Çekici, Tanker: 1.528,10 TL.
Unutmayın: Hususi (binek) otomobillerin, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir; diğer ticari statüsündeki araçların (taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dâhildir) ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik olarak zorunlu araç muayenelerinin yaptırılması zorunludur.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Egzoz Emisyon Ölçüm Bedeli Ne Kadar? 2023 yılı için egzoz emisyon ölçüm bedeli KDV dahil 183,05 TL'dir. İstasyon tarafından farklı bir ücret talep edilmesi durumunda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne şikâyette bulunabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri