Vernik Ne İşe Yarar? Vernik, uygulandığı yüzeylerde bir süre bekletildikten sonra kalın bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, başta mutfak dolapları ve koltuklar üzere birçok mobilyanın çok daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Tiner ile karıştırılıp inceltildiğinde metal yüzeylerin daha parlak görünmesinde etkilidir.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Parlak ve yarı parlak özellikli vernikler, cam ve karton yüzeylerin yeni görünmesini sağlar. Şeffaf olarak bilinen vernikler ise ahşap ve seramik yüzeylerde sıklıkla tercih edilir. Malzeme, sadece metalik boyalı araçlarda geçerli olmak üzere arabanın parlaklığını artırmak için de son derece iyi bir seçenektir.
Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir. Yağ ya da alkol içinde çözünmüş reçineden oluşur ve yüzeye, çeşidine göre parlak veya mat görünüm verir. Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir.
Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir. Uygulandıkları yüzeyde isteğinize göre mat ya da parlak görünüm kazandırır. Sürüldüğü yüzeyin iklim şartlarına olan dayanıklılığının da artmasını sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Yaklaşık 1 saat kadar boyanın kurumasını bekledikten sonra vernik uygulanabilir. Vernik ile boyanın etkileşimi açısından 1 günden fazla ara vermeden uygulanmalıdır. Vernik iyi çalkalanmalı, hava soğuksa vernik kutusu uygun sıcaklıkta veya su içerisinde bekletilerek bir miktar ısıtılmalıdır.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Su bazlı boya ile ahşap boyanır mı? Su bazlı olmayan tüm boyalarla vernikli veya verniksiz şekilde ahşabı boyaması yapabilirsiniz.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Vernik, doğal reçine kullanılarak üretilen bir parlatıcı ve koruyucudur. Laboratuvar ortamında üretilen reçinelerle üretilen çeşitleri de mevcuttur. Son yıllarda solvent içermeyen su bazlı verniklerin kullanımı artmıştır. Bunun en büyük nedeni solvent gibi kimyasalların insan ve çevre sağlığına zararlı olmasıdır.
GÜVENLİ BİR UYGULAMA
Florür vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor toksisite açısından daha güvenlidir. Diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltır.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Boya veya vernik uygulanan yüzeyde toplu iğne bası görünümünde delikcikler veya küçük hava kabarcıkları görünümünde yüzey hatalarının oluşması. SEBEBİ: Uygun tiner kullanılmaması, sıcak havalarda çok kalın uygulama yapılması, birinci katın uygulanmasından sonra yeterli kuruma süresi verilmeden ikinci katın uygulanması.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Ahşabın doğal yapısına uygun olarak, reçine ihtiyacını da karşılamalısınız. Zımparalayıp pürüzsüz hale getirdiğiniz ahşaba, yağ bazlı bir reçine uygulayarak suya karşı dayanıklılığını arttırabilirsiniz.
Tik yağı (Teak Oil), doğal yağlarla formüle edilmiş, özel koruyucu katkı maddeleri ile hazırlanmış ahşabı besleyen ve koruyan yağdır.
Dokunma kuruması ortalama 20 °C sıcaklıkta ve yeterli hava akımı bulunan ortamlarda yaklaşık 4 saattir. İkinci katın uygulanması için hava şartlarına bağlı olmakla 12 ila 24 saat (Bir Gün) beklenir. Tik yağı uygulamasından sonra yüzeye vernik çekilmesine gerek yoktur.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Sprey boya üzerine vernik 3-4 kat olarak uygulanabilir. Kullanılan yüzeye göre ikinci ve üçüncü katlar 1 saat arayla uygulanmalıdır.
Boya tamamen kuruduktan sonra vernik uygulanabilir. Verniğin uygulanması, hem boyanın ömrünü uzatır hem de ona ekstra bir parlaklık ve koruma sağlar. Vernik, genellikle bir fırça veya rulo yardımıyla boya yüzeyine eşit bir şekilde dağıtılır. Verniğin tamamen kuruması için de belirli bir süre beklenmelidir.
Boya üzerine vernik yapılması; boyayı tozdan ve kirden korur. Ayrıca boyanın görünümünü eşitler. Boyanmış yüzeye vernik uygulanması daha parlak ya da daha mat bir görünüm sağlar. Bu sayede obje ya da mobilyanın her yerinin eşit derecede görünmesine yardımcı olur.
Cadence akrilik vernik; renk, parlaklık ve ultraviyole ışınlarına karşı dirençli uygulandığı yüzeye yüksek kalitede koruma ve film tabakası oluşturan bir vernik çeşididir. Yüksek yapışma gücüne sahip vernik kimyasal maddelerle ve sertleştiricilerle birleştirilip üretilen parlak, canlı ve şeffaf bir yapıdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri