Bir motosikletin en önemli yedek parçalarından biri olan fren sistemi sürücülerin frenleme de odak noktasıdır. ABS özel olarak geliştirilmiş bir fren sistemidir. Açılımı ise anti-lock braking systemdir. Biz bunu ABS diye kısaltabiliriz.
sert bi fren koy tekerlekler kilitlenmiyor ve fren pedalı sana tak tak diye tepki uyguluyorsa abs vardır.eğer frene bastığında araba kızaklıyorsa abs yoktur...
Canımdan önemli değil hiçbir şey. absli motor sayısı artıkça zamanla piyasadaki oranı da artacaktır fakat fiyata yansıyan kısmı azalmadıkça yeteri kadar yaygınlaşmaz.
ABS (Anti-Lock Braking System ) Nedir? Motosiklette abs fren kilitleme karşıtı fren sistemi olarak bilinmektedir. Fren sisteminin ana amacı frenleme yapıldığında lastiğin kilitlenerek kaymasını engellemektir. Frenleme esnasında dişi sıkan balatalarda ki baskıyı azaltarak lastiğin dönmesine imkan vermektedir.
ABS tetiklendiğinde, pompa, fren basıncını saniyede birkaç kez hızlı bir şekilde düzenler. Bu da tekerleğin kilitlenmesini önlerken, motosikleti olabildiğince etkili bir şekilde yavaşlatır.
İlgili 29 soru bulundu
ABS kilitlemesiz fren sistemi sayesinde r25 sürücüsü, ıslak veya kaygan koşullarda çekiş azaldığında bile güven içinde sürüş yapabilir. Motor konumu ve araç boyutları sayesinde r25, Supersport motosikletler için ideal düzen olarak kabul edilen yarı yarıya ön/arka ağırlık dağılımına sahiptir.
ABS Nasıl Çalışır? Otomobilin seyri esnasında fren pedalına eni ve sert olarak basıldığında, ABS otomatik olarak devreye girmektedir. ABS, güvenli bir sürüş sağlamak amaçlı geliştirilmiştir. ABS ile tekerleklere uygulanan fren basınçları ayarlanır ve tekerleklerin kilitlenmesinin önüne geçilir.
ABS fren basıncını modüle ederek tekerleklerin kilitlenmesini önlerken, CBS frenleme kuvvetini ön ve arka tekerlekler arasında dağıtır. Bu sistemlerin her ikisi de dengeyi artırır, durma mesafelerini azaltır ve sürücüler için daha kontrollü ve öngörülebilir bir frenleme deneyimi sağlar.
Maalesef CBR 250 modellerinde de kullanılmayan ABS fren sistemi CBR 125 modelinde de yoktur.
Bu sistem, balataların fren üzerinde oluşturduğu sürtünme sayesinde aracın yavaşlamasına ve durmasına izin verir. Fren pedalına basıldığında, kaliperin pabuçlar üzerinde hareket etmesini sağlayan bir hidrolik pompa etkinleştirilir. Bunlar disklerle temas ederek sürtünme oluşturur ve arabanın hareketini yavaşlatır.
Bazı araçların dört tekerleğinde de ABS bulunurken bazılarının sadece arka tekerleğinde bulunuyor. Örneğin eski model ve bazı spor araçlarda arka teker ABS'lere rastlayabilirsiniz. Ancak dört tekerleğinde de ABS sistemine sahip olan araçlar daha güvenli bir sürüş imkanı sunuyor.
Common Brake System: Ortak fren sistemi. Honda'nın bazı motosiklet modellerinde yer alan bir frenleme sistemidir. Sisteme göre arka fren sıkıldığında ön fren de ön tekerleğe yaklaşık olarak %30 oranında güç uygular ve bu sayede aracın daha kısa bir fren mesafesinde durması sağlanır.
ABS fren sistemi arızası olan araç ve ABS lambası yanan araç muayeneden geçemez. ABS'de uygun olmayan tadilat yapılması, ABS'nin bozuk olması ya da ikaz bildirimi vermesi durumunda TÜVTÜRK ağır kusur sayar.
Bir araca sonradan ABS takmak istiyorsanız o marka model aracın ABS'li versiyonunun tüm parçalarını almanız gerekecektir. ABS montajı yapmak kolay bir iş değildir. Öyleki fabrikadan ABS ile çıkan araçlarda ABS arızası yaşandığında çözümü bir hayli uğraştırır. ABS'nin gerekli tüm elemanları araca montajlanır.
Yanılmıyorsam hız olarak 15 km/saatin altında ABS nin devreye girmesi yasak. Devreye girdiği anda hız mutlaka 15 km üzerindedir.
30.07.2004 'den sonra trafiğe çıkan M1 sınıfı Otomobil ve N1 Sınıfı Kamyonet dışında kalan tüm araçlarda ABS zorunludur.
Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir.
2019 yılından beri ülkemize artık gelmeyen, ancak motora yeni başlayacaklar için en iyi 125 cc modellerinden biri olan Yamaha MT 125 videosu sizlerle. Videoda ki model 2016 abs olmayan modeli.
Günümüz CBR 125 'leri 110 km'den sonra mızıkçılık yapmaya başlarlar. Düz yolda 120'yi görürler, yokuş aşağı, rüzgar arkadan felan eserse, blabla 130 km'leri de gördüğü olur. Ama motosikletin canı 100-110 'dur. Uzun yol yapabilirsin, sırtın bacakların dik motora göre biraz ağırır.
ABS, “Anti-lock Braking System” yani "Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi"dir. Adındanda anlaşılacağı gibi fren sisteminin ani frenlemede kilitlenmesini önler ve bu da fren mesafesinin kısıtlanmasını sağlar. Yani aracın ani bir durumda fren yapabilmesini sağlar.
Denizcilik alanında faaliyet gösteren Amerikan klas kuruluşudur. Merkez ofisi Houston, ABD'de bulunmaktadır.
ABS ışığının uyarı şeklinde yanması, frenleme sisteminde bir problem olduğu anlamına gelir. Araçlarda yer alan ABS ışığı anti fren kilitleme sistemi problemleri durumunda yanar. Bu ışıklar çoğu zaman kehribar renklidir. Bazı durumlarda ise sarı, turuncu ya da kırmızı renklerde yanabilir.
Abs'li frenler sert frenlemenin gerekli olacağı bazı yol koşullarında sürücülerin aracı daha iyi kontrol etmesine yardımcı olur. Abs fren sistemine sahip olmayan araçlar, kaygan bir zeminde frenleme yaptıklarında tekerleklerde kitlenme yaşanacaktır.
ABS sisteminin temel prensibi, fren mesafesini kısaltmak olsa da amaç bundan çok daha fazlasıdır. Otomobilin durma kabiliyetini artıran, sürüş hâkimiyeti sağlayan bu sistem, ani fren gerektiren durumlarda aracın fren mesafesini kısalttığı gibi sürücüye kontrollü fren imkânı sağlar.
Sınırları daha da zorlayabilmeniz için yeni YZF-R6'da 6 modlu Çekiş Kontrol Sistemi, Hızlı Vites Değiştirme Sistemi (QSS) ve ABS vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri