Omega 6 yağ asidinin başlıca kaynakları; mısır, ayçiçek yağı, soya, susam ve cevizdir.
Omega-6 Kaynakları
Mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, aspir (yalancı safran) yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği ve keten tohumu yağı ω-6 yağ asitlerinin önemli kaynaklarıdır. Yumurta, kümes hayvanı etleri, tam buğday unundan yapılmış ürünler, fırınlanmış besinler, bitkisel yağlar ve margarin LA içerir.
İnsan sağlığına oldukça yararlı olan ceviz, daha çok tekli doymamış yağları içermekle beraber, günlük yağ ihtiyacımızın bir parçası olan omega-3 ve omega-6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerince de oldukça zengindir (Amaral et al., 2003).
Cilt hücrelerini de içeriğindeki E vitamini sayesinde korumakta, bu hücrelerin çoğalmasını sağlamaktadır. Mısırdaki omega – 3, omega – 6 yağ asitleri saçların sağlıklı kalmasında önemli işlevler görmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Omega-9 yağı oleic acid olarak da adalandırılır. Genelde canola yağı, zeytinyağı ve kuruyemişlerden çıkarılan yağlarda bulunur.
Zira içerdiği omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, zeytini 'sağlık deposu' olarak nitelendirebilmek için iyi bir neden.
Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir.
Mısır, B12 Vitamini bakımından zengindir, folik asit ve demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur.
İçerdiği yüksek miktarda lif sayesinde sindirim sürecinin daha rahat işlemesine katkıda bulunur. Bu özelliği ile kabızlık, ishal gibi birçok bağırsak sendromu ve kolon kanserini önlemeye yardımcıdır. Halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi rahatsızlığına iyi gelen besinlerden biri, pek bilinmese de mısırdır.
ZEYTİNYAĞI HAKKINDA
Zeytinyağının yaklaşık % 14'ü doymuş yağ iken, % 11'i omega-6 ve omega-3 yağ asitleri gibi çoklu doymamışlardır. Ancak zeytinyağındaki baskın yağ asidi, oleik asit adı verilen ve toplam yağ içeriğinin % 73'ünü oluşturan tekli doymamış bir yağdır.
* Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL'nin panzehiridir diyebiliriz. * Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Bitkisel yağlardan ceviz yağının yüzde 50 Omega-6 ve yüzde 10 Omega-3, keten tohumu yağının yüzde 14-15 Omega-6 ve yüzde 57-60 Omega-3 yağı içerdiğini hatırlatalım.
Ayrıca zeytinyağı, içeriğinde vücut için büyük önem taşıyan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin beraberinde kükürt, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi fonksiyonel mineralleri de barındırıyor.
Omega-6 yağ asidinin fazla tüketilmesi kan pıhtılaşması ve kolesterol plaklarının oluşumunu kolaylaştırıp alerji ve iltihaba bağlı hastalıkların gelişimine yol açarken, balık yağı; kan pıhtılaşmasını, kalp ritminin bozulmasını ve iltihaba bağlı hastalıkların gelişmesini önler.
Omega 3 ile Omega 6 arasındaki fark nedir? Omega 6 bitkisel yağlarda, Omega 3 ise daha çok balık yağlarında bulunur. Omega 3 kan akışkanlığını sağlar. Omega 6 ise pıhtılaştırmayı artırır.
Haşlanmış mısır tam tahıllı besinler grubuna girer ve içerisinde bol miktarda lif barındırır. Bu nedenle haşlanmış mısır özellikle diyet yapanlara önerilmektedir. Haşlanmış mısırın içerisinde yer alan bolca lif ve çeşitli vitamin ve mineraller sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.
Mısırdaki yüksek fosfor içeriği nedeniyle, vücut romatizma ve osteoporoz gelişimine direnebilir. Ayrıca, konserve ürün şişmeyi önler ve doğal metabolizmayı geliştirir.
Mısır, lezzetinin yanı sıra yüksek lif ve içerdiği vitaminler sayesinde oldukça faydalıdır. Potasyum deposu olan mısır, kalsiyum, demir, protein, sodyum B-6 ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Meksika ve Orta Amerika kökenli bir bitki olan mısır, bir tahıl ürünüdür.
– Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur. – Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar.
Kan şekeri ve kolesterol seviyesini düşürür. Mısır ve mısır yağı kan akışını arttırır, kolesterol emilimini düşürür ve insülini düzenler. ...
Ortalama 50-60 gr olan doğal bir yumurta sarısında, 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ olan Omega-3 vardır. Yumurta sarısında bulunan bu Omega-3, kan kolesterolünü düşürür. Ayrıca yumurtada bulunan ve temel bir aminoasit olan lesitin de kan kolesterolünü düşürür.
Omega-3 eklenmiş yumurtalar
Omega-3 yağ asidi türü olan DHA yumurtanın yalnızca sarısında bulunur; yumurta beyazı yağ asidi içermez.
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri