Yumurtayı bir kasede iyice çırpın ve yağı karıştırın. Ekmeğin üstüne yumurtayı iyice yayın ve 200 derecede ısınmış fırında 35-40 dakika kızarana dek pişirin. Sertleşmeyen ve puf gibi kek gibi bir ekmek elde etmiş olursunuz.
Tavada Mısır Ekmeği İçin Malzemeler :
1 su bardağı dolusu mısır unu. 1 yemek kaşığı tepeleme un. 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet yumurta.
Faydalı Bilgiler: Mısır Ekmeğinin İçinde Ne Var? Mısır ekmeği hamuru için mısır unu, beyaz un, yoğurt, kabartma tozu ve su kullanmanız yeterlidir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirdiğinizde yumuşacık ve lezzeti tam yerinde olacak.
Mısır Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır? Sıvı yağ ve su hariç tüm malzemeler yoğurma kabına alınır, tahta kaşık yardımı ile güzelce karıştırılır. Unun ortası havuz şeklinde açılır, boşluğa sıvı yağın tamamı ve sıcak sudan 1 su bardağı kadar dökülerek kenarlardaki mısır unundan alınarak kaşıkla karıştırılır.
İlgili 19 soru bulundu
Mısır ekmeğinin hamurunun kıvamı kek hamurundan koyu, kurabiye hamurundan cıvık olacaktır. Yani hamuru avucunuzun içine alıp, sıktığınızda rahatlıkla avucunuzun içinden akıp, kayıyorsa, hamurunuz olmuş demektir.
Mısır ekmeği de yassı ekmektir ve orijinalinde sadece mısır unu, su, tuz ve tereyağı vardır. Neredeyse akışkana yakın bir hamur haline gelir ve tavada 2 parmak kalınlığında pişer. İçindeki tereyağından dolayı etrafı koyu kahverengi olur. Tutucu bir malzeme olmadığından (mısır da glüten yok) yerken dağılır.
Mısır Unlu Omlet - Yapılışı
Yumurtaları bir kaba kırarak tuz ile iyice çırpın. Mısır unu da ekleyerek çırpın ve kızdırarak yağ koyduğunuz tavada iki tarafı kızarana kadar pişirin. Üzerine karabiber serperek servis edin. Afiyet olsun.
Mısır ekmeği karbonhidrat ağırlıklı olup spor yapanlar için iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca magnezyum içermesi sebebiyle de bağırsaklara son derece de faydası bulunmaktadır. Özellikle bağırsak hastalıklarının giderilmesi için mısır ekmeği tüketimi önerilmektedir.
Öncelikle suyunuzu kaynatın tencereye alın tencerenin üzerine metal süzgeci yerleştirin. Ekmekleri süzgecin içine dizin tencerenin kapağını üzerlerine kapatın. İki dk sonra ekmeklerimiz yumuşacık. Ekmekleri yumuşaklıklarını kaybetmemeleri için hemen bezin içine sarıyoruz.
Mısır (darı) ekmeği : Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.
Cıvık ele yapışmayacak hale gelene kadar karıştırılır. Sonra oda sıcaklığında hamurun kabarması için yarım saat bekletilir.
Karadeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır.
Yumurta, besleyici özelliğinden dolayı ekmeği zenginleştirir. Vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Hamurun dokusunun yumuşak ve hafif olmasını sağlar. Yumurta olan ekmeklerde çiğneme daha kolaydır.
Diyet kahvaltılarında ya da ara öğünlerde ince bir dilim mısır ekmeği tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur; fakat ölçü dışına çıktığınızda, mısır ekmeği size kilo aldıran bir besin olarak yansıyacaktır. Bu nedenle mısır ekmeğini diyet beslenmenize eklerken porsiyon kontrolüne uymanız önerilmektedir.
TUZ İLAVESİZ TAM BUĞDAY UNLU EKMEK (400 gr)
İz miktarda fındık, susam, yumurta ve yumurta ürünleri içerebilir.
Diyet kahvaltılarında ya da ara öğünlerde ince bir dilim mısır ekmeği tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur; fakat ölçü dışına çıktığınızda, mısır ekmeği size kilo aldıran bir besin olarak yansıyacaktır. Bu nedenle mısır ekmeğini diyet beslenmenize eklerken porsiyon kontrolüne uymanız önerilmektedir.
Yanına en çok kuymak yakışır ama peynir zeytinle de afiyetle yiyebilirsiniz.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Tabii kuymağı da unutmamak lazım, içine tel peynir ve tereyağı koyulan ve kahvaltılarda tüketilen bu yemekte de mısır unu olmazsa olmazdır. Bunlara ek olarak mısır unu ile çorba, hatta kek, pasta gibi şekerli hamur işleri de rahatlıkla yapılabilir.
Yumurta ve sıvı yağ çırpılır, sonra un eklenir ve iyice karıştırılır. Tavada tereyağı eritilir, üzerine tuz serpilir ama fazla değil, çünkü yumurtanın üzerine de serpilecek. Sonra unlu yumurta tavaya yayılarak dökülür. İnce olursa, daha lezzetli olur.
Kaynayan suya mısır unu yavaş yavaş katılır, topaklanmaması için düzenli bir şekilde kıvamına gelene kadar karıştırılır.İçine peynir ilave edilip tekrar karıştırılır. Servis yapılacak kaba alınır. Ayrı bir kapta tereyağ mısır unu yağlaşının üzerine gezdirilir. Sıcak servis yapılır.
Ekmeğe kabarıklığını veren, mayanın ekmeğin içerisindeki o küçük gözenekleri oluşturmasına yardımcı olan gluten proteini mısırın içerisinde bulunmuyor. Sadece mısır unundan mayalı ekmek yapmaya çalıştığınızda ise sert kabuklu, kabarmamış ve gözeneksiz bir ekmek elde ediyorsunuz.
Beş su bardağı mısır unu ile 2 yemek kaşığı beyaz un karıştırılır. Üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı karbonat eklenir.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri