Mısır alerjisine sebep olan besin proteini zeindir. Hem çiğ hem de pişmiş mısırın yanı sıra mısır ürünleri ile üretilen gıdaların yenmesi sonucu alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
Mısır alerjisi, çok yaygın bir alerji değildir ancak meydana geldiğinde son derece şiddetli olabilir. Belirtiler kaşıntı, kızarıklık ve burun tıkanıklığından hırıltılı solunum, boğaz şişmesi ve şoka (anafilaksi) kadar değişebilir.
Düşük histamin seviyelerine sahip olduğu için güvenle tercih edilebilecek yiyecekler: Elma, şeftali, kayısı, kavun, kiraz, vişne, yaban mersini, üzüm, kestane, kızılcık gibi taze meyveler. Mısır ve patates nişastası
Her ne kadar nadir görülse de mısır, tehlikeli bir alerjen besindir. Bu durumda, mısırın pişmiş, çiğ, şurup veya unu olsun tüm formlarından uzak durmanız gerekir.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
İlgili 18 soru bulundu
Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Bazı besinlere karşı gelişen alerjiler zaman içerisinde düzelme eğilimindedir. İnek sütü, yumurta gibi besinlere bağlı alerjiler yaşa bağlı olarak geçebilir, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri çok uzun yıllar hatta yaşam boyu devam edebilir.
Uzmanlara göre, özellikle astım hastalarının uzak durması gereken bir besindir. - Kan şekerini yüklettiği için diyabet hastalarının tüketmemesi gereken bir yiyecektir. - Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur.
Mısır alerjisine sebep olan besin proteini zeindir. Hem çiğ hem de pişmiş mısırın yanı sıra mısır ürünleri ile üretilen gıdaların yenmesi sonucu alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Tüm mısır ürünleri zein içermez, ancak mevcut gıda etiketlemesi kapsamında olmadığı için bunu bilmek zor olabilir.
Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir. Eğer mısır yedikten sonra mide ağrısı, şişkinlik, sindirim problemleri yaşıyorsanız aslında mısır size dokunmuyordur.
– Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar. -İyi pişirilmeyen mısır, tüketildiğinde diş ve diş etlerine zarar verir. Ancak mısır kararlı ve tüketimi aşırıya kaçılmadığında sağlığımız açısından faydalı olabiliyor.
Histamin mast hücrelerinden salınır.
Allerjik süreçlerde mast hücrelerinden salınan histamine ek olarak gıdalarla da vücuda histamin girişi olur. Dolaşımda bulunan serbest histamin (hücre dışı) diamin oksidaz enzimi tarafından yıkılır. Yıkım ürünü imidazol asetaldehit böbrekler yolu ile vücuttan atılır.
Vücut fonksiyonları için vazgeçilmez bir bileşik olan histaminin vücuttaki miktarı yükseldikçe, baş dönmesi, baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı, tansiyon bozukluklarına yol açar.
Alerjiye en sık sebep olan besinler
İnek sütü, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri (karides, kerevit, ıstakoz, yengeç), kabuklu kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz), yaban mersini, domates, çilek, çikolata, ketçap, mayonez, margarin, bal gibi yiyecekler en sık alerjiye yol açan besinlerdir.
* Asitli meyveler: Kivi, limon, ananas, erik, çilek, üzümsü ve dutsu meyveler. * Bakliyatlar: Özellikle kabuğuyla tüketilen bakliyatlar, alerjinin belirtilerini arttırabiliyor. NOT: Tüm bunların yanı sıra çiğ yumurta akı, maya içeren yiyecek ve içecekler ile domates, alerjiyi tetikleyen gıdalar arasındadır.
Alerjik hastalıklar koronavirüs riskini arttırmaz. Alerjik nezle ve göz alerjisi olanlar burun kaşınması ve göz kaşınmasında ellerinin dış yüzeylerini kullanmalıdırlar.
Hayvan kepekleri, Toz akarları ve havadaki küf gibi alerjenler, Başta yer fıstığı olmak üzere ağaç fıstığı, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi bazı gıdalar, Arı, eşek arısı ya da yaban arısı gibi böcek sokmaları.
√ Mısır, seyahat açısından tehlike sınıflandırmasında Türkiye ile aynı kategoride yer alıyor. Yani Türkiye'de yaşayıp Mısır'ı tehlikeli bulmak çok da doğru bir yaklaşım sayılmaz.
Mısır pek çok alanda kullanılan, sağlığa zararı olmayan yaygın bir besin kaynağıdır. Soslar, yağlar, unlar gibi çeşitli alanlarda kullanılan mısır bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerji; bağışıklık sisteminin zararlı olmayan bir maddeyi zararlı olarak görmesi sonucu ortaya çıkar.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için probiyotik olarak kefir ve yoğurt kullanılması durumunda alerjilerin azaldığı söylenebilir” ifadelerinde bulundu. tarafından sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri