Mısır da zeytin gibi tanımlama olarak nereye koyacağımızı anında bilemediğimiz besinlerden biri. Sebze mi, meyve mi? Söyleyelim, mısır o tatlı küçük sarı taneleriyle bir meyve.
Mısır bir meyve, bir tahıl ve bir sebzedir. Botanik olarak konuşursak, mısır bir meyvedir. Mısır bitkisinin çiçeğinden veya yumurtalığından üretilir. Spesifik olarak mısır, tohum kabuğunun ve etin sıkıca birleştiği tek tohumlu Buğdaysı meyve veya karyopis olarak sınıflandırılır.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
Özellikle tahıl çeşitlerinden buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik (pirinç) dünya çapında ekonomik değere sahiptir. Tahıllar; un, ekmek, makarna, bisküvi gibi birçok yiyeceğin hazırlanmasında kullanılır.
Eğer yediğimiz şey bitkinin yumurtalıkları veya üremede görev alan başka bir bölümünden elde edilmişse onları meyve olarak sınıflandırıyoruz, geriye kalanların hepsine de sebze diyoruz. Pritts, "Mısır, mısır bitkisinin çiçek/yumurtalık kısmından elde edilen bir tohum, o yüzden teknik olarak bir meyve" dedi.
İlgili 34 soru bulundu
Mısır da zeytin gibi tanımlama olarak nereye koyacağımızı anında bilemediğimiz besinlerden biri. Sebze mi, meyve mi? Söyleyelim, mısır o tatlı küçük sarı taneleriyle bir meyve.
Botanik olarak sarımsak (Allium sativum) bir sebze olarak kabul edilir. Arpacık soğanı, pırasa ve frenk soğanı ile birlikte soğan ailesine aittir. Kesin olarak, bir sebze, otsu bir bitkinin kökler, yapraklar, gövdeler ve soğanlar gibi yenilebilir herhangi bir parçasıdır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Salatalarda, limonatalarda kullanılan limon meyve mi sebze mi diye düşündüğünüz olmuştur elbet. Bu sorunun cevabı “meyve” olacaktır. Limonda tohumu taşıyan organ olduğu için limon sebze olarak bilinse de aslında bir meyve türüdür.
Mısır, Poaceae (buğdaygiller) familyasına ait tek çenekli (monocotyledon) bir bitkidir. Poaceae familyası içerisinde çiçeklenme biçimi bakımından diğer türlerden farklıdır.
Ananas da tropikal bir meyve olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir sap ya da yeşil yapraklara sahip değildir. Bu sebepten dolayı meyve olarak tanımlanmaktadır.
Havuç herkesin severek tükettiği bir sebze türüdür. Havuç köklü bir besin olarak yetiştiğinden, sebze olarak kabul ediliyor. Meyve olarak karıştırılsa da, doğrusu sebzedir.
Mısır, dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan bir tahıl bitkisidir.
Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen bir tarım bitkisi.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
İşte mısırın besin değerleri ve kalorisi... Köken olarak Meksika ve Orta Amerika'ya kadar dayanan mısır, bir tahıl bitkisidir. Mısır günlük metabolizma için gerekli kaloriyi sağlar, aynı zamanda vitamin A, B, E ve birçok mineral bakımından zengin bir kaynaktır.
Haşlanmış mısır tam tahıllı besinler grubuna girer ve içerisinde bol miktarda lif barındırır. Bu nedenle haşlanmış mısır özellikle diyet yapanlara önerilmektedir. Haşlanmış mısırın içerisinde yer alan bolca lif ve çeşitli vitamin ve mineraller sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.
Mısır ekmek yerine geçtiği için yüksek oranda karbonhidrat içerir. Bu oran kısa vadede enerji sağlarken, vitamin ve mineral içeriği sayesinde de uzun vadede enerji arttırma özelliği taşır. Yani enerji depolamak isteyen sporcular bolca mısır tüketebilirler.
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyvedir.
Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.
Eğer halsizlik ve yorgunluk gibi sıkıntıları çok yaşıyorsanız sarımsak sizin için faydalı olabilir. Kabızlık problemi yaşıyorsanız her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak size iyi gelebilir. Sarımsak bağırsaklarda bulunan parazitlerin yok olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri