Yağ kullanırken istediğiniz yağı kullanabilirsiniz. Ama tereyağı kullanırsanız mısırlarınız kararır. Yine de “Tereyağı kullanmak istiyorum” derseniz saf, arıtılmış olanları kullanarak kararmayı önleyebilirsiniz. En iyi sonuç için zeytinyağı veya ayçiçeği tercih etmelisiniz.
Derin bir tencere içine 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyup, yüksek ateş üzerinde ısıtın. Yağ iyice ısındıktan sonra üzerine 1 çay bardağı mısır ekleyin. Mısırın üzerine de 1 çay kaşığı tuz serpiştirin.
1.Tereyağlı Patlamış Mısır
Mısır patlatmak için 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile karıştıracağınız 1 yemek kaşığı tereyağını tencereye ekleyin. Hafif kızdıktan sonra mısırları ekleyip patlamaya bırakın. Sonunda çıkacak tereyağının mis kokulu lezzetine bulanan mısırları çok seveceksiniz.
Kapağını mutlaka kapatmalı ve patlama süresi boyunca açmamalısınız. Mısırlar patlamaya başladıkça tencereyi sallayarak patlamayan mısırların alta çökmesini sağlayabilirsiniz ama asla açıp karıştırmaya çalışmayın.
Tencereyi iki elinizle biraz sallayın ve orta ateşte ocağa bırakın . Patlamaya başlayınca tekrar biraz sallayıp ateşe bırakın ve ocağı kısık ateşe verin patlama azalınca ocaktan alın ve servis edin.
İlgili 21 soru bulundu
Tuzun eklenme zamanı da en önemli püf noktayı oluşturur. Mısırların tuzu iyice yemesi için tuzu kavurma yani karıştırma aşamasında eklemelisiniz. Mısırların rengi değişmeye başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılmalıdır. Patlama aşamasında mutlaka tencere kapak açılmadan arada bir sallanarak karıştırılmalıdır.
İlk olarak 1 tatlı kaşığı yağ ile mısırları patlatın; makinada patlatacaksanız yağ kullanmayın. Ardından farklı bir yerde 1 yemek kaşığı tereyağını eritin ve içerisine 2 yemek kaşığı baharat karışımından ekleyin; üzerine de göz kararı tuz ekledikten sonra mısırların üzerine dökün.
Yağ kullanırken istediğiniz yağı kullanabilirsiniz. Ama tereyağı kullanırsanız mısırlarınız kararır. Yine de “Tereyağı kullanmak istiyorum” derseniz saf, arıtılmış olanları kullanarak kararmayı önleyebilirsiniz. En iyi sonuç için zeytinyağı veya ayçiçeği tercih etmelisiniz.
Çünkü tereyağı mısırların tümü ya da çoğu patlayana kadar yanabilir ve bu da koyu renkli ve acımsı lezzete sahip patlamış mısırlar hazırlamanıza neden olur.
Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın. Aksi halde mısırlarınızı sertleştirirsiniz. Tuzu biraz daha haşlanmaya başladıktan sonra ilave edebilirsiniz. Daha yumuşak mısırlar elde etmek isterseniz yarı oranda süt yarı oranda da su kullanarak mısırlarınızı haşlayabilirsiniz.
Atılan tuz mısırın pişme süresini uzatacaktır. Eğer mısırı tuzlu seviyorsanız, yerken atmalısınız. Dilerseniz mısırlar kaynerken bir çay kaşığının ucuyla şeker atabilirsiniz. Bu hem mısıra tat verir hem de yumuşatır.
Mısır bitkisinin iyi bir verim için yetişme dönemi boyunca topraktan 500 mm su alması gerektiğini, toprakta 150 mm'lik bir suyun depolanması için 450 mm lik suyun gerektiği saptanmıştır.
Yağsız patlamış mısırın 100 gramında 338 kalori bulunmaktadır. Yağsız patlamış mısırın 1 porsiyonu (18 gr) 61 kaloridir.
Bu oran yaklaşık % 14 civarında olmalıdır. Bu nedenle mısır tanesinin üzerine küçük bir delik açılıp tane güneşte bekletilirse ya da ısıtılırsa içindeki su buharı basınç yaratmadan delikten dışarı çıkar ve böylece mısır tanesi patlamaz.
En iyi sonuç için zeytinyağı veya ayçiçeği tercih etmelisiniz. Mısır tercih ederken de önceliğiniz cin mısır ya da Arjantin mısırı olursa daha iyi bir sonuç alırsınız. Mısırlar şişmeye başladığında, rengi değişmeye başlayacak bu evreye kadar tencerenin kapağını açık tutun.
Normal tencerede bile önce kaynamış suyu koyup sonra mısırları atarsak maksimum 25 dakika da süt mısırlar pişmiş olur. Eğer bu sürede pişmemiş ise aldığımız mısırlar kartlaşmış demektir.
Mısır patlatmak için tereyağı yerine sıvı yağ tercih ettiğinizde daha iyi sonuç alırsınız. Çünkü tereyağı mısırların tümü ya da çoğu patlayana kadar yanabilir ve bu da koyu renkli ve acımsı lezzete sahip patlamış mısırlar hazırlamanıza neden olur.
Tereyağlı Mısır Tarifi Nasıl Yapılır? Tereyağını tencerede eritip, mısırlarımızı ve tuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Sonra tencerenin kapağını kapatıp oluncaya kadar tencereyi sallıyoruz. Gerçekten zeytinyağından çok daha farklı oluyor.
İşte patlamış mısırın kilo verirken sağladığı faydalar... – Patlamış mısır büyük oranda posa içerir. Bu nedenle glisemik anlamda etkisi de azdır. – Kilo vermek için yağsız ve tuzsuz patlamış mısır tüketilmesi önerilir.
Mısır yağı, mısır tanelerinin yağının çıkarılması ile elde edilen sıvı bir yağ çeşididir. Ayıklanıp temizlenen mısır tohumlarının özel solüsyonlarla ve aletlerle ezilmesi sonucunda yağlarının çıkarılması sonucunda oluşur. Bu işlemler sonucunda sofrada kullanılmaya hazır bir yağ halini alır.
Mısır yağında 200 mg/kg kadar bulunmaktadır.
Çıtır yapısı, lezzeti ve sağlıklı olmasıyla herkesin gönlünde taht kuran patlamış mısır her gün yese de bıkmayacak kişiler vardır. Bu yüzden daha sağlıklı olması için yağsız patlatılması gerekir. Airfryer ile mısırlarınızı hem yağsız hem de daha lezzetli ve eşit bir şekilde patlatırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri