3D Printing Filament Kalitesi Kalite konusunda öne çıkan en belirgin özellik filamentin çapıdır. Profesyonel üreticiler filament çaplarını +/- 0.05 mm ölçeğiyle kontrol edebilir. Daha geniş çaplar üretilen parçanın yüzey kalitesi ve parça doğruluğu üzerinde olumsuz etkilere neden olur.
Polikarbonat (PC) filament
Polikarbonat filament (PC), ısıya ve kimyasallara dayanıklı sert bir termoplastik polimer olarak biliniyor. Zorlu ortamlarda ve teknik uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanmış yüksek mukavemetli bir malzeme yapısı gösteriyor.
Filament Kalitesi: Kaliteli PLA filament kullanmaya özen gösterin. Düşük kaliteli filamentler baskı kalitesini ve tutarlılığını olumsuz etkileyebilir. Destek Malzemesi: Karmaşık tasarımlar veya asılı detaylar içeren baskılar için destek malzemesi kullanmanız gerekebilir.
Parça mukavemetinin ve tabaka yapışmasının ciddi oranda azalması Düzensiz ekstrüzyon hatları oluşması Karakteristik olmayan şiddetli çekme, Kabarma veya sızma oluşması
Genel olarak, mühendislik özelliklerinden çok kolay bir baskı deneyimine önem veriyorsanız, PLA tercih ettiğiniz filamenti olmalıdır. Birkaç darbeye dayanacak ve zamana dayanacak bir parça arıyorsanız, ABS'yi seçin.
İlgili 40 soru bulundu
Bunun dışında aracınızda ABS sisteminin olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: Aracınız ile ani bir fren yaptığınızda tekerler kilitlenip bırakıyorsa, ve arkanızda kesik kesik tekerlek izleri oluşuyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstertir.
Nozül sıcaklığı söz konusu olduğunda iki filament arasında aaha az fark vardır. ABS, 210-250°C arasında bir nozül sıcaklığına ihtiyaç duyarken, PLA genellikle 180-230°C arasında bir sıcaklıkta çalışır.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir.
Normal oda koşullarında, PLA filament yüzlerce yıl dayanacaktır.
Bu sıkışmanın nedeni ise ekstruderde yaşanan bir sorun olabileceği gibi 3D yazıcı filamentinin nemli ya da pis olması da olabilir. 3D yazıcı filamentinin sıkışmasının bir başka nedeni ise nozzle'ın tıkanmasıdır. Nozzle'ın tıkanmasının farklı nedenleri olsa dahi, genel olarak nozzle'da 3D yazıcı filamentinin kalmasıdır.
Ortalama bir yazıcıda, 1 kg filament ile yaklaşık 50 ila 100 arasında küçük boyutlu objeler yapılabilir, ancak daha büyük ve detaylı objeler için daha fazla filament gerekli olabilir.
Kullanım Amaçlarına Göre Filament Çeşitleri
Sık kullanılan filamentlerin kullanım amaçlarını ele alacak olursak; PLA: oyuncaklarda, mutfak araç gereçlerinde ve yemek saklama kaplarında. ABS: telefon kılıflarında, araçlarda ve elektrik ekipmanlarında. PETG: içecek şişelerinde, mutfak araç gereçlerinde ve giyim ...
Neme maruz kalma: PLA filamanı higroskopiktir, yani havadaki nemi emer. Filamentiniz nemli bir ortamda saklandıysa baskı sırasında kırılgan hale gelebilir ve kolayca kırılabilir. Yetersiz saklama: Filamentinizi kuru tutmak için nem giderici paketlerle birlikte hava geçirmez bir kapta saklamanız önemlidir.
PETG daha güçlüdür, daha dayanıklıdır ve daha rahat basılır. Şeffaf renkleri de mevcuttur. ABS, yalnızca 100°C sıcaklık direncine veya yapıştırılabilme ve boyanabilme özelliğine kesinlikle ihtiyacın varsa gereklidir. Aksi takdirde, ilgili baskı zorlukları ile uğraşmaya değmez.
Dış mekan kullanımında PETG, hava ve güneşte PLA'ya göre çok daha iyi dayanır. Öte yandan, PLA boyandığında çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şeffaflık, PETG filamenti ile daha kolay elde edilir. Karmaşık baskılar, çift ekstrüdere sahip 3D yazıcılarda baskılar PLA ile daha kolay alınır.
Polietilen tereftalat glikol gıda ürünleri yapımında kullanıldığından PET, PETE gibi pet polyester ailesindeki diğer malzemeler gibi polietilen tereftalat glikol (PETG) de mikrodalgada kullanılmak için güvenlidir.
TPU Filament. Termoplastik poliüretan (TPU), 3D baskıda kullanılan en yaygın TPE türüdür. Diğer esnek filamentlerle karşılaştırıldığında, daha kolay bir şekilde baskı alınabilir ve parçalarda daha fazla sertlik sağlar. Aynı zamanda iyi bir güce ve yüksek dayanıklılığa sahiptir.
Pla Filament
En uygun ve basımı kolay olan bir malzemedir. 3d yazdırma işleminde standart olarak kullanılan bu filament büyük baskılar dahil güzel iş çıkarmaktadır. Sıcaklığa ve darbeye dayanımı azdır. Genelde prototip imalatında kullanılan bir malzemedir.
Kimyasallara ve tekrar eden yüklere dayanıklıdır. Bundan dolayı menteşe gibi uygulamalarda kırılmadan uzun süreler dayanabilir. Hidrofobik olması nedeniyle su sızdırmazlığı beklenilen parçalarda kullanılabilir. Suya dayanıklı olmasına rağmen UV ışınlarına dayanıksız olduğu için dış mekan uygulamalarında tercih edilmez.
Bunun yanında fiyatlandırma konusunda en uygun 3D baskı hizmeti en kaliteli malzemelerle sunulacağını unutmayın. Gram üzerinden fiyatlandırılan 3D baskı, gram fiyatı 30 gram üzeri için 3 TL ile 6 TL arasında değişiyor.
Makinenin filamenti biterse veya kırılırsa, yazıcının fotoelektrik filament sensörü bu kesintiyi anında algılar ve baskıyı durdurur. Yeni filament beslendiği anda Creality CR-6 SE 3b yazıcı, işinizi kaybetmenize neden olmadan çalışmaya devam edecektir.
3D Elektrik. Kısacası bir saatte yazan tüketime göre 15 kuruş yakıyor.
PLA filamenti organik malzemelerden üretildiği için yazma işlemi sırasında tatlımsı bir koku oluşturur. Ortaya çıkan bu kokunun da insan sağlığına bir zararı yoktur.
Parçanın geri kalan kısmı için baskı hızı, katmanların eşit şekilde soğumasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Bu, katman bölünmesiyle ilgili sorunları önleyecektir. 50-60 mm/s arasındaki hız, kalite ve zaman arasında iyi bir denge sağlamalıdır.
Nozzle Tıkanmışsa
Filamente yeterince toz bağlanırsa, nozülün içinde biriktiği için tıkanmaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri