Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir. Türkiye'de de Adana, Gaziantep, Mardin, Mersin, Şanlıurfa gibi Arap kültüründen etkilenen güney ve sınır bölgelerinde tüketilen bir içecektir.
Geleneksel olarak kulpsuz, küçük bir fincanla veriliyor ve fincan yarısına kadar dolduruluyor. Ayrıca mırrayı tek seferde içmelisiniz ve iki fincandan fazla içemezsiniz. Çok daha ilginci mırrayı içtikten sonra masaya fincan bırakılmaz. Mırra bittikten sonra kahve servisini yapan kişiye geri vermelisiniz.
Geleneksel olarak kulpsuz, küçük tek bir fincan ile ikram edilen mırranın servisinde saygıya önem veriliyor. Mırra, yaşlıdan gence doğru sunuluyor, böylece birlik duygusunun pekiştiğine inanılıyor. Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir.
Mırranın en çok bilinen faydaları arasında karaciğer hastalıklarının önüne geçmesi sayılmaktadır. İçenlerin metabolizmalarını hızlandırması sayesinde kişilerin daha canlı ve daha enerjik hissetmelerini sağlar. Doğal bağışıklık sistemini güçlendiren mırra, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterir.
Mırra, koyu ve yoğun aromaya sahip olan sıcak içimli bir kahvedir. Bu kahve, özel bir demleme yöntemi ile hazırlanıp sunulur. Türk kahvesine göre apayrı bir lezzeti vardır, ikisinin herhangi benzerliği yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
“Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir görev üstleniyor. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir yeri var. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Mırranın, ayrıca vucudu dinç tutuyor ve yorgunluk giderici etkisi de bulunuyor.
Kürt kahvesi İçeriğinde menengiç,kakule,keçiboynuzu hindistan cevizi kreması bulunur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi hafif olup köpük oranı fazladır. Hafif kahve sevenler için güzel bir kahvedir.
Mırranın hazırlanışı şöyle: "Gümgüm (Büyük Cezve) su ile doldurulur, ocağa konur. Su kaynadıktan sonra yarım kilo kahve içine atılır. İki saat kaynadıktan sonra ateşten indirilir. 20 dakikalık süzülmeye bırakılır bittikten sonra kahve 2 saat daha kaynatılır ve süzülmeye bırakılır. Böylece mırra hazırlanmış olur.
“Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir görev üstleniyor. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
Eskiden özellikle aşiret zamanında fincanın yere indirilmesinin üç farklı cezası vardır. Bu cezalar acı kahveyi (mırra) dağıtan kişi bekâr ise o evlendirilir, evli ise fincanın içi altın ile doldurulur ya da altın değerinde bahşiş verilir.
mirra kurtce'de olum demektir, bu kahve de taziye evlerinde icilen bir aci kahvedir. ayni fincandan icmek "acinizi payla$iyorum" anlamina gelir.
Doğru yöntemlerle saklandığında uzun süre ilk günkü tazeliğini koruyabilen kahve, eğer gerekli koşullar sağlanmazsa maalesef bozulabilir, bayatlayabilir ya da aromasını kaybedebilir.
Mırra kahvesi hepimizin bildiği gibi Türk kahvesi fincanlarında servis edilmez. Acı ve ağır bir tadı olduğundan minik ve özel kulpu olmayan fincanlarda ikram edilir. Yapım aşamasında kakule bitkisinin tohumlarından faydalanılan mırra kahvesine aroma veren kakuledir.
İyice demlenen kahve tortusundan ayrılması için “Mutbak” adı verilen bir başka kaba aktarılır. Üzerine tekrar kahve ve su eklenip kaynatılır. Bu işlem, kahve tortusundan ayrılıp özü kalana dek tekrar edilir. Sonunda pekmezimsi bir kıvama sahip olan mırra şişelere konularak saklanır.
Dövülen çekirdekleri mırra cezvesine alınarak su eklenir. Kısık ateşte pişirilir. Küçük porsiyonlar halinde servis edilir. Afiyet olsun.
Commiphora myrrha, Afrika'da özellikle Yemen, Somali, Suudi Arabistan ve Etyopya'ya özgü bir bitkidir. Kızıldeniz, Hint Okyanusu kıyılarında da yetişmektedir. Arapça “murr”, Hintçe'de “bol, bola ya da hirabol”. “Mürrüsafi” ve “mirra" olarak da bilinir.
Dibek Kahvesi Nedir? Kahvenin öğütülüş şekli bakımından klasik Türk kahvesinden ayrılan Dibek kahvesi sağlığa olan bir çok faydası ile bilinir. Kavrulmuş olan kahve çekirdeklerinin taş ya da tahta dibeklerde el emeği ile dövülmesi sonucunda elde edilen kahveye Dibek kahvesi denir.
Mırra kahvesini hazırlarken özellikle tercih edilmesi gereken bir kahve çeşidi yoktur. Mırra kahvesi aslında bir kahvenin hazırlanma ve pişirme şeklidir. İstediğiniz kahve ile Mırra'yı yapabilirsiniz. Bu kahveyi diğerlerinden ayıran özelliği ise 'dibek' adı verilen bir havanda çok inceltilmeden dövülmedisidir.
Süryani kahvesi, geleneksel lezzet Türk Kahvesi 'nin Mardin Süryani sunumuyla birleşmesinden doğmuştur. Mardin' e has içerisinde kakule aroması bulunan Süryani kahvesi, kahvenin tam tadını almanızı sağlıyor. Türk kahvesi şeklinde sunum edilen kahvenin farkı, yoğun tadından gelmektedir.
Kürt (menengiç) kahvesinin, Türk kahvesinin atası olduğu, aslında Türk kahvesi isminin de bu kahveden türediği çeşitli yerlerde anlatılır. Bunun nedeni de, menengiç kahvesinin Fransa gibi Avrupa ülkelerine “qehweya kurd” ismiyle ihracatının yapılmış olmasıdır.
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Kafeinin de nitrik oksit olarak bilinen ve damarları genişleten, damar duvar stresini ortadan kaldırmaya yardımcı olan maddelerin salınımını artırıcı ve oksidasyonu önleyici etkisi bulunuyor.
Arap Kahvesi Zayıflatır Mı? Kahve çekirdeklerinin genel özellikleri arasında yağ yakımına ve sindirime yardımcı olması olsa da, henüz bu kahve hakkında yapılmış kesin bir çalışma bulunmamaktadır.
Kaynatma işleminin sonunda kahve telvesinin üzerinde kalın bir sıvı oluşur, buna ''şerbet'' adı verilir. Şerbet süzülür ve ''mutbak'' denilen, mırra için özel hazırlanmış güğüm benzeri bir kaba konur. Kaynatma işlemi devam ederken üzerine 2-3 kilo kahve çekirdeği ve su eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri