Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Eğer motor arıza lambası kırmızı renkte yanıyor ise motorda yaşanan sorun arızanın da ötesine geçerek kritik bir problem olduğunu gösterir. Kırmızı lambanın görülmesi halinde aracın sürüşü hızlı şekilde durdurulmalı ve en kısa sürede destek çağırılmalıdır.
Ayrıca zaten yağ yakması durumunda da iyi bir servise veya ustaya göstererek aracınızın motorunun bitik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Egzozdan farklı renkte ve yoğun şekilde duman gelmesi de motorun bittiğine işaret teşkil edebilir. Aynı şekilde egzozdan yağ gelmesi de bu işaretlerden kabul edilir.
Teorik olarak bir motorun omru sasisinin omru kadardir. Yani sasiye 100 yil bir sey olmadiysa o motora bir sey olmaz. Motor yatak sarar yatagi degisir yola devam eder, piston kirar piston degisir yola devam eder.
İlgili 32 soru bulundu
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
Uzun bir süre boyunca motosikletinizi çalıştırmamanız durumunda akünüzün boşalması oldukça olası. Bunun önüne geçmek için, motosikletiniz garajda beklerken motosikletinizin üreticisinin tavsiye ettiği yöntemle akünüzü şarj etmelisiniz.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Motor üflemesi motorda oluşan aşınmalar sonucu meydana gelen çizik ve boşluklardan aracın yağ haznesine dolan ve yağ kapağını açtığımızda duman çıkmasına neden olan aşınma türü arızadır. Bu arıza kullanıma bağlı olarak nuks edebilmektedir .
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Yakıt Sistemi Sorunları: Yakıt enjeksiyon sistemi veya yakıt pompası ile ilgili sorunlar, motorun yakıt-hava karışımını düzenleyememesine yol açar. Bu tür sorunlar da motor arıza lambasının yanmasına yol açabilir.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Motor arıza lambası sürekli yanıyor: İkaz ışığı sürekli yanıyorsa, uyarının rengine bakın. Eğer sarı renkliyse aracınızı servise kadar götürebilirsiniz. Eğer kırmızıysa hemen araçtan inin ve çekici çağırın.
Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Motor rodaj kısaca, aracın ilk dönemde daha dikkatli ve fazla zorlanmadan kullanılması temeline dayanıyor. Bunun için ilk başlarda araç kullanılırken yüksek devirde uzun süre kalmamalı, ani ara hızlanmalardan kaçınmalı, yüksek hızlara çıkmamalı ve ani ya da sert frenden uzak durmalısınız.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Motor parçalarının aşınması, aracın çekişinin düşmesine neden olur. Motor yağının eksilmesi, sürtünmenin artmasına ve içerisinde yer alan parçaların aşınmasına yol açar.
Silindirle segmanlar arasında boşluk artıkça patlama esnasında basınç yitimi yaşanır. Bu da motorun çekişten düşmesine sebep olur. Basınç (kompresyon) kaybının oluşması durumda motorun üflüyor olduğu anlaşılır. Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur.
Bir motorun rektifiye işlemine girmesini gerektiren iki ana sebep bulunuyor: Motor yataklarının aşınması ve piston halkalarının iyi oturmaması. Herkesin bildiği gibi krank mili, rot ve piston gibi motor parçaları serbestçe hareket etmelerini sağlayan yataklara sahip.
Gömlek ve piston hariç olmak kaydı ile üst motor ekipmanlarının revizyona uğraması olayına yarım motor adı veriliyor.
Bu değer benzinli araçlar için belirlenmiştir. Dizel araçlar için belirlenen rektifiye süresi 600.000 kilometredir. 600.000 kilometreyi dolduran dizel araçlara rektifiye işlemi uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri