Motordan Tıkırtı Sesi Gelmesi Böyle bir arıza durumunda volanlar, motor dengesini sağlayan parçalardan olduğu için krank mili başta olmak üzere birçok motor parçasında sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle tıkırtı benzeri sesler motordan geliyorsa acilen aracın teknik servise götürülmesi gerekir.
Motor Vuruntusu hava-yakıt karışımının buji marifetiyle değil de bölgesel olarak aşırı basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması ve bunun sonucunda çok hızlı basınç yükselmesi ile duyulabilir bir ses oluşturan kendiliğinden tutuşma olayına vuruntu denir.
Bunun nedeni arızalı bir yağ pompası veya tıkalı bir yağ filtresi olabilir. Soğuk havalarda çok kalın bir yağ viskozitesi kullanmak, üst supaplara yağ akışını engelleyebilir. Bu da ses ve aşınmalara neden olabilir. Aşınmış, sızdıran veya kirlenmiş iticiler, supapların ses yapmasına neden olabilir.
Motordan Gelen Sesler
Örneğin klima pompasından veya turbodan kaynaklı olarak motor bölümünden ses gelebilir. Özellikle ikinci el araç alıyorsanız motordan gelen sesleri daha çok önemsemeniz gerekir. Çünkü ileriye dönük olarak size fikirler verir.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
İlgili 20 soru bulundu
Yağ eksikliği veya kirliliği nedeniyle oluşan tıkırtı sesi, yağ değişimi yapılarak giderilebilir. Yağ pompası arızası durumunda ise, yağ pompası değiştirilmelidir. Valf veya piston arızası durumunda ise, arızalı parçalar onarılmalıdır. Silindir kapağı arızası durumunda ise, silindir kapağı onarılmalıdır.
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Motor Yatak Sesi Nedir? İstenilen düzeyde yağlamanın yapılamadığı ya da komple yağsız kalan motorlarda, motor yatak sarması denilen mekanik arızalar oluşur. Bu arızalar nedeni ile motor normalden farklı bir ses çıkarmaya başlar. Normalüstü bu sesler motor yatak sesi olarak tanımlanabilir.
Genellikle sesten başka hiç bir zararı yok. Sesin önüne geçmek için bazıları teflon kaplı pistonlar çıkardılar, fakat teflon sıyrılınca yine ses yapabiliyor. Motor yağına son derece duyarlı.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Genellikle ıslık ve uğultu şeklindeki seslerin araçtaki rulman sorunlarına işaret ettiği bilinir. Aks bilyesi ise en çok rastlanan sorunlardan biridir. Eskime, yağsız kalma, yıpranma ve gevşeme problemleri, bu tür seslerin ortaya çıkmasına neden olur. Uzman desteği ile bu sorunlar kolaylıkla giderilir.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Motorun yatak sarması, genellikle düşük yağ basıncı veya yetersiz yağlama nedeniyle meydana gelir. Yağın yetersiz olması, yatak yüzeyinde sürtünme ve ısınmaya neden olur. Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir.
Yatak Saran Araba Yürür Mü? Evet, hem çalışır hem de hareket edebilir.
Pistonun silindir deliğine yandan vurmasının nedeni, çoğu zaman biyel çubuğunda bir kaçıklık hatasından (eğilme veya özellikle torsiyon) kaynaklanır: Piston, kaldırma hareketi esnasında motorun boyuna ekseninde sallanır ve bunun sonucunda devamlı taraf değiştirerek silindire vurur.
Motor yağının sulanarak incelmiş olması motor parçaları yüzeyinde ki yağlama yağı filminin kaybolmasına neden olur. Piston ve silindir yüzeyleri arasında yağsız kuru çalışma meydana gelir piston sarması arızası oluşur.
Yağlama eksikliği: Motorun yağlama sistemi yeterli değilse, yatak yüzeyleri aşınır ve çizikler oluşur. Bu, yatak sarmasına neden olabilir. Kirli yağ: Kirli yağ, motorun yağlama sistemindeki parçaların aşınmasına neden olabilir. Yağ, motorun içindeki parçaları koruyan ve temizleyen bir işleve sahiptir.
İçten yanmalı motorlarda pistonlar, silindirlerin içerisinde hareket eder. Silindirlerin aşınması ve büyümesi ya da pistonların deforme olması ve küçülmesi durumunda motordan sanki bir cisme vuruluyormuş gibi ses çıkar. Sesin kaynağı piston ya da silindirler olduğu için dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gerekir.
Eğer tak tak sesi rölanti halinde dururken ve gaza aniden yüklenince artan şekilde geliyorsa motor kulağından olma ihtimali çok yüksek olacaktır. Tersi şekilde rölantide bir problem yaratmıyor ve yolda vites geçişleri esnasında artan bir tıkırtı takırtı varsa şanzıman kulağı olma ihtimali çok çok kuvvetlenecektir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri